Zes Colombiaanse steden op de lijst van meest gewelddadige steden ter wereld

In een rapport van de Citizens’ Council for Public Safety over de meest gewelddadige steden ter wereld staan zes Colombiaanse steden.

De Citizen Council for Public Security and Criminal Justice AC, is een organisatie die in 2002 is opgericht met als doel strategieën voor te stellen om het geweld terug te dringen en, in het licht daarvan, een begin te maken met acties om vrede te bewerkstelligen.

Enkele dagen geleden publiceerde deze organisatie een rapport over de meest gewelddadige steden ter wereld, waarin zes Colombiaanse steden op de lijst staan. Met dit rapport wordt specifiek de aandacht gevestigd op het geweld in steden, vooral in Latijns-Amerika, met als doel druk uit te oefenen op de leiders om hun plicht te vervullen om de burgers te beschermen en hun recht op openbare veiligheid te garanderen.

Op de lijst van de 50 meest gewelddadige steden ter wereld staat Colima in Mexico op de eerste plaats met een moordcijfer van 181,94%. De volgende zes steden op de lijst zijn allemaal Mexicaans: Zamora, Ciudad Obregón, Zacatecas, Tijuana, Celaya en Uruapan.

De Colombiaanse steden die de lijst halen zijn: Cali, Santa Marta, Buenaventura, Cartagena, Palmira en Cúcuta.

Cali staat op de 32e plaats met een moordpercentage van 42,09%. Het wordt gevolgd door de stad Santa Marta in het departement Magdalena op de 37e plaats met een percentage van 39,28%. Op de 43e plaats staat Buenaventura met 35,16%, de stad Cartagena op de 47e plaats met een moordcijfer van 37,29%. De laatste twee zijn: Palmira op de 48e plaats met een percentage van 30,66% en gevolgd door Cúcuta op de 49e plaats met 296,47% moord. Van de zes steden liggen er twee aan de Caribische kust, één in het departement Santander en drie in Valle del Cauca.
Hoe is de situatie in Cali?

Volgens cijfers van het Veiligheidsobservatorium van Cali, dat deel uitmaakt van het Subsecretariaat voor Veiligheidsbeleid van het Secretariaat voor Veiligheid en Justitie, zijn er in 2023 tot nu toe meer dan 110 moorden geregistreerd. Op zondagen zijn volgens het rapport dit jaar meer dan 20 mensen gedood, gevolgd door maandagen met 18.

Anderzijds wijzen zij erop dat dit jaar Comuna 15 de plaats is geworden waar de meeste misdrijven zijn geregistreerd. Ook hebben zich gevallen voorgedaan in 79 wijken, waarvan de meest getroffen zijn: Ciudad Córdoba, Mojica, Santa Elena, Brisas de Mayo, Promociones Populares B en Sucre.

Bron :
Foto:noticiasrcn.com