Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft in Colombia een bezoek gebracht aan een FARC-ontwapeningszone. Hij deed dat samen met zijn Colombiaanse ambtgenoot María Angéla Holguín Cuéllar en de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Brende. Ze wilden met eigen ogen zien hoe de demobilisatie en ontwapening van de FARC-strijders verlopen, onder toezicht van de Verenigde Naties.
Koenders kondigde ter plaatse aan dat Nederland gaat bijdragen aan registratie van land in Colombia, vooral in gebieden die lange tijd onder controle stonden van de FARC. Het Nederlands Kadaster gaat daartoe een proef uitvoeren in het Colombiaanse departement Meta.
‘Het vredesakkoord dat de Colombiaanse regering en de FARC hebben gesloten, gaat niet alleen over het demobiliseren en ontwapenen van de FARC maar ook over sociaaleconomische ontwikkeling van gebieden die zwaar geleden hebben onder het gewapend conflict en de afwezigheid van de overheid. Goede landregistratie is een eerste, essentiële stap’, aldus Koenders.
Het Kadaster zal samenwerken met Colombiaanse organisaties om de gebieden met behulp van Nederlandse technologie snel, goedkoop en voldoende nauwkeurig in kaart te brengen. De boeren doen zelf een groot deel van het werk. Ze lopen met smartphones met een speciale app langs de grenzen van hun land en markeren daarmee zélf de grens van hun terrein. Deze markeringen worden op een digitale kaart getoond. Als de boeren het onderling eens zijn over de kaart die ze gemaakt hebben, kan deze worden geformaliseerd.
De boeren krijgen dan landtitels uitgereikt. Voor de boeren betekent dat rechtszekerheid maar ook een onderpand, waarmee ze krediet kunnen krijgen om hun productie duurzaam te verhogen. Het project wordt grotendeels gefinancierd door het EU Trust Fund, waaraan Nederland 3 miljoen euro heeft bijgedragen.
Het vredesakkoord dat de Colombiaanse regering en de FARC vorig jaar sloten, is ambitieus, aldus Koenders: ‘Colombia staat voor een grote uitdaging. Naast de demobilisatie van de FARC zijn er verregaande afspraken gemaakt over herverdeling van land, politieke participatie van burgers en aanpak van criminele groepen die zich bezighouden met cocaïnehandel en illegale goudwinning. Ook de bescherming van mensenrechtenverdedigers neemt een belangrijke plaats in. Het akkoord beoogt de oorzaken van het conflict weg te nemen. Nederland biedt actief steun tijdens deze overgangsperiode in Colombia, een buurland van ons Koninkrijk’.
Strijders die zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige misdaden, moeten verantwoording afleggen voor speciale vredestribunalen en voor de waarheidscommissie. Uiteindelijk zullen de FARC-strijders re-integreren in de samenleving.
Minister Koenders besprak met zijn ambtgenoot hoe Nederland een bijdrage kan leveren aan de installatie van de vredestribunalen en de oprichting van een waarheidscommissie. Beide zijn belangrijk om vast te stellen wat er gebeurd is in de context van het gewapend conflict. ‘Slachtoffers hebben recht op de waarheid. Alleen als de waarheid boven tafel is en de daders van ernstige misdrijven gestraft zijn, kan Colombia verder werken aan verzoening’, aldus Koenders.