Het Colombiaanse volk stemt over het vredesakkoord

Het Colombiaanse volk mag zich vandaag uitspreken over het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC. Door middel van een referendum mag het volk hun stem laten horen over het akkoord.

Maandag vond de ondertekening van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC plaats. Tijdens deze ceremonie ondertekende president Juan Manuel Santos en FARC-leider Rodrigo Londoño het definitieve vredesakkoord. Het akkoord is bereikt na 4 jaar van onderhandelingen in Havana onder begeleiding van Noorwegen en Cuba.

Tegenstanders van het akkoord willen wel vrede maar verwerpen een aantal afspraken die in het vredesakkoord staan. Vooral het akkoord over overgangsjustitie en schadeloosstelling van slachtoffers is voor een deel van Colombia een gevoelig punt. Voormalige president Alvaro Uribe, leider van dit nee-front, is fel tegen het akkoord en heeft een stevige campagne gevoerd tegen het vredesakkoord.

Volgens de laatste peilingen gaat het vredesakkoord er komen. Lange tijd gaven de peilingen een kleine meerderheid aan die voor het vredeskoord waren. In de laatste peiling is 62% voor en 38% tegen.

Indien de meerderheid “Ja” zegt tegen het vredesakkoord dan komt er een einde aan een conflict dat al meer dan 50 jaar duurt en ruim 220.000 mensen het leven heeft gekost. Valt het negatief uit dan wordt het verdrag verworpen.

FARC-leider Londoño – ook wel bekend als Timochenko – heeft al laten weten dat zijn beweging het staakt-het-vuren zal handhaven, ongeacht hoe de bevolking stemt. De FARC wil na het sluiten van het akkoord verder als politieke beweging.

Het vredesakkoord treedt pas in werking als een meerderheid van 13 procent van de kiesgerechtigden, goed voor 4,4 miljoen Colombianen, voor het akkoord stemt. Ook de Colombianen in het buitenland kunnen hun stem uitbrengen met een geldig identiteitsdocument in ambassades en consulaten van 138 steden in 64 landen.