Nog eens 110 Colombianen, uitgezet uit de VS, arriveren in Colombia

In de vroege uren van dinsdag 4 februari kwam de vierde vlucht uit de Verenigde Staten met 110 Colombianen, die op bevel van de regering van Donald Trump waren gedeporteerd, aan op de militaire basis Catam in Bogotá. De vlucht vertrok vanuit Alexandria, Louisiana.

Zonder andere bezittingen dan een zak met een paar kledingstukken, hekelden de gedeporteerden de onmenselijke behandeling en xenofobie van de kant van de Amerikaanse immigratieautoriteiten.

RCN Radio kreeg de getuigenis van een van de passagiers, die rond 1.30 uur in het land aankwam, en beschreef de precaire omstandigheden waarin ze verbleven vanaf het moment dat ze werden vastgehouden tot aan hun uitzetting.

“De behandeling van migranten is de ergste. Ze ontnemen ons onze waardigheid, ze doen ons handboeien om, ze nemen ons mee in bussen met de verwarming op zeer hoge temperaturen. Ze behandelen ons niet als mensen. Er is altijd discriminatie, alleen maar omdat we Latino’s zijn. Ik zat 45 dagen vast en ze brachten ons van het ene detentiecentrum naar het andere met handboeien om aan onze handen, voeten en middel, vaak was de behandeling erg vernederend”, klaagde een Colombiaanse migrant.

Een van de gedeporteerde Colombianen, die aankwam met FAC 1219 – gestuurd door de nationale regering om het repatriëringsproces te versnellen – vertelde RCN Radio dat, naast de precaire omstandigheden waarin ze werden vastgehouden, de manier waarop ze werden behandeld het moeilijkste deel van de ervaring was.

De man legde uit dat hij helaas zijn documenten kwijtraakte tijdens het uitvoeren van immigratieprocedures en uiteindelijk gevangen werd genomen tijdens een van de razzia’s op bevel van de Amerikaanse regering.

“Ik heb anderhalve maand in het hele proces gezeten. Ze stopten ons in koude kerkers, lieten ons daar achter en gaven ons eten onder de deur door. Soms haalden ze ons eruit en gaven ze ons alleen boterhammen met water. Ik ben geen crimineel, ik was twee jaar in de Verenigde Staten en ik verloor mijn papieren. Ik kon niet door het proces en bij één halte arresteerde een politieagent me, zogenaamd omdat ik een crimineel was”, zei hij.

Verschillende gedeