Leden van een inheemse etnische gemeenschap hebben op de grens van Risaralda en Chocó 17 politieagenten vrijgelaten die ze 24 uur lang vasthielden tijdens protesten. De gemeenschap vindt dat de Colombiaanse regering zich onvoldoende houdt aan beloofde sociale afspraken.
De politie, die was afgedaald naar een weg die de departementen Choco en Risaralda verbindt, werd door de demonstranten van de etnische groep geblokkeerd. Volgens de woordvoerder van de gemeenschap voelden zij zich bedreigd door de aanwezigheid van de politie en hielden daarom 18 agenten vast. Eén agent raakte daarbij gewond en werd al snel vrijgelaten.
Minister van Defensie Luis Carlos Villegas beschuldigde de demonstranten van ontvoering, en eiste de onmiddellijke vrijlating van de agenten. Na onderhandelingen stemden de inheemse leiders van Risaralda, Chocó en Quindío in om de politieagenten vrij te laten onder begeleiding van het Rode Kruis, het Bureau van de Ombudsman en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).
De inheemse gemeenschap is sinds vorige week in protest omdat zij vinden dat zij onvoldoende worden ondersteund bij het stopzetten van de cocateelt. De regering heeft cocaboeren beloofd te subsidiëren als zij hun cocateelt vervangen door legale gewassen. Die maatregel maakte deel uit van het vredesakkoord dat in november 2016 werd ondertekend door de regering en de guerrillabeweging FARC, die betrokken was bij cocaïnehandel.
De inheemse groepen vinden dat de regering haar beloftes niet houdt en hen onvoldoende middelen verleent. Volgens Villegas raakte bij die protesten 21 agenten gewond.
Colombia telt 45 inheemse gemeenschappen die samen goed zijn voor 1,5 miljoen mensen, op een totale bevolking van 49 miljoen.