Colombia, ’s werelds grootste producent van cocaïne, heeft vorig jaar meer dan 100.000 hectare aan illegale gewassen uitgeroeid, zei president Ivan Duque donderdag.
“Ik wil de aandacht vestigen op het werk van de publieke krachten, die het hoogste cijfer ooit in ons land hebben bereikt door handmatige uitroeiing,” zei de president. Daar voegde hij aan toe dat er vorig jaar totaal 434,7 ton drugs in beslag is genomen.
Duque verzekerde dat er meer dan 100.000 hectare aan illegale gewassen is vernietigd, waarvan 94.000 hectare aan cocaplanten met de hand is uitgeroeid door het leger door middel van verschillende methoden, die hij niet specificeerde.
“Van nu af aan zullen we zonder twijfel de uitdaging van het herplanten onder ogen zien, maar Colombia heeft duidelijk zijn doel om het gebied dat is geplant met illegale gewassen tegen het einde van 2022 of 2023 met 50% te verminderen,” zei Duque. “We moeten altijd onze stappen versnellen,” voegde hij er aan toe.
In Colombia werd in 2018 169.000 hectare geplant, met het potentieel om 1.120 ton cocaïne te produceren, volgens het laatste rapport van de Verenigde Naties.
De cijfers voor de in 2019 gedetecteerde illegale gewassen zijn nog niet bekend en worden meestal halverwege het volgende jaar gepubliceerd.
“We moeten het tempo steeds meer opvoeren, maar we kunnen zeggen dat we 2019 afsluiten met een recordaantal handmatige uitroeiingen”, zo benadrukte hij.