Het Colombiaanse hooggerechtshof heeft dinsdag aangekondigd dat het een vooronderzoek zal starten tegen de voormalige president en nu senator Álvaro Uribe (presidentschap 2002-2010) vanwege betrokkenheid bij militaire afluisterpraktijken die het leger zou hebben uitgevoerd op meer dan 130 mensen, waaronder journalisten, rechters, vakbondsmensen en politici.
De afluisterpraktijken, die in januari aan het licht kwamen door het Colombiaanse tijdschrift Semana, heeft geleid tot het ontslag van 11 militaire functionarissen en het ontslag van een generaal. Het hoofd van de strijdkrachten, Luis Fernando Navarro, heeft gezworen de betrokkenen verantwoordelijk te stellen.
De onthullingen komen uit onderzoeken van Semana, waarin wordt verwezen naar een hoogontwikkeld afluistersysteem dat door het leger wordt gebruikt via zijn inlichtingen- en contraspionage-apparatuur in de tweede helft van 2019.
In mei publiceerde Semana meer details. Het tijdschrift onthulde dat meer dan 130 mensen waren gehackt, waaronder buitenlandse en binnenlandse journalisten, politici, gepensioneerde soldaten, vakbondsleden en rechters. Van deze mensen werd informatie over hun contacten, families en adressen verzameld.
Semana liet ook weten dat een van de hackerslachtoffers een voormalig secretaris van het presidentschap is die nauw samenwerkte met president Ivan Duque, een protegé van Uribe.
Duque en zijn minister van Defensie hebben de vermeende spionage afgewezen en zeiden dat illegaal gedrag binnen het leger niet zou worden getolereerd.
Het tijdschrift kwam er in januari ook achter dat een deel van de door spionage verkregen informatie werd gedeeld met het Democratisch Centrum, de politieke partij van voormalig president Alvaro Uribe. Een van de betrokken soldaten vertelt dat hem was opgedragen informatie door te geven aan een politicus van deze politieke partij.
Als er bewijs wordt gevonden, kan het hooggerechtshof een strafproces beginnen tegen het voormalige staatshoofd.