Monthly Archives: september 2024

Petrobras en Ecopetrol moeten stoppen met boren voor de kust van Colombia

Een Colombiaanse rechter heeft de Braziliaanse oliegigant Petrobras en projectpartner Ecopetrol bevolen om de booractiviteiten in de Caribische wateren van het land stop te zetten, nadat een inheemse gemeenschap in het nabijgelegen Tagangagebied om bescherming had gevraagd.

Petrobras en het Colombiaanse Ecopetrol kondigden vorige maand aan dat ze een nieuwe ontdekking hadden gedaan voor de kust van Colombia met de Uchuva-2 proefboring, waarmee de omvang van de eerste aardgasvondst werd bevestigd.

Een lokale gemeenschap verkreeg echter een gerechtelijk bevel van een rechter in de stad Santa Marta om Petrobras en Ecopetrol te dwingen het boren op te schorten, met als argument dat hun toestemming had moeten worden gevraagd voorafgaand aan de Uchuva-2 campagne, volgens een kopie van het document dat is gepubliceerd door de lokale media Caracol Radio.

UNGRD: Er zijn 19 actieve bosbranden in Colombia

Volgens het laatste rapport van het Colombiaanse orgaan voor rampenbestrijding en crisisbeheersing (UNGRD) zijn een aantal branden in Huila en Tolima al onder controle.

Er zijn momenteel 19 branden actief in Colombia : in Tolima (6), Huila (5), Cauca (5), Boyacá (1) en Cundinamarca (3).

Zeven branden zijn onder controle gebracht dankzij de inspanningen van onder meer de UNGRD, de Colombiaanse luchtmacht (FAC), het nationale leger, de nationale politie en Colombiaanse brandweerlieden.

In Neiva zijn de branden onder controle, hoewel er enkele uitbraken blijven bestaan ​​die naar verwachting de komende uren zullen worden geblust met de steun van personeel ter plaatse.

In Campoalegre, Huila , is de situatie vergelijkbaar: de brand is onder controle, maar blijft voortdurend in de gaten worden gehouden om de definitieve status ervan te bevestigen. In de gemeente Aipe blijven enkele actieve uitbraken bestaan.

Natagaima, Tolima, wordt geconfronteerd met een kritieke situatie. Moeilijke toegangsomstandigheden en harde wind hebben de blusinspanningen gecompliceerd.

In Cundinamarca zijn er volgens de departementsbrandweer bosbranden in Soacha, Tocaima en Caparrapí.

Er is meer dan 600 hectare verwoest door de vlammen.

Hulporganisaties blijven onvermoeibaar werken om bosbranden te blussen. Er zijn lucht- en grondmiddelen ingezet om de intense vlammen te doven.

Colombia is zevende grootste exporteur van voetballers ter wereld

Met 433 transfers van spelers naar internationale teams staat Colombia op de zevende plaats van grootste exporteurs van voetballers ter wereld tussen mei 2020 en mei 2024, volgens een studie gepubliceerd door de Observatory of Football van het International Centre for Sports Studies (CIES).

Dit cijfer impliceert een stijging van 19% in de export van Colombiaanse voetballers in vergelijking met de periode 2016-2020, toen 351 transfers werden geregistreerd, volgens de analyse uitgevoerd door de krant La República.

Het rapport benadrukte ook opmerkelijke transfers in het Colombiaanse voetbal die een groei in de export van jong en goed presterend talent naar andere competities weerspiegelen. Binnen deze context vielen spelers als Luis Díaz op door hun hoge marktwaarde, met een geschatte waarde van 82,5 miljoen dollar, volgens het Transfermarkt-platform. Andere Colombiaanse spelers met een hoge waarde zijn Daniel Muñoz met 25,3 miljoen dollar en Jefferson Lerma met 22 miljoen dollar.

In een gesprek met sportjournalist Antonio Casale en jurist en expert in sportwetgeving Andrés Charria, zeiden ze dat prominente deelname aan internationale toernooien zoals de Wereldbeker het vertrouwen in Colombiaanse spelers kan vergroten en daarmee ook hun waarde op de transfermarkt.

Andrés Charria wees er echter op dat het land nog steeds beperkingen heeft in het aanbod van spelers door het ontbreken van een C-categorie in de competitiestructuur, die het systeem van zuurstof zou kunnen voorzien en nieuw talent meer zichtbaarheid zou kunnen geven.

