Monthly Archives: maart 2025

‘ELN wil Clan del Golfo verdrijven uit het zuiden van Bolívar

Uit een militair rapport blijkt dat het ELN van plan is om het zuiden van Bolívar te destabiliseren en de Golfclan te verdrijven.

Uit een vertrouwelijk militair rapport, verkregen door Noticias RCN, blijkt dat het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) verontrustende plannen heeft om zuidelijk Bolívar te destabiliseren en de Clan del Golfo uit het gebied te verdrijven.

In het document worden een aantal terroristische acties beschreven die de guerrillabeweging van plan is uit te voeren. Deze acties zijn vergelijkbaar met de acties die in andere regio’s van het land worden uitgevoerd, zoals Chocó en Norte de Santander.

De geplande tactieken omvatten gerichte aanvallen op burgers en gemeenschapsleiders, met als doel het vergroten van het gevoel van onveiligheid en het veroorzaken van massale ontheemding.

Ook nemen ontvoeringen en bedreigingen van handelaren en transporteurs toe om paniek te zaaien en een regionale economische crisis te veroorzaken.

En daarnaast moeten er desinformatiecampagnes worden ontwikkeld die het verhaal van een in de steek gelaten staat promoten, en die erop gericht zijn humanitaire en mensenrechtenorganisaties onder druk te zetten om militair ingrijpen aan te vragen.

Volgens het rapport zoekt het ELN de open confrontatie met de strategische achterhoede in gebieden zoals Montecristo en Micohumado, die beschouwd worden als historische kampementen in het zuiden van Bolívar.

“Het ELN doet in het zuiden van Bolívar wat het heeft gedaan in Chocó en wat het heeft gedaan in verschillende departementen, waaronder Norte de Santander, het aangaan van een open confrontatie in zijn strategisch gebied, Montecristo, Micohumado, de historische kampen,” zei Carlos Soler, een expert in het gewapende conflict.

Geconfronteerd met deze dreiging zijn de strijdkrachten al gealarmeerd en bereiden ze zich voor op offensieve inzet op strategische punten in het zuiden van het departement met als doel de plannen van het ELN te stoppen en de stabiliteit in de regio te handhaven.

De situatie in het zuiden van Bolívar, die al complex was, zou aanzienlijk kunnen verslechteren als deze ELN-plannen werkelijkheid worden.

De autoriteiten nemen deze informatie zeer serieus en er wordt een krachtige reactie verwacht om de burgerbevolking te beschermen en de openbare orde te handhaven.

President Petro ondertekent overeenkomsten met Panamese president Mulino

President Gustavo Petro ontmoette de Panamese president, Jose Raul Mulino, in het paleis van Heron in Panama City. Twee hoofdonderwerpen domineerden de agenda, terwijl Petro en Mulino het belang bespraken van het verdedigen van de soevereiniteit van Panama en de samenwerking tussen Colombia en zijn noordelijke buren op het gebied van veiligheid, met name met betrekking tot immigratie.

Van cruciaal belang was dat beide leiders bevestigden dat beide landen zich inzetten voor het versterken van hun historische banden, waarbij ze het wederzijdse belang benadrukten dat bestaat voor het verdiepen van de samenwerking tussen Panama en Colombia.

Volgens een verklaring van het kabinet van de president benadrukten zowel Petro als Mulino de noodzaak om de samenwerking tussen beide landen op het gebied van onderwijs, cultuur en wetenschap en techniek te versterken.

De Panamese soevereiniteit is een onderwerp dat de regionale agenda domineert sinds de Amerikaanse presidentscampagne van 2024. Een van de campagnebeloften van president Trump was om het Panamakanaal te “herstellen”. Tijdens zijn campagne en presidentschap is deze retoriek consistent gebleken, want de Amerikaanse president heeft ook soortgelijke opmerkingen gemaakt over Groenland en Canada.

Petro heeft scherpe kritiek geuit op de retoriek van president Trump en zal naar verwachting een wetsvoorstel indienen bij het Colombiaanse Congres om de soevereiniteit van Panama en het Caribisch gebied te versterken. De leiders gaven geen details over hoe het mogelijke wetsvoorstel eruit zou kunnen zien.

Mulino legde uit: “We hebben ook de migratiekwestie in detail besproken, vooral gezien de problemen die dit voor onze beide landen met zich meebrengt, namelijk omgekeerde migratie.”

Colombia en Panama ondertekenden ook een overeenkomst om samen te werken op het gebied van migratie, met name om de terugkeer van migranten naar hun land te vergemakkelijken.

Tijdens de ontmoeting tussen de twee staatshoofden bespraken Petro en Mulino een project voor een schone energieverbinding tussen de twee landen. President Petro zei hierover dat Colombia en Panama “mogelijk de sleutel hebben tot het oplossen van een aanzienlijk deel van de wereldwijde klimaatcrisis.” Het project zal naar verwachting een lijn van 500 km met een gelijkstroom van 400 megawatt hebben.

President Petro zei: “Het gaat niet alleen om de integratie van Panama en Colombia door middel van één of meerdere elektrische transmissielijnen, en het aanpakken van wederzijdse uitdagingen waarmee we steeds vaker worden geconfronteerd – en zullen blijven worden geconfronteerd – in deze tijden van de klimaatcrisis.”

Hij voegde eraan toe: “Aangezien ruwweg de helft van de uitstoot – min of meer – wordt veroorzaakt in Noord-Amerika, China en Europa, heeft Zuid-Amerika een potentieel voor schone energieopwekking dat, zoals de naam al zegt, de fossiele energie van de Verenigde Staten en Canada zou kunnen opruimen.”

Voormalig drugsbaron Carlos Lehder gearresteerd bij terugkeer naar Colombia

De voormalige Colombiaanse drugsbaron Carlos Lehder, oprichter van het Medellin Kartel, werd vrijdag (28.03.2025) gearresteerd bij zijn aankomst op de internationale luchthaven El Dorado in Bogota, 38 jaar nadat hij was uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar hij een straf uitzat voor drugshandel.

Lehder, 75, arriveerde in de Colombiaanse hoofdstad met een commerciële vlucht vanuit Frankfurt (Duitsland), waar hij ook een burger is en waar hij sinds 2020 woont.

“Carlos Enrique Lehder Rivas, voormalig leider van het kartel van Medellín, is overgedragen aan de Colombiaanse politie. Lehder Rivas, die in het land aankwam vanuit Frankfurt, had een aanhoudingsbevel dat van kracht was in onze informatiesystemen,” meldde de entiteit op X.

De politie zei niet voor welk misdrijf de voormalige drugsbaron een aanhoudingsbevel heeft in het land.

Lehder werd in februari 1987 opgepakt in Colombia en uitgeleverd aan de VS, waar hij werd veroordeeld tot 135 jaar gevangenisstraf, maar door zijn samenwerking met justitie betaalde hij slechts een deel van zijn straf en in 2020, toen hij vrijkwam, koos hij ervoor om uitgezet te worden naar Duitsland in plaats van Colombia.

“We zijn de justitiële situatie van Lehder aan het verifiëren. Op dit moment dragen we de voormalige capo van het nu verdwenen Medellín-kartel, Carlos Lehder Rivas, over aan een politie-eenheid in Bogotá om zijn justitiële situatie in Colombia te verifiëren”, zei de directeur van de Colombiaanse politie, generaal Carlos Fernando Triana, op X, in een verklaring.

Lehder, wiens vader Duits was, werd in 1949 geboren in Armenië, hoofdstad van het centrale departement Quindío, en was in de jaren 1970 en 1980 een van de belangrijkste handlangers van Medellín-kartelbaas Pablo Escobar.

Met een vloot vliegtuigen organiseerde hij het transport van cocaïne naar Miami, met als uitvalsbasis Cayo Norman, een klein eiland op de Bahama’s, waar hij verschillende eigendommen kocht, waaronder een landingsbaan.

In de loop der jaren werd Lehder een van de grootste drugsbaronnen door tonnen cocaïne per vliegtuig naar de Verenigde Staten te verschepen.

De economische macht die hij vergaarde stelde hem in staat te infiltreren bij de politie en grote landgoederen te verwerven in Colombia, voornamelijk in het centrum van het land en in de oostelijke vlakten.

In een van deze eigendommen, genaamd ‘La Posada Alemana’, liet Lehder, die erg van de muziek van The Beatles hield, een standbeeld installeren van zijn idool John Lennon, naakt afgebeeld, met een gitaar in zijn handen en een Duitse helm uit de Tweede Wereldoorlog.

