Boeren die leven van cocateelt (de grondstof voor cocaïneproductie) en overstappen op legale gewassen, krijgen een financiële tegemoetkoming dankzij een overeenkomst tussen de Colombiaanse regering en de Verenigde Naties (VN).
De regering van Colombia en de VN hebben een overeenkomst getekend waarbij 300 miljoen dollar wordt ingezet voor de cocaboeren om de cocaïneproductie te stagneren.
Volgens het hoofd van United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), het VN-kantoor dat over drugs en geweld gaat, is dit een kans om de cocateelt in Colombia terug te dringen. Uitvoerend directeur van UNODC, Yury Fedotov, sprak bij de ondertekening van een kans om de stroom tegen de Colombiaanse cocateelt te keren.
Colombia neemt een hoge positie in op de UNODOC lijst van landen die de meeste drugs produceren ter wereld . Fedotov, zei in Wenen: “Deze historische overeenkomst is een unieke kans om het tij te keren tegen de Colombiaanse cocateelt en boeren te helpen alternatieve ontwikkeling te omarmen”.
Het VN-initiatief geeft compensatie voor verlies van inkomsten als boeren overstappen op bijvoorbeeld koffie of cacao; alternatieven waar de agrariërs een stuk minder aan verdienen.
Op dit moment verdienen boeren aan het verbouwen van cocabladeren zo’n 300 dollar per hectare per maand. De Colombiaanse regering zegt dat het kampt met gewapende groeperingen die de traditionele cocaproductiegebieden proberen over te nemen.
Deze gebieden zijn de laatste jaren enorm uitgebreid. In juli hebben de VN gezegd dat er een jaarlijkse toename van 50 procent is geweest op het gebied van land dat wordt gebruikt voor de teelt van cocabladeren in Colombia.
Lokale analisten zeggen dat de stijging deels veroorzaakt werd door het vredesakkoord van de regering met FARC-rebellen. Onder het akkoord, stemde de FARC ermee in om de controle over drugsproductiegebieden los te laten en de overheid te helpen om lokale boeren aan te moedigen om legale gewassen te planten.
De boeren hebben echter geprofiteerd van de vertragingen toen het gewasvervangingsbeleid werd opgezet. Ze hebben meer coca geplant omdat ze wisten dat er uiteindelijk subsidie zou worden aangeboden voor een overstap naar ‘veiliger’ gewassen als koffie.