Colombia is de vierde grootste bananenexporteur ter wereld. Volgens een industrieleider heeft het de teelt en de export van het gele fruit naar zijn grootste afnemers gehandhaafd ondanks de dubbele dreiging van COVID-19 en de gevaarlijke schimmel Fusarium TR4.
Fusarium TR4, ook wel bekend als de Panamaziekte of verwelkingsziekte, wordt veroorzaakt door een bodemschimmel die de gewone banaan en de bakbanaan aanvalt. In juli vorig jaar werd de schimmel ontdekt in de noordelijke provincie van La Guajira, waarna 190 hectare van de bananenplantage werd ontruimd.
De uitbraak dwong de producenten om strenge controles uit te voeren om te voorkomen dat de schimmel zich naar andere bananenplantages zou verplaatsen.
“De bananenindustrie is de enige tuinbouwsector die getroffen is door twee uitbraken tegelijk. De ene pandemie heet Fusarium TR4 en de andere heet coronavirus,” vertelt Emerson Aguirre, de voorzitter van de Colombiaanse bananentelersvereniging, in een virtueel interview aan Reuters.
“De uitdaging in 2020 is om de teelt en de export op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar te houden,” voegde Aguirre eraan toe.
Tien arbeiders in het noordoosten van het land zijn ondanks de veiligheidsmaatregelen besmet geraakt met het coronavirus. Colombia heeft meer dan 130.000 gevallen van coronavirus en 4.714 sterfgevallen gemeld sinds zijn aankomst in het Zuid-Amerikaanse land in maart.
Colombia exporteerde 100,2 miljoen dozen van het fruit in 2019, een daling van 1,2% ten opzichte van 2018 als gevolg van de lagere productie veroorzaakt door de droogte.
De export in 2019 was in totaal 852,8 miljoen dollar waard, een daling van 1,8% ten opzichte van het voorgaande jaar. Colombia heeft 51.227 hectare aan bananenplantages en de belangrijkste exportbestemmingen zijn de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
De uitdaging in 2020 is om de productie en de export op hetzelfde niveau te houden als vorig jaar, voegde Aguirre eraan toe.