147 hectare van natuurpark Chingaza getroffen door bosbrand

Het Nationaal Natuurpark Chingaza, een juweel op natuurgebied in Colombia, heeft een zware klap te verwerken nadat een bosbrand 147 hectare van het grondgebied heeft aangetast. Dankzij de snelle en gecoördineerde actie van het nationale risicobeheersysteem en het team van nationale natuurparken is de noodsituatie echter onder controle gebracht, hoewel de brand nog niet is geblust.

De minister van Milieu, Susana Muhamad, benadrukte dat het met behulp van technologische hulpmiddelen zoals de Orora Tech software mogelijk was om de verspreiding van de brand te voorspellen, waardoor werd voorkomen dat 520 hectare extra werd getroffen. “De gecoördineerde reactie tussen instellingen en het gebruik van technologie maakte het mogelijk om een ramp van grotere omvang in te dammen,” zei Muhamad.

Een van de onmiddellijke maatregelen was dat bezoekers de toegang tot het park werd ontzegd en dat alleen geautoriseerd personeel dat belast was met de controle en bestrijding van de brand toegang kreeg. Daarnaast is het protocol voor de zorg voor wilde dieren in het getroffen gebied geactiveerd.

De minister gaf ook aan dat er aanwijzingen zijn dat de brand mogelijk brandstichting is geweest. Ze herinnerde eraan dat degenen die dit soort daden plegen worden bestraft met gevangenisstraffen tot 15 jaar en geldboetes.

De directeur van de Nationale Natuurparken, Luis Olmedo Martínez Zamora, benadrukte op zijn beurt de gezamenlijke inspanningen van instellingen zoals de regering van Cundinamarca, het leger, de luchtmacht, brandweerkorpsen en bosbouwkorpsen uit verschillende regio’s. “De onmiddellijke reactie was cruciaal om een van de meest waardevolle ecosystemen van het land te beschermen,” zei Martínez.

Het Chingaza Nationaal Park, met 77.238 hectare, is essentieel voor de waterproductie die de hoogvlakte la Sabana de Bogotá, waar de hoofdstad bevindt, van water voorziet. Volgens minister Muhamad vond de brand plaats op 1,5 kilometer van de Chingaza lagune, vlakbij het Chuza reservoir, een vitale bron van water voor Bogotá.

Bron :
Foto:larepublica.co