Illegale gewapende groeperingen hebben hun macht en territoriale controle in Colombia uitgebreid, waardoor het aantal schendingen tegen burgers is toegenomen, terwijl het vredesbeleid van president Gustavo Petro beperkte resultaten laat zien in het beteugelen van misstanden, aldus Human Rights Watch (HRW) donderdag.
Het land kampt met een zes decennia durend intern conflict dat aan meer dan 450.000 mensen het leven heeft gekost. De strijdkrachten van de staat staan tegenover de guerrilla’s van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), FARC-facties die een vredesakkoord uit 2016 hebben afgewezen of opgegeven, en de Clan del Golfo, de grootste criminele bende die bestaat uit rechtse ex-paramilitairen.
“Geweld nam nieuwe vormen aan en gewapende groepen hebben hun aanwezigheid in delen van het land opnieuw uitgebreid. Twee en een half jaar nadat president Gustavo Petro aan de macht kwam, heeft zijn totale vredesstrategie beperkte resultaten opgeleverd in het beteugelen van misbruik door gewapende groepen tegen burgers,” aldus het HRW rapport.
Petro, de eerste linkse president in de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land met 50 miljoen inwoners, een exporteur van olie, kolen en koffie, probeert sinds hij in 2022 aan de macht kwam vredesakkoorden te sluiten met illegale gewapende groeperingen om een einde te maken aan het gewapende conflict, tot nu toe zonder concrete resultaten.
“De veiligheidstroepen en justitiële autoriteiten hebben de bevolking niet effectief beschermd, onvoldoende toegang tot justitie gegarandeerd en geen significante vooruitgang geboekt bij het ontmantelen van de gewapende groepen”, aldus het rapport.
HRW stelde aan de kaak dat halverwege 2024 de Clan del Golfo zijn uitbreiding met 55% had vergroot ten opzichte van 2022, het ELN met 23% en de Segunda Marquetalia en de Estado Mayor Central, de twee FARC facties, met respectievelijk 30%.
Alle groepen, gefinancierd door drugshandel en illegale mijnbouw, breiden zich militair uit met een toegenomen territoriale controle tot meer dan de helft van de 1.103 gemeenten van het land en plegen misbruiken zoals moordaanslagen, gedwongen rekrutering van kinderen, verplaatsing en opsluiting van gemeenschappen, evenals het gebruik van landmijnen, aldus het rapport.