ICRC: ‘De humanitaire situatie in Colombia heeft een kritiek punt bereikt’

De verslechtering van de humanitaire situatie in Colombia komt tot uiting in een toename van het aantal schendingen van het internationaal humanitair recht, zoals moorden, bedreigingen, seksueel geweld, rekrutering van kinderen en jongeren, evenals opsluitingen en een zorgwekkende stigmatisering van gemeenschappen, aldus het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC).

In haar jaarverslag voor het jaar 2024 onthulde deze internationale organisatie dat 719 mensen werden getroffen door explosieven, een cijfer dat een stijging van 89% vertegenwoordigt ten opzichte van het in 2023 geregistreerde cijfer. Een van de meest verontrustende gegevens is dat 67% van de getroffenen burgers waren.

In 2024 bereikte de humanitaire situatie in Colombia het meest kritieke niveau in acht jaar, waarschuwde het ICRC bij de presentatie van hun “Retos Humanitarios 2025” rapport. De intensivering van de gevechten, de toenemende controle van gewapende groepen over de burgerbevolking en de toenemende niet-naleving van het internationaal humanitair recht hebben de risico’s voor het leven, de integriteit en de waardigheid van duizenden mensen aanzienlijk vergroot.

88.874 mensen werden ingesloten, een stijging van 89% ten opzichte van het voorgaande jaar. 41.228 mensen raakten ontheemd en 252 nieuwe gevallen van vermiste personen werden geregistreerd in het land. Voor Patrick Hamilton, hoofd van de ICRC-delegatie in Colombia, blijft de burgerbevolking een te hoge prijs betalen.

“Het lijden van deze gemeenschappen is geen onvermijdelijk gevolg van een gewapend conflict. Het is het directe gevolg van het gebrek aan respect voor humanitaire normen die juist ontworpen zijn om diegenen te beschermen die niet deelnemen aan de vijandelijkheden”.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis blijft met toenemende bezorgdheid de betrokkenheid van kinderen en jongeren bij gewapende conflicten observeren, met name door hun rekrutering, inzet en uitbuiting. Ondanks het feit dat deze gevallen niet worden gemeld, hebben ICRC-teams in de getroffen gebieden een toename van dit fenomeen in de gemeenschappen opgemerkt.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis stelt dat er in Colombia acht gewapende conflicten woeden en roept de partijen in het conflict op om onmiddellijk maatregelen te nemen om de burgerbevolking in ons land te beschermen.

“De rekrutering, het gebruik en de uitbuiting van minderjarigen stelt hen bloot aan ernstige risico’s, waaronder seksueel geweld, verwondingen of de dood in gevechten. Geen enkel kind of adolescent zou betrokken moeten zijn bij oorlog”, aldus Hamilton.

Bron :
Foto:caracol.com.co