Colombia staat nu niet meteen bekend om z’n hoge prijzen, maar voor de backpacker die z’n peso het liefst twee keer uitgeeft, komt colombiablog.nl met 5 handige budgettips.
# 1 Slim boeken loont
Vanzelfsprekend zijn de duurste maanden om op reis te gaan december, juli en augustus. Omdat dan iedereen vakantie heeft, ook in Colombia. Wie niet gebonden is aan de schoolvakanties boekt dus beter voor het voor- of najaar. Het schijnt dat vroegboeken vaak voordelig is, maar extreem laat boeken – als je dat geen stress oplevert – kan ook goed uitpakken. Vroeg je ticket boeken zou namelijk voordeliger moeten zijn omdat het voor de vliegmaatschappij wel zo fijn is om al in een vroeg stadium flink wat stoelen te hebben verkocht. Al wordt gesuggereerd dat vliegmaatschappijen vroegboekers als zekerheidszoekers zien en de prijs dus niet te laag houden. Op zoek naar zekerheid ben je immers toch wel bereid iets meer te betalen. Last-minute boekers vullen de laatste lege vliegtuigstoelen op en worden daartoe aangezet door vaak scherpe prijzen.
Ook een veelgehoorde theorie is om in december te boeken voor een vlucht in het aankomende nieuwe jaar. In december zouden de prijzen lager zijn. Websites als www.skyscanner.nl bieden de mogelijkheid om een alert in te stellen. Je krijgt dan steeds een melding op het moment dat de ticketprijs van de door jouw gezochte vlucht daalt. De kans is echter groot dat een prijsvechter je een goed aanbod doet, dus kijk wel naar de voorwaarden (hoeveel overstaps, moet ik extra betalen voor bagage etc.) en staar je niet alleen blind op de lage prijs.
KLM vliegt sinds een paar jaar rechtstreeks vanaf Amsterdam op Bogota (en terug via een korte tussenstop in Cali). De Koninklijke Luchtvaartmaatschappij is meestal niet de goedkoopste, maar dat verandert plotsklaps tijdens de werelddealweken die het een aantal keer per jaar voert. Met een beetje mazzel heb je al een retourtje Bogota voor 550 tot 600 euro.
# 2 Reis met de bus
Een taxi is in Colombia niet duur, maar het kan altijd goedkoper. En avontuurlijker. Reizen met een lokale bus is zelden duurder dan 2.000 pesos, circa 60 cent. Ze zitten vaak propvol – dus let op je spullen – maar aan aanspraak is er geen gebrek. De bussen stoppen over het algemeen op de plek waar de passagiers het aangeven, dus verwacht veel stops ook op onverwachte plaatsen.
# 3 Eet lokaal
Uit eten gaan is in Colombia goed betaalbaar. Kies je voor een vestiging van een populaire keten als Crepes & Waffles of OMA, dan eet je prima voor ongeveer de helft wat een dergelijk restaurant in Nederland zou kosten. Spotprijzen vind je bij lokale eettentjes met een menukaart vol typisch Colombiaanse gerechten. Denk aan kip, rijst en bonen, soepen op basis van maïs of aardappelen en arepa’s. Een stevige lunch voor omgerekend circa 3 euro is dan niet uitzonderlijk.
# 4 Pin slim
De pinlimiet bij sommige Colombiaanse banken is 400.000 pesos. Dat is circa 120 euro. Maar dan betaal je wel vaak 5 euro aan pinkosten en een transactiebedrag van 2,25 euro bij je Nederlandse bank. Dik 7 euro op een totaalbedrag van 120 euro is natuurlijk gekkenwerk. Het Amerikaanse Citibank – overal in Colombia te vinden – laat je pinnen tot omgerekend 500 euro. Bij een zeer gunstige koers krijg je tot 1,8 miljoen pesos uit het apparaat, maar bij de huidige koers 1,5 tot 1,6 miljoen. Op 500 euro valt 7 euro aan pin- en transactiekosten (circa 1,5 procent van het totaalbedrag) al weer wat mee.
# 5 Slaap in een hangmat
De goedkoopste vorm van overnachten is natuurlijk kamperen of een variant daarop. In het Nationaal Park Tayrona vind je veel backpackers die slapen in een hangmatje. Zeker in het Caraïbische noorden is dat geen straf (als de muggen je niet weten te vinden). Iets duurder, maar ook een goede manier is slapen in een hostel. Voor 40 euro heb je vaak al een hotelkamer waar het je aan niets ontbreekt. Ook leuk en vaak voordelig: een slaapplaats zoeken via AirBnB, want die zijn ook actief in Colombia.
https://www.airbnb.com.co/
Colombiablog.nl is de blog van Jens Holierhoek (1978), freelance journalist en sinds 2014 woonachtig in Bogota, Colombia.