Colombiaanse mijnbouwbedrijven moeten zich inzetten voor verzoening met de slachtoffers van mensenrechtenschendingen rondom steenkolenwinning. Wanneer concrete stappen richting verzoening en genoegdoening uitblijven, is Nuon bereid haar kolenimport uit Colombia op te schorten.
Dat schrijft het energiebedrijf in het langverwachte rapport over de mensenrechtensituatie in Colombia dat ze vandaag publiceert en is de uitkomst van een groot onderzoek ter plaatse dat Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, eerder dit jaar heeft uitgevoerd.
De opstellers van het rapport namen onder meer de veiligheid op de werkplek, de vrijheid van vereniging en vergadering en gedwongen verhuizingen onder de loep. Vattenfall is naar eigen zeggen het eerste Europese energiebedrijf dat zo’n risicobeoordeling uitvoert.
PAX, dat zich al jarenlang inzet voor de slachtoffers van bloedkolen, is blij met deze opstelling van Nuon. Wouter Kolk, campagneleider bij PAX zegt: “Met dit rapport zet Nuon een nieuwe standaard neer. Het bedrijf laat duidelijk zien dat ze bereid is de mensenrechtenschendingen in de Colombiaanse kolenketen aan te pakken. Andere energiebedrijven die kolen kopen – Essent, E.ON en Engie – kunnen niet langer achterblijven. Ook zij moeten van hun kolenleveranciers eisen dat deze verantwoordelijkheid nemen voor genoegdoening van de tienduizenden mensen die nog altijd lijden onder het geweld in de kolenregio.”
In maart dit jaar reisden Nuon en het Zweedse moederbedrijf Vattenfall naar Colombia voor een uitgebreid onderzoek naar de mensenrechtensituatie rond steenkoolwinning in het land. Tussen 1996 en 2006 zijn door paramilitair geweld in de kolenregio Cesar minstens 3100 mensen vermoord en minstens 55.000 mensen uit hun huizen verdreven. Slachtoffers en hun nabestaanden hebben tot op de dag van vandaag geen erkenning en fatsoenlijke compensatie gekregen voor wat hen is aangedaan. Mensen die voor zijn rechten opkomen, worden nog steeds regelmatig bedreigd of zelfs vermoord. Vier Nederlandse energiebedrijven kopen nog steeds kolen uit Cesar. Van hen is Nuon de enige die zelf onderzoek heeft gedaan in Colombia en vanuit deze resultaten bereid is om haar kolenimport uit Colombia op te schorten.