Kogelwerende mode uit Colombia in Eindhoven

Stijlvol, elegant, en toch heel kogelwerend. De Colombiaan Miguel Caballero werd groot met modieuze, draagbare kleding die de drager beschermt tegen geweervuur. Twee ondernemers in Eindhoven, Y. Yilmaz en S. Ben-Azzouz opende deze maand hun kledingzaak in Eindhoven met kogelwerende kleding van het merk Miguel Caballero.

In Amerika kijken ze er al lang niet meer van op, maar in Europa is modieuze kogelwerende kleding een relatief nieuwe trend. Je kon de kleding wel al online bestellen, maar je moest er vaak ook erg lang op wachten. Pas begin deze maand opende de Nederlandse ondernemer Yavuz Yilmaz in Eindhoven de eerste Europese showroom met kogelwerende fashionkleding. Kleding van het prestigieuze merk Miguel Caballero is onder meer ook te vinden in de kleerkast van de Amerikaanse president Barack Obama.

‘We hebben lang moeten onderhandelen met de hoofdzetel in Colombia, maar we hebben de kleding eindelijk naar Europa kunnen halen’, vertelt CEO Yavuz Yilmaz van Panamera, de groep die de winkel uitbaat in Eindhoven. ‘Sinds de aanslagen in Parijs is de vraag naar kogelwerende kleding fors gestegen. We hebben zelfs al meer dan honderd bestellingen uit België ontvangen’, zegt Yilmaz. ‘Vooral kogelwerende jassen doen het zeer goed.’ Modellen die eruit zien alsof u ze in een gewone kledingzaak kan kopen, maar schijn bedriegt. ‘Volgens de ontwerper kunnen ze meer dan tachtig kogels van een kalasjnikov verdragen’, weet Yilmaz.

Maar voor die veiligheid moet u wel heel wat centen leggen. ‘De goedkoopste jas kost 2.400 euro, maar dat kan al snel oplopen tot 5.500 euro. Maatkostuums zijn zelfs nog duurder. Maar voor veel mensen is hun leven belangrijker dan hun geld’, zegt Yilmaz. ‘Ik krijg dan ook werkelijk iedereen over de vloer: van rijke juweliers tot gewone particulieren die zich graag goed willen beveiligen.’

Wegens de grote vraag opent Yilmaz binnenkort enkele nieuwe showrooms in Europa, waaronder ook een in Brussel. Wanneer die zaak precies opent, is voorlopig nog niet bekend.