Met 88% van de respondenten die zeggen dat ze een beter 2025 verwachten, staat Colombia op de tweede plaats van meest optimistische landen ter wereld, na Indonesië, waar 90% dit positieve gevoel deelt.
Uit een recent wereldwijd onderzoek van Ipsos blijkt dat Colombia op de tweede plaats staat van meest optimistische landen voor 2025. Dit onderzoek, dat de verwachtingen en voorspellingen van burgers in 33 landen analyseert, benadrukt een hoog niveau van vertrouwen in de toekomst, ondanks de huidige wereldwijde uitdagingen.
De Ipsos-enquête ondervroeg wereldwijd 23.721 volwassenen en ontdekte dat 71% van de respondenten denkt dat 2025 een beter jaar zal zijn dan 2024. Dit cijfer weerspiegelt een stabiele trend in de afgelopen tien jaar, waarin het wereldwijde optimisme varieerde van 75% tot 80%. Er zijn echter duidelijke verschillen tussen landen, waarbij sommige landen opvallen door hun vertrouwen in de toekomst en andere een groter scepticisme tonen.
Met 88% van de respondenten die aangeven een beter 2025 te verwachten, staat Colombia op de tweede plaats van meest optimistische landen ter wereld, na Indonesië, waar 90% dit positieve gevoel deelt. Dit hoge niveau van optimisme valt op in een regionale context die ook landen als Peru (85%), Mexico en Brazilië omvat, die bovenaan de wereldwijde lijst staan.
China en de Filipijnen zitten ook in de meest positieve groep, met 87% optimisme, op de voet gevolgd door Peru. Over het algemeen voeren landen in Azië, Latijns-Amerika en delen van Afrika de lijst van meest optimistische landen aan, terwijl Europa en delen van Azië minder bemoedigende vooruitzichten laten zien.
Landen boven het wereldwijde gemiddelde van 71% zijn Zuid-Afrika, Maleisië, Thailand, Argentinië, Chili, India, Polen, Singapore en Hongarije. Deze groep weerspiegelt de geografische diversiteit, maar ook bepaalde gedeelde kenmerken, zoals een hernieuwde focus op economisch en sociaal herstel van de gevolgen van de pandemie en wereldwijde politieke onzekerheden.
De minst optimisten
Aan de andere kant van het spectrum komt Japan naar voren als het minst optimistische land, met slechts 38% van de respondenten die er vertrouwen in hebben dat 2025 een beter jaar zal worden. Het wordt gevolgd door Frankrijk, België, Zuid-Korea, Duitsland, Italië en Turkije, die ook onder het wereldwijde gemiddelde zitten.
Het Ipsos-onderzoek merkt op dat de perceptie van een gunstigere toekomst wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder economische vooruitgang, politieke stabiliteit, verwachtingen over werkgelegenheid en toegang tot essentiële diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs. In het geval van Colombia kan optimisme samenhangen met verwachtingen over economische groei en verbeteringen in de sociale infrastructuur.
Hoewel de wereld voor uitdagingen staat zoals klimaatverandering, geopolitieke spanningen en post-pandemisch herstel, benadrukt het hoge optimisme in landen als Colombia en Indonesië het belang van veerkracht en vertrouwen in de toekomst. Voor regeringen, bedrijven en maatschappelijke organisaties kan dit positieve vooruitzicht een kans zijn om aan gemeenschappelijke doelen te werken en een betere toekomst voor iedereen op te bouwen.
In de aanloop naar 2024 heeft de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC) landspecifieke economische groeiprognoses uitgebracht, een gedetailleerd rapport met verschillende toelichtingen op specifieke sectoren.
Volgens ECLAC zal de economische groei in de regio voornamelijk worden aangedreven door particuliere consumptie, terwijl productieve investeringen achter zullen blijven. De projecties voor Colombia zijn optimistisch.
Voor Latijns-Amerika als geheel verwacht ECLAC een groei van 2% in 2024, licht stijgend naar 2,3% in 2025. Colombia daarentegen vertoont een bijzondere dynamiek. Hoewel de projectie voor 2024 het land onder het regionale gemiddelde plaatst, met een groei van 1,8%, wordt voor 2025 een sterkere opleving verwacht tot 2,6%, waarmee het boven het geraamde gemiddelde voor de regio uitkomt.