Nederland doneert 2 miljoen euro voor wederopbouw Colombia

Minister-president Mark Rutte, kondigde tijdens zijn bezoek in Colombia aan, dat Nederland 2 miljoen euro doneert in een EU-fonds dat dient voor de wederopbouw van Colombia na een halve eeuw van een gewapend conflict.

Rutte maakte dit bekend tijdens zijn ontmoeting met de president van Colombia, Ivan Duque. In het gesprek bevestigde Rutte opnieuw de steun van Nederland voor het vredesakkoord, dat er voor heeft gezorgd, dat de grootste guerrillabeweging van Colombia is ontwapend en zich ontwikkelt heeft tot een politieke partij.

Rutte maakte donderdag ook bekend dat Nederland 4 miljoen doneert ter ondersteuning van Venezolaanse migranten. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld voor de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) om de Venezolanen te helpen uit de economische en politieke crisis in hun land.

“Het is verbazingwekkend om te zien hoe Colombia en andere landen in de regio samenwerken om een oplossing te vinden, Nederland steunt hen en wij willen hen helpen,” zei Rutte in een gezamenlijke verklaring met Iván Duque. “Daarom geven we vier miljoen euro aan de Internationale Organisatie voor Migratie om het behoud van Venezolaanse migranten in de regio te ondersteunen”, voegde hij eraan toe aan het einde van zijn tweede en laatste dag van zijn bezoek aan het land.

Volgens de VN hebben sinds 2015 minstens 2,3 miljoen mensen Venezuela verlaten, de grootste bevolkingsbeweging in de recente geschiedenis van Latijns-Amerika.
De meerderheid van de migranten verhuist naar Peru en Colombia. Alleen al in Colombia zijn de laatste jaren meer dan een miljoen Venezolanen aangekomen.
Duque, die de internationale druk op de “dictatuur” van Nicolás Maduro aanhaalt, zei dat zijn land 0,5% van het bruto binnenlands product – ongeveer 1,3 miljoen dollar – besteedt om Venezolaanse migranten te helpen.