“In Colombia kunnen 20 van de 36 teams (eerste divisie teams) spelers exporteren; het aanbod van spelers moet worden uitgebreid. In Argentinië of Brazilië zijn er bijvoorbeeld tien divisies; een C-categorie zou meer spelers de mogelijkheid geven om in andere competities te spelen,” zei hij.

Antonio Casale zei dat prestaties in toernooien van wereldklasse ook een deugd zijn, maar dat hangt af van elke speler, vooral van hun geldbeheer en persoonlijke voorbereiding.

“Een zeer goede deelname aan wereldkampioenschappen geeft veel vertrouwen aan geïnteresseerde clubs. Het is deels dankzij hen dat de meeste spelers die emigreren naar de lagere competities gaan,” zei hij.

Brazilië voert met 1.338 spelers de lijst van geëxporteerde spelers aan, gevolgd door Frankrijk met 1.091 en Argentinië met 995. Colombia staat ook op de derde plaats van Latijns-Amerikaanse landen.

Op confederatieniveau is de Uefa de grootste exporteur van spelers met 11.047 transfers, gevolgd door de Aziatische voetbalbond met 1.624 en Conmebol met 1.267 transfers.

Jhon Jader Durán en Cristian Arango waren de hoofdrolspelers in belangrijke bewegingen op de Colombiaanse voetbaltransfermarkt in het buitenland. De wintertransferperiode van 2022-2023 was vooral belangrijk voor Colombiaanse spelers, die zich wisten te onderscheiden met transfers naar teams in meer competitieve competities, met een sterke waardestijging.

Jhon Jader Durán verliet Chicago Fire om naar Aston Villa te gaan. Hij werd de tweede Colombiaan die naar de Engelse club ging en de duurste Colombiaanse speler van deze transferperiode.

Een andere opmerkelijke transfer was Cristian Arango, die zich vanuit de MLS aansloot bij Pachuca in Mexico. Arango is de duurste Colombiaan in Liga MX geworden met een waarde van 7 miljoen euro en overtreft daarmee Julian Quiñones, die 6 miljoen euro waard is.

Bron: larepublica.co

Colombiaanse kunstenaar Doris Salcedo wint een van de belangrijkste kunstprijzen ter wereld

De Colombiaanse kunstenaar en beeldhouwer Doris Salcedo ontving de Praemium Imperiale, de internationale kunstprijs die sinds 1989 wordt uitgereikt door de Japanse keizerlijke familie namens de Japan Art Association, op het gebied van schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, muziek en theater/bioscoop.

Salcedo nam de award in handen voor haar beeldhouwkunst. De winnaars op de overige gebieden waren: de Franse Sophie Calle in de schilderkunst, de Taiwanese Ang Lee in theater/bioscoop, de Japanse pianiste María João Pires in de muziek en de Japanse Shigeru Ban in de architectuur. Ieder ontving een vergoeding van 15 miljoen yen (96.000 euro).

Chris Patten, politicus en voormalig kanselier van de Universiteit van Oxford en internationaal adviseur van de Praemium Imperiale in het Verenigd Koninkrijk, zei: “Alle vijf winnaars van de 2024 Praemium Imperiale awards hebben hun land en volk als inspiratiebron genomen om werken te creëren met een diepgaande poëzie en impact. Van Shigeru Ban en Doris Salcedo’s reactie op conflicten en natuurrampen tot Ang Lee’s meditatie over familie en liefde, de Japan Art Association richt de schijnwerpers op vijf enorm diverse kunstenaars wiens menselijkheid schittert in tijden van onzekerheid en turbulentie.”

Doris Salcedo wordt geroemd om haar werk met betrekking tot humanitaire kwesties en het geweld van slachtoffers van de 52-jarige burgeroorlog in Colombia, die in 2016 eindigde. Haar Fragmentos (2018), gemaakt ter gelegenheid van het einde van de Colombiaanse burgeroorlog, maakte gebruik van gesmolten wapens die werden afgestaan door leden van de linkse guerrillastrijders FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia).

Een van Salcedo’s meest krachtige recente werken Palimpsest (2013-17) werd in 2022-23 getoond in de Beyeler Foundation. Deze enorme installatie toont de in zand op steen geschreven namen van vluchtelingen en asielzoekers – de kwetsbaren die op zoek zijn naar veiligheid – die op zee om het leven zijn gekomen.

