Colombia zal personen die misdaadbendes en dissidente rebellengroepen verlaten legale voordelen bieden, waaronder strafvermindering in een poging om illegale gewapende groepen te verzwakken, zei de Hoge Commissaris van Vrede, Miguel Ceballos (foto).
Tot nu toe waren de voordelen alleen van toepassing op mensen die gedemobiliseerd zijn uit de rebellengroepering van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN). Het beleid zal worden uitgebreid naar degenen die dissidente groepen van de voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) en de criminele bendes Clan del Golfo, Los Pelusos en Los Caparros verlaten.
“In dit geval zijn we niet in een collectief overgavescenario, maar een individueel, één voor één,” zei commissaris Miguel Ceballos tijdens een virtuele persconferentie. Degenen die zich vrijwillig overgeven, krijgen wettelijke voordelen zoals vermindering van gevangenisstraffen en toegang tot een re-integratieproces van maximaal zes jaar dat ook economische steun omvat.
Er zal geen gratie of amnestie worden verleend aan degenen die verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden of misdaden tegen het menselijk leven, zoals het gebruik van landmijnen, zei Ceballos.
“De maatregel is geen onderhandeling tussen de overheid en de bewapende groepen”, zei Ceballos. President Duque, die geen voorstander van onderhandelingen met gewapende groepen is, heeft sinds het begin van zijn presidentschap de vredesbesprekingen met het ELN uitgesloten totdat zij alle gijzelaars vrijlaten en een einde maken aan de aanvallen op de olie-infrastructuur.
“Tot nu toe was individuele overgave alleen van toepassing op de ELN, maar vandaag hebben we die route via een decreet uitgebreid naar andere illegale gewapende groepen”, zei Ceballos.
Illegale gewapende groepen in Colombia, die samen zo’n 6000 leden tellen, zijn betrokken bij drugshandel, illegale mijnbouw en mensenrechtenschendingen zoals moorden, ontvoeringen, gedwongen verhuizingen, gedwongen rekrutering van minderjarigen en het gebruik van landmijnen.
De meerderheid van de FARC-rebellen zijn gedemobiliseerd in het kader van een vredesovereenkomst van 2016, maar sommige vechters verwierpen het vredesakkoord en zijn nog steeds actief.