Colombia stopt gebruik verdelgingsmiddel voor cocavelden

Colombia zet het gebruik stop van een verdelgingsmiddel voor coca-planten, waarvan de bladeren cocaïne bevatten. President Santos heeft dat besluit genomen naar aanleiding van een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarin staat dat in het middel de kankerverwekkende stof glyfosaat voorkomt.

Het bestrijdingsmiddel is in de afgelopen twintig jaar gebruikt in een gebied van ruim anderhalf miljoen hectare. De aanpak van de cocaplanten is mede gefinancierd door de Verenigde Staten en de bestrijding werd deels uitgevoerd door Amerikaanse aannemers.

Colombia zoekt nu naar andere manieren om cocaplanten te vernietigen. Voorlopig wordt dat handmatig gedaan. De Amerikaanse ambassadeur in Colombia zegt dat hij het besluit van de Colombiaanse regering respecteert.
FARC

De stopzetting van het bestrijdingsprogramma zal waarschijnlijk de onderhandelingen vergemakkelijken met de FARC. Die guerrillabeweging, die geld verdient aan de productie van cocaïne, was altijd al tegen het besproeien van de cocaplant vanuit de lucht. Het middel werd destijds ingezet omdat de rebellen niet toestonden dat de cocaplanten met de hand werd vernietigd.

In de onderhandelingen tussen de regering en de FARC is al overeengekomen dat besproeiing vanuit de lucht van cocaplanten alleen nog bij uitzondering wordt toegepast. (bron: nos)