Salcedo’s werk, vertelde ze in 2023 aan The Art Newspaper, weerspiegelt de effecten van een “onderling verbonden” wereld. Haar Uprooted (2023), getoond op de 2023 Sharjah Biënnale, gebruikt dode bomen om een unheimliche woning te bouwen die zowel op migratie als op de daarmee samenhangende klimaatsituatie zinspeelt. “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje,” zei ze. “Het is een vrij kleine planeet. En alles wat op de ene plek gebeurt, is verbonden met een andere plek.”

De Praemium Imperiale Awards worden sinds 1989 jaarlijks uitgereikt ter erkenning van “uitstekende bijdragen aan de ontwikkeling, promotie en vooruitgang van de kunsten.” Het wordt toegekend op gebieden die niet onder de Nobelprijs vallen. Het wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze kunstprijzen ter wereld.

Sterke 4,5 aardbeving gemeld in Antioquia

Volgens de Colombiaanse Geologische Dienst is donderdag vroeg in de ochtend een aardbeving van 4,5 magnitude geregistreerd in het noorden van Antioquia. De beving vond plaats om 03:34 uur vanochtend en was ondiep.

Het epicentrum van de beving lag in de gemeente Vegachí, in Antioquia. De dichtstbijzijnde gemeenten waren Yalí, 20 km verderop, en Maceo, 29 km verderop.

Volgens rapporten van de Colombiaanse Geologische Dienst werd de beving ook gevoeld in de departementen Santander, Caldas, Boyacá, Tolima en de stad Bogotá.

Hoewel de kracht van de beving als matig wordt beschouwd, houden de autoriteiten de situatie in de gaten om mogelijke schade of gevolgen te beoordelen. Tot nu toe is er geen ernstige schade of slachtoffers gemeld.

Colombia wreekt Copa-verlies met overwinning op Argentinië

Het nationale team van Colombia heeft een historische overwinning behaald in de achtste speeldag van de kwalificaties voor het WK in de Verenigde Staten, Mexico en Canada 2026, na wereldkampioen Argentinië met 2-1 te hebben verslagen in het Metropolitano Roberto Meléndez stadion.

De overwinning was een zoete wraak voor het Colombiaans elftal dat in juli in de finale van de Copa America had verloren van Argentinië.

Met Rodriguez als aanjager op het middenveld en Luis Diaz als dreiging met zijn snelheid langs de flanken, zat Colombia er goed bovenop in de eerste helft tegen een traag Argentinië, zonder de geblesseerde Lionel Messi.

Colombia nam in de 24e minuut de leiding uit een vrije trap. James Rodriguez gaf vanuit een korte hoekschop een voorzet aan de achterste paal waar Yerson Mosquera opkwam om de bal binnen te koppen.

Dit is Mosquera’s eerste doelpunt in een shirt van het nationale team. De 23-jarige verdediger uit Antioquia nam de basisplaats in na de blessure van Carlos Cuesta en de schorsing van Yerry Mina, die gele kaarten kreeg in de wedstrijd tegen de Peruanen.

Maar drie minuten na rust kwamen de bezoekers op gelijke hoogte toen een misplaatste pass van Rodriguez werd opgepikt door Nicolas Gonzalez, die wegraasde, Mosquera afhield en langs de oprukkende Colombiaanse doelman Camilo Vargas schoot.

Twaalf minuten later herstelde Colombia zijn voorsprong op controversiële wijze. Daniel Munoz ging neer na een uitdaging van Nicolas Otamendi en na een paar minuten werd de scheidsrechter naar de VAR-monitor gestuurd en kende hij een penalty toe. James nam het op tegen strafschopspecialist Emiliano Martinez en schoot zelfverzekerd binnen, waarbij hij de keeper de verkeerde kant opstuurde.

Door dit doelpunt evenaarde James Rodríguez Falcao als Colombia’s topscorer in de geschiedenis van de kwalificatiewedstrijden, met elk 13 gescoorde doelpunten. Daarnaast is de middenvelder Colombia’s beste assistent in de kwalificatiegeschiedenis, met 11 assists tot nu toe.

Colombia-aanvaller Jhon Duran miste een grote kans om de 3-1 te maken toen hij vrij stond in het midden van het strafschopgebied, maar recht op Martinez schoot.

Met dit resultaat heeft de Colombiaanse nationale ploeg 16 punten behaald in de kwalificatie, blijft het ongeslagen en stijgt het gedeeltelijk naar de tweede plaats in het klassement. Colombia had Argentinië al 17 jaar niet verslagen in dit toernooi. De wereldkampioenen gaan nog steeds aan de leiding met 18 punten.