Naast de bezittingen die hij in Colombia had, kocht Lehder ook eigendommen in de Verenigde Staten, de Bahama’s en Brazilië.

In 1978, op het hoogtepunt van zijn macht, bood hij de toenmalige president Alfonso López Michelsen aan om de buitenlandse schuld van Colombia af te betalen in ruil voor een vrije ruimte voor drugshandel.

Zijn imperium stortte echter in 1987 in toen hij werd gearresteerd en uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij een deel van zijn straf uitzat in een cel vijf verdiepingen onder de grond.

Colombia voorspelt tegen 2026 een groei van 669% in het areaal blauwe bessen

De groei van de Colombiaanse export van blauwe bessen gaat voorspoedig. Volgens cijfers van het Colombiaanse Bureau van de Statistiek (DANE) exporteerde het land in 2024 628.235 kg van het fruit, met een waarde van meer dan 3,3 miljoen dollar.

De Colombiaanse blauwe bessenindustrie maakt een ongekende groei door. Het land, dat momenteel 650 hectare teelt, zou tussen de 3.000 en 5.000 hectare kunnen bereiken in 2026, wat een toename van 669,23% zou betekenen, volgens schattingen van de Rural Agricultural Planning Unit (Upra).

Deze verwachte groei is gebaseerd op het grote potentieel van nieuwe teeltgebieden, voornamelijk in Antioquia, Cauca, Eje Cafetero en Nariño, naast de huidige teeltgebieden Bogotá en Boyacá. Dankzij de unieke omstandigheden van het Colombiaanse klimaat, dat productie het hele jaar door mogelijk maakt, wordt verwacht dat deze belangrijke regio’s het land zullen positioneren als een belangrijke speler op de wereldmarkt voor blauwe bessen.

De exportverwachtingen voor blauwe bessen zijn optimistisch. Volgens cijfers van DANE exporteerde het land in 2024 in totaal 628.235 kg blauwe bessen, met een waarde van 3,3 miljoen dollar. Met de groei van het aantal gecultiveerde hectares en de gedifferentieerde kwaliteit van het product, wordt verwacht dat de export de komende jaren aanzienlijk zal toenemen, waardoor Colombia’s potentieel als leverancier van blauwe bessen in belangrijke markten zoals de VS, Europa en Azië wordt versterkt.

Colombia’s vermogen om 365 dagen per jaar blauwe bessen te produceren geeft het land een strategisch voordeel, omdat het ook buiten het seizoen markten kan bevoorraden, wat het land onderscheidt van andere producenten zoals Chili, Mexico en Peru.

ICRC: ‘De humanitaire situatie in Colombia heeft een kritiek punt bereikt’

De verslechtering van de humanitaire situatie in Colombia komt tot uiting in een toename van het aantal schendingen van het internationaal humanitair recht, zoals moorden, bedreigingen, seksueel geweld, rekrutering van kinderen en jongeren, evenals opsluitingen en een zorgwekkende stigmatisering van gemeenschappen, aldus het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC).

In haar jaarverslag voor het jaar 2024 onthulde deze internationale organisatie dat 719 mensen werden getroffen door explosieven, een cijfer dat een stijging van 89% vertegenwoordigt ten opzichte van het in 2023 geregistreerde cijfer. Een van de meest verontrustende gegevens is dat 67% van de getroffenen burgers waren.

In 2024 bereikte de humanitaire situatie in Colombia het meest kritieke niveau in acht jaar, waarschuwde het ICRC bij de presentatie van hun “Retos Humanitarios 2025” rapport. De intensivering van de gevechten, de toenemende controle van gewapende groepen over de burgerbevolking en de toenemende niet-naleving van het internationaal humanitair recht hebben de risico’s voor het leven, de integriteit en de waardigheid van duizenden mensen aanzienlijk vergroot.

88.874 mensen werden ingesloten, een stijging van 89% ten opzichte van het voorgaande jaar. 41.228 mensen raakten ontheemd en 252 nieuwe gevallen van vermiste personen werden geregistreerd in het land. Voor Patrick Hamilton, hoofd van de ICRC-delegatie in Colombia, blijft de burgerbevolking een te hoge prijs betalen.

