Nederland en Colombia ondertekenen overeenkomst om waterstofindustrie te stimuleren

Colombia boekt vooruitgang op zijn weg naar waterstof met de ondertekening van een memorandum van overeenstemming tussen het Ministerie van Mijnbouw en Energie en het Ministerie van Vervoer van Colombia met de haven van Rotterdam.

De Rotterdamse haven, die op zoek is naar landen die waterstof exporteren, zal Colombia in staat stellen vooruitgang te boeken bij het onderzoek naar de opwekking van dit soort energie, maar ook om te leren van de ervaringen van de haven over de logistiek van het vervoer ervan met het oog op de commercialisering ervan.

Volgens het memorandum zullen het ministerie van Energie, het ministerie van Vervoer en de haven van Rotterdam dialogen aanknopen om een export- en importcorridor voor waterstof tussen Colombia en Nederlanden tot stand te brengen.

De ontwikkeling van waterstof zonder of met lage uitstoot zal Colombia in staat stellen in het komende decennium tussen 2,5 en 3 miljoen ton CO2 te verminderen en zich te positioneren als een potentiële exporteur van deze energiebron, die nodig is om energie-intensieve industrieën koolstofvrij te maken en de COP21-doelstellingen te halen,” aldus de minister van Mijnbouw en Energie, Diego Mesa.

Deze overeenkomst tussen de haven van Rotterdam en Colombia zal het land ook in staat stellen de ontwikkeling van zijn capaciteiten te versnellen en zich zo te positioneren op de mondiale waterstofmarkt. Dit alles via nieuwe samenwerkingsovereenkomsten om toegang te krijgen tot nieuwe technologieën, projectfinanciering en de opening van exportroutes voor waterstof en daarvan afgeleide producten.

Volgens René van der Plas, internationaal directeur van de haven van Rotterdam, biedt samenwerking met Colombia kansen. “Colombia is goed gepositioneerd voor de productie van groene waterstof. Met dit Memorandum van Overeenstemming willen we de samenwerking tussen Nederland en Colombia stimuleren, waarbij ook bedrijven uit beide landen van elkaar kunnen leren en samen zaken kunnen doen”. De stad Rotterdam heeft de grootste haven van Europa en wil binnen enkele jaren het Europese centrum op het gebied van waterstof worden.

De minister van Vervoer, Angela Maria Orozco, toonde zich verheugd over de ondertekening van het memorandum en merkte op dat het land baat zal hebben bij dit instrument omdat de ontwikkeling van waterstof als emissieloos alternatief bijdraagt tot de energietransitie van de vervoerssector, met het oog op de internationale verbintenissen die Colombia is aangegaan met betrekking tot de klimaatverandering.

De ambtenaar voegde daaraan toe dat “de toegang tot de kennis en ervaring van de haven van Rotterdam, een van de grootste in Europa, een leider op het gebied van havenontwikkeling en -beheer, een zeer waardevolle input zal zijn voor de formulering van het havenbeleid dat door het ministerie wordt ontwikkeld en dat gericht is op modernisering van het institutionele kader en versterking van veilig en duurzaam intermodaal vervoer”.

Bron :
Foto:minenergia.gov.co