Colombia gaat op 10 oktober in El Alto op bezoek bij Bolivia en op 15 oktober in Barranquilla bij Chili in de volgende kwalificatieronde.

Colombia registreert hoogste aantal moorden op milieuactivisten in 2023

Colombia, het gastland voor de COP16-biodiversiteitsconferentie van de Verenigde Naties van dit jaar, werd in 2023 geconfronteerd met een grimmige realiteit. Het land registreerde het hoogste aantal gedode verdedigers van milieu- en landrechten, met maar liefst 79 doden, zoals gerapporteerd door de Britse belangengroep Global Witness.

Volgens het maandag gepubliceerde rapport van Global Witness is dit het hoogste jaarlijkse dodental voor één land sinds het begin van de monitoring in 2012.

Laura Furones, senior adviseur van de campagne voor landverdedigers en milieuactivisten van Global Witness, omschreef de gegevens als “beangstigend”, waarbij ze opmerkte dat de werkelijke aantallen hoger zouden kunnen liggen door onvolledige gegevens. Wereldwijd werden er in 2023 196 milieuactivisten en landactivisten vermoord, waarvan 85% in Latijns-Amerika.

Ondanks de beloften van de regering van president Gustavo Petro, die in 2022 begon, om een einde te maken aan het langdurige conflict in Colombia en milieurechtvaardigheid te bevorderen, blijft het contrast schril.

Vredesprocessen met verschillende gewapende groepen, die vaak betrokken zijn bij deze moorden, zijn vastgelopen. Hoewel de ontbossing vorig jaar het laagste niveau in 23 jaar bereikte, voorspelt het ministerie van Milieu een toename in 2024.

Colombia was ook het dodelijkste land voor milieuactivisten in 2022, met ten minste 60 gemelde moorden. Astrid Torres, coördinator van de Colombiaanse mensenrechtengroep Somos Defensores, sprak haar schaamte uit over de cijfers en benadrukte dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij de huidige regering ligt, maar ook bij staatsinstellingen zoals openbare aanklagers en lokale autoriteiten. Een woordvoerder van de Colombiaanse regering verklaarde dat ze aan een reactie werken.

De moorden op milieuactivisten in Colombia heeft negatieve gevolgen voor de natuurbeschermingsinspanningen op lange termijn. Gemeenten waar activisten werden vermoord, hadden te maken met aanzienlijke pieken in ontbossing.

In juli, tijdens de lancering van de COP16 agenda in Bogota, droeg Vice President Francia Marquez, een winnaar van de Goldman Milieuprijs 2018, de conferentie op aan de nagedachtenis van de gedode activisten. Ze was diep ontroerd en zei dat het evenement de dromen van de milieuactivisten eert, van wie velen op tragische wijze zijn vermoord.

Twee inheemse mensen gedood en gewonden bij vermeende confrontatie met soldaten in Tumaco

Volgens video’s die op sociale media zijn geplaatst, hebben sommige burgers de troepen bestookt en botte voorwerpen naar hen gegooid.

Twee inheemse leden van de Awá-gemeenschap werden gedood en zes anderen raakten gewond bij een verwarrend incident waarbij leden van een reservaat de confrontatie aangingen met legertroepen die aan het werk waren in een landelijk gebied van Tumaco, Nariño.

De situatie deed zich voor op zondagmiddag 8 september in de sector die bekend staat als Insa Sabaleta, waar, naar verluidt, na verschillende ruzies en enkele agressies van burgers tegen geüniformeerde soldaten, enkele schoten werden gehoord.

Volgens de departementale autoriteiten gebeurde het allemaal toen inwoners van een inheems reservaat de doorgang van militaire voertuigen verhinderden, de soldaten uitschelden en botte voorwerpen naar hen gooiden, gebeurtenissen die zijn vastgelegd op video’s die door buurtbewoners zijn gemaakt.

“De situatie is alarmerend en we hebben geen officiële informatie van het leger. De strijdkrachten kunnen institutioneel aanwezig zijn in het hele gebied, maar het is dringend noodzakelijk om deze feiten op te helderen vanwege de ernst van wat er is gebeurd,” zei Benildo Estupiñán, secretaris van de regering van Nariño.

Op amateurvideo’s die op sociale netwerken werden gedeeld, werd de gespannen situatie vastgelegd, toen burgers de troepen toeschreeuwden om het gebied te verlaten en vervolgens stenen en stompe voorwerpen gooiden naar een pantservoertuig en de soldaten, die zich terugtrokken.