“Het lijden van deze gemeenschappen is geen onvermijdelijk gevolg van een gewapend conflict. Het is het directe gevolg van het gebrek aan respect voor humanitaire normen die juist ontworpen zijn om diegenen te beschermen die niet deelnemen aan de vijandelijkheden”.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis blijft met toenemende bezorgdheid de betrokkenheid van kinderen en jongeren bij gewapende conflicten observeren, met name door hun rekrutering, inzet en uitbuiting. Ondanks het feit dat deze gevallen niet worden gemeld, hebben ICRC-teams in de getroffen gebieden een toename van dit fenomeen in de gemeenschappen opgemerkt.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis stelt dat er in Colombia acht gewapende conflicten woeden en roept de partijen in het conflict op om onmiddellijk maatregelen te nemen om de burgerbevolking in ons land te beschermen.

“De rekrutering, het gebruik en de uitbuiting van minderjarigen stelt hen bloot aan ernstige risico’s, waaronder seksueel geweld, verwondingen of de dood in gevechten. Geen enkel kind of adolescent zou betrokken moeten zijn bij oorlog”, aldus Hamilton.

Colombia speelt gelijk tegen Paraguay in WK-kwalificatie: 2-2

Het nationaal voetbalteam van Colombia liet dinsdag opnieuw punten liggen in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiewedstrijden en bemoeilijkte de directe kwalificatie voor het WK van 2026 door met 2-2 gelijk te spelen tegen Paraguay in de 14e wedstrijd die werd gespeeld in het Metropolitano stadion in Barranquilla.

Luis Díaz en Jhon Jader Durán scoorden voor het Colombiaanse team, terwijl Junior Alonso en Julio Enciso scoorden voor de Paraguayanen.

Colombia verraste aan het begin van de wedstrijd door zich op het doel van de tegenstander te werpen en de score te openen in de eerste minuut.

Na een zijschop vanaf de westflank pikte Jhon Jader Durán de bal op en kopte richting het strafschopgebied. Voordat hij werd neergehaald, assisteerde de aanvaller Jhon Arias, die de bal aan de rand van het strafschopgebied controleerde en zonder tijd te verliezen Luis Díaz beziende, die vervolgens de bal in de gevarenzone binnen tikte.

Na een inworp vanaf de westflank pakte Jhon Jader Durán de bal op en liep richting het strafschopgebied. Voordat de spits werd neergehaald, gaf hij een assist op Jhon Arias, die de bal op de rand van het strafschopgebied controleerde en meteen een pass gaf op Luis Díaz, die de gevarenzone betrad. Díaz toonde zijn individuele vermogen om een tegenstander op zijn pad te laten en te scoren met een krachtig schot van rechts.

Ondanks de reactie van Paraguay breidde Colombia de voorsprong uit in de 13e minuut dankzij een tegenaanval waarin Luis Díaz de hoofdrol speelde. Lucho ontving de bal in het midden van het veld en rende naar de tegenstander. Nadat hij de verdedigers van Paraguay had verzameld, gaf de Liverpool-vleugelspeler de assist aan Jhon Jader Durán, die de gevarenzone betrad en met een schot van links afrondde.

Vlak voor rust pakte Paraguay hun eerste doelpunt door in de blessuretijd het strafschopgebied binnen te dringen. Junior Alonso scoorde de gelijkmaker in de 45+4 en bracht de thuisploeg, die drie nederlagen op rij had geleden, in rep en roer. Na een voorzet van Miguel Almirón op de tweede paal leek Junior Alonso onverwachts Daniel Muñoz te verslaan en hij tikte de bal eenvoudig binnen: 2-1.

In de tweede helft van de wedstrijd had Colombia controle over de bal, maar weinig precisie om gevaar te stichten en de wanhoop van het nationale team was merkbaar op het veld van het Metropolitano stadion. Daarentegen domineerde Paraguay en liet zich zien in de 62e minuut. Julio Enciso scoorde de gelijkmaker met een afstandsschot, waardoor de wedstrijd een gelijk spel werd.

Door dit resultaat staat Colombia op de zesde plaats in de kwalificatie met 20 punten, terwijl Paraguay op de vijfde plaats staat met 21 punten. In de volgende dubbele wedstrijd in juni ontvangt het Colombiaanse team Peru en bezoekt het Argentinië.

Onderwijsvakbond Fecode kondigt staking aan op 31 maart

Op 31 maart gaan leraren in staking. Dit is een protestactie om het zorgstelsel voor leraren te verdedigen en hun steun te betuigen aan de sociale hervormingen van de regering.

