Colombia en VS bereiken akkoord over deportatievluchten, importheffingen VS van de baan

De VS en Colombia hebben zich zondag teruggetrokken van de rand van een handelsoorlog. Vanuit het Paleis van San Carlos in het centrum van Bogotá kondigde de Colombiaanse regering aan dat de diplomatieke impasse met de Verenigde Staten was doorbroken na de spanningen die waren ontstaan door de aankomst van vluchten met gedeporteerde Colombianen.

Volgens het officiële communiqué, gepresenteerd door minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo, zijn beide naties erin geslaagd diplomatieke nota’s uit te wisselen die het mogelijk zullen maken vooruitgang te boeken met betrekking tot overeenkomsten voor de aanpak van deze situatie.

In deze context zullen de minister van Buitenlandse Zaken en de Colombiaanse ambassadeur in Washington, Daniel García, de komende dagen naar de Amerikaanse hoofdstad reizen om deel te nemen aan ontmoetingen op hoog niveau.

Volgens de regering zullen deze bijeenkomsten erop gericht zijn om het gezamenlijke werk te versterken en de bescherming van de rechten van de uitgezette Colombianen en het nationale belang te garanderen.

“We zullen Colombianen die als gedeporteerden terugkeren blijven opvangen en hen waardige omstandigheden als burgers garanderen”, zei de minister van Buitenlandse Zaken.

De nationale regering herhaalde ook dat, volgens de richtlijn van president Gustavo Petro, het presidentiële vliegtuig klaar staat om de terugkeer te vergemakkelijken van de Colombiaanse staatsburgers die op 26 januari ’s ochtends met deportatievluchten in het land zouden aankomen.

De Colombiaanse regering bevestigde dat de diplomatieke dialoogkanalen in stand zullen worden gehouden “om de rechten, het nationaal belang en de waardigheid van onze burgers te garanderen”.

De Amerikaanse president Donald Trump had gedreigd met tarieven en sancties tegen Colombia om het land te straffen voor zijn eerdere weigering om militaire vluchten met gedeporteerden te accepteren als onderdeel van zijn grootschalige immigratiebeleid. Maar in een verklaring laat op zondag, zei het Witte Huis dat Colombia toch had ingestemd met het accepteren van de migranten en dat Washington de dreigende sancties niet zou opleggen.

De ontwerpmaatregelen van Washington, die nu in de ijskast staan, omvatten het opleggen van tarieven van 25% op alle Colombiaanse goederen die de VS binnenkomen, wat binnen een week zou oplopen tot 50%; een reisverbod en het intrekken van visa voor Colombiaanse overheidsfunctionarissen; en noodsancties op het gebied van financiën, banken en financiën.

Trump dreigde ook met verscherpte grenscontroles van Colombiaanse burgers en vracht. Voorafgaand aan de aankondiging van een overeenkomst over de vluchten, zei een woordvoerder van het State Department dat de Verenigde Staten de verwerking van visa op de Amerikaanse ambassade in Bogota had opgeschort.

Colombia is de op twee na grootste handelspartner van de VS in Latijns-Amerika. De VS is Colombia’s grootste handelspartner, grotendeels dankzij een vrijhandelsovereenkomst uit 2006 die 33,8 miljard dollar aan wederzijdse handel genereerde in 2023 en een handelsoverschot van 1,6 miljard dollar, volgens gegevens van het U.S. Census Bureau.

Bron :
Foto:semana.com