Bij gevechten tussen het leger en dissidenten in Cauca vielen acht doden en 15 gewonden

De strijdkrachten bevestigden dat tijdens de offensieve acties acht leden van de dissidenten van het ‘Iván Mordisco’ Front werden gedood en zeven anderen gewond raakten. Allen behoorden tot de criminele structuur Rafael Aguilera.

De operaties werden uitgevoerd in een landelijk gebied van de gemeente Timbiquí, Cauca. De doden en gewonden waren verantwoordelijk voor misdaden zoals drugshandel en illegale exploitatie van mijnbouw. Ze onderhielden ook strategische corridors in de Micay Canyon, met verbindingen naar de Colombiaanse Stille Oceaan.

“Drie doden en één gewonde werden bevestigd tijdens de militaire operatie. Deze werd behandeld door militaire verpleegsters en geëvacueerd naar een medisch centrum voor medische verzorging. Ondanks de humanitaire acties die door de troepen werden uitgevoerd, kon worden vastgesteld dat nog eens vijf strijders stierven en zes gewond raakten, hoewel het erop lijkt dat hun lichamen illegaal werden verwijderd door burgers die door de criminele groep werden gebruikt, wat het werk van de autoriteiten hinderde,” legde de strijdmacht uit.

Tijdens de operatie werden negen geweren, een jachtgeweer, meer dan 2.200 kogels van verschillende kalibers, een telescoopvizier van een sluipschutter en materiaal dat naar de dissidenten verwees in beslag genomen.

De autoriteiten wijzen erop dat de illegale gewapende groepen de bedreigde burgerbevolking gebruiken als menselijk schild om de gebeurtenissen te veranderen, militaire operaties te verstoren en het optreden van de autoriteiten te belemmeren. Dit is een terugkerende tactiek van de dissidenten van het Iván Mordisco Front.

“Dit soort manoeuvres, waarbij dit gedrag is waargenomen in verschillende regio’s van Cauca, zoals in het dorp El Plateado, Argelia, waar de burgerbevolking is gedwongen om mee te werken aan criminele activiteiten, waardoor hun veiligheid en welzijn in gevaar zijn gebracht”, concludeerde hij.

Colombia speelt 1-1 gelijk tegen Peru in kwalificatiewedstrijd WK 2026

Colombia handhaafde vrijdag zijn ongeslagen status en verstevigde de derde plaats in de kwalificatie voor het WK 2026 met een 1-1 gelijkspel uit bij Peru.

Spits Luis Diaz maakte in de 81e minuut gelijk toen hij raak kopte uit een hoekschop van James Rodriguez, die de hele eerste helft op de bank zat en in de tweede helft Luis Sinisterra verving.

Kort daarvoor, in de 67e minuut, had de thuisploeg de Colombiaanse doelman Camilo Vargas verrast. De Peruaanse middenvelder Alexander Callens kwam het strafschopgebied binnen en scoorde het eerste doelpunt met een kopbal na een pass van Sergio Peña.

“Je wilt altijd winnen en ik zei tegen de spelers, ‘we kunnen geen gelijkspel vieren, maar we hebben de punten’,” zei de coach van de Cafeteros, Néstor Lorenzo.

Liverpool’s Diaz was vaak op de helft van de tegenstander, net als Sinisterra, maar geen van beiden kon het net vinden.

Aan de andere kant blies de Italiaans-Peruaanse Gianluca Lapadula in de 24e minuut het net op met een schot van rechts, maar de Uruguayaanse scheidsrechter Esteban Ostojich riep buitenspel in.

Coach Lorenzo verraste aan het begin van de wedstrijd door James, die een paar maanden geleden schitterde in de Copa America, waarin Colombia de finale verloor van Argentinië, op de bank te laten zitten.

Op een persconferentie legde Lorenzo uit dat de aanvankelijke afwezigheid van James was afgesproken met de speler omdat hij “weinig groepstraining” had gehad.

Hij erkende dat zijn team niet op het niveau van de Copa America was “wat betreft de vloeiendheid van het spel”, dus “we moeten er snel aan wennen omdat we er iets aan willen toevoegen”.

Colombia heeft 13 punten, slechts één achter Uruguay, dat tweede staat in de kwalificatie.

Daniel Muñoz, een Colombiaanse full-back bij Premier League-ploeg Crystal Palace, zei dat het enige ongeslagen team in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiewedstrijden “vertrouwen heeft in onze kwaliteiten, in de professionaliteit die ieder van ons heeft en we willen daar altijd iets aan toevoegen”.