Een van de leden van de stuurgroep van de vakbond, Hugo Cárdenas Vega, bevestigde dat de leraren die bij de vakbond zijn aangesloten opnieuw zullen demonstreren in wat de eerste grote staking van de sector dit jaar zal zijn.

Tijdens deze dag zullen de leraren ook een lijst met voorwaarden voorleggen aan de nationale regering en de departementale besturen om een verbetering van de werkomstandigheden van de leraren in het land te eisen.

“De Colombiaanse leraren zullen via Fecode het gezondheidszorgmodel en de betaling van sociale uitkeringen op straat verdedigen met een tijdige mobilisatie op 31 maart. We zullen onze lijst met eisen indienen. We steunen de sociale hervormingen van de regering van verandering,” schreef Hugo Cárdenas in X.

Hoewel dit de eerste staking is die dit jaar door Fecode wordt geleid, deden ook leraren mee aan de marsen die president Gustavo Petro deze week organiseerde om zijn sociale hervormingen en het referendum te promoten.

Op dinsdag 18 maart marcheerden leraren door het hele land om hun steun te betuigen aan de agenda van president Gustavo Petro, op dezelfde dag dat de zevende commissie van de Senaat de arbeidshervorming verwierp.

In haar lijst van voorwaarden vraagt Fecode om een verbetering van de investering van publieke middelen voor onderwijs, stabiliteit van banen voor leraren, een oplossing voor de crisis in het gezondheidssysteem van leraren en de verdediging van de autonomie van scholen.

Wat betreft het gezondheidssysteem voor leraren, bekend als het Gezondheidsfonds voor leraren (Fomag), dit functioneert al een jaar als het proefprogramma van het gezondheidssysteem dat de minister van Volksgezondheid, Guillermo Alfonso Jaramillo, probeert te implementeren. En ondanks dat het het paradepaardje van de regering is, vertoont het nog steeds tekortkomingen in de zorg die aan de gebruikers wordt geboden.

Tekort aan medicijnen in Colombia: belangenorganisaties geven regering de schuld

De crisis in de levering van medicijnen in Colombia heeft tot sterke controverses geleid. Verschillende sectoren hebben erop gewezen dat het probleem ligt in het gebrek aan betalingen van de staat, terwijl de regering de schuld van het tekort geeft aan farmaceutische bedrijven en het beheer van de gezondheidszorgdiensten voor burgers (EPS).

De crisis rond het tekort aan medicijnen in Colombia heeft aanzienlijke gevolgen voor zowel patiënten als zorgverleners. Volgens verschillende sectoren hebben economische en bureaucratische problemen deze situatie verergerd.

De Asociación Nacional de Empresarios de Colombia (ANDI) beweert dat de overheid de farmaceutische bedrijven onvoldoende heeft betaald, wat resulteerde in financiële tekorten en een verstoring van de productie- en leveringsketen. De Federación Nacional de Comerciantes (Fenalco) wees daarnaast op een enorme schuld van 4 biljoen pesos binnen het gezondheidssysteem, waardoor de levering van essentiële medicijnen is vertraagd. Dit raakt met name medicijnen voor chronische aandoeningen zoals insuline, waardoor patiënten in levensbedreigende situaties kunnen terechtkomen.

Volgens Bruce Mac Master, voorzitter van ANDI , is de situatie duidelijk: “Er zijn geen medicijnen omdat de staat niet de middelen betaalt die hij zou moeten betalen. Nu zien we dat de regering de exploitanten van het systeem de schuld wil geven, terwijl we al meer dan twee jaar waarschuwen dat als er geen middelen zijn, het voor de exploitanten onmogelijk is om een verplichting na te komen die aan de staat toebehoort”.

Een ander probleem is de bureaucratie binnen INVIMA, het Colombiaanse agentschap dat verantwoordelijk is voor de goedkeuring van medicijnen. Vertragingen in hun processen hebben de toegang tot nieuwe geneesmiddelen aanzienlijk belemmerd. Bovendien worden logistieke problemen en prijsreguleringen genoemd als extra hindernissen in het systeem.

President Gustavo Petro heeft echter een andere kijk op de situatie en suggereert dat sommige medicijnen worden gehamsterd door bedrijven, wat een kunstmatig tekort zou veroorzaken. Hij heeft maatregelen aangekondigd om deze praktijken tegen te gaan, maar de effectiviteit hiervan is nog onduidelijk.

Deze combinatie van economische, bureaucratische en logistieke problemen heeft geleid tot een ernstige crisis waarin patiënten moeite hebben om toegang te krijgen tot levensreddende medicijnen.

Geweld in Catatumbo veroorzaakt zo’n 60.000 ontheemden

Het aantal mensen dat ontheemd is geraakt door de escalatie van het geweld in de regio Catatumbo in het noordoosten van Colombia, dat al meer dan twee maanden woedt, bedraagt nu ongeveer 60.000, aldus het gouverneurskantoor van het departement Norte de Santander vandaag.

De regering van Norte de Santander kondigde aan dat 59.511 mensen hun huizen zijn ontvlucht, de meesten naar Cúcuta, de departementale hoofdstad, waar meer dan 30.000 mensen wonen.

Het gouverneurskantoor voegde er ook aan toe dat 772 inwoners van Catatumbo met humanitaire vluchten zijn gered omdat ze moeilijk toegang hadden tot de gebieden waar ze woonden of omdat ze midden in de gewapende gevechten tussen het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en FARC-dissidenten van het 33e Front terecht waren gekomen.

Tot nu toe is het aantal dodelijke slachtoffers opgelopen tot 94, waaronder vier minderjarigen en zes ondertekenaars van de vrede, terwijl nog eens zes oud-strijders worden vermist.

De regering van Norte de Santander maakte ook bekend dat het aantal mensen dat in het conflictgebied vast zit 16.700 bedraagt, terwijl er 158 leden van gewapende groepen zijn die zich vrijwillig hebben overgegeven aan de autoriteiten.

De regio Catatumbo is sinds 16 januari het toneel van gevechten tussen het ELN en het 33e front.

Volgens Mireia Villar, de VN-coördinator in het Zuid-Amerikaanse land, heeft het conflict tussen de twee gewapende groeperingen geleid tot de grootste ontheemdencrisis in Colombia sinds 2016.

In dit verband heeft de regering de staat van binnenlandse onrust in het gebied uitgeroepen, die de uitvoerende macht de bevoegdheid geeft om decreten uit te vaardigen om de situatie te keren en de burgerbevolking meer garanties te bieden.

Het nationale leger zette ook meer dan 10.000 man in het gebied in, evenals zware artillerie in de zogenaamde Operatie Catatumbo, met als doel de strijd aan te binden met de opstandige structuren die daar actief zijn.

Meer dan 9 miljoen vliegtuigpassagiers aan het begin van het jaar, stijging van 4,3%

Volgens de Colombiaanse burgerluchtvaart blijft de luchtvervoerssector in Colombia zich consolideren als een belangrijke factor voor de nationale economie. Volgens gegevens van het analysebureau van de burgerluchtvaart reisden tussen januari en februari 2025 9.274.000 passagiers via de belangrijkste luchthavens van het land, wat een stijging van 4,3% betekent ten opzichte van de cijfers voor dezelfde periode in 2024 die door Aerocivil zijn geregistreerd.

De passagiersstroom werd verdeeld volgens passagiers die gebruik maakten van binnenlandse vluchten voor een cijfer van 5.261.000, daarnaast gaf een cijfer van 4.013.000 passagiers er de voorkeur aan om op internationale routes te vliegen.

Daarom is de groei van 382.000 extra passagiers een bewijs van het toegenomen vertrouwen in het luchtvervoer, aangedreven door het toerisme en de luchthaveninfrastructuur, aldus Aerocivil.

Volgens María Fernanda Rojas, minister van Transport, “hebben we opnieuw een recordaantal vliegtuigpassagiers bereikt. In de eerste twee maanden van het jaar reisden meer dan 9 miljoen mensen per vliegtuig. Het toerisme blijft gestaag groeien en we blijven belangrijke investeringen doen in luchthavens in het hele land om hun capaciteit uit te breiden en nieuwe bestemmingen aan te bieden”.

In de maand februari reisden ongeveer 4.157.000 passagiers per vliegtuig, onder wie toeristen, zakenreizigers en familiebezoekers, die de belangrijkste bepalende factoren waren voor de groei van het luchtverkeer op de luchthavens van het land.

Daarnaast liet het vracht- en postvervoer een positieve prestatie zien, met 155.381 ton vervoerd tussen januari en februari van dit jaar, een stijging van 2,1% ten opzichte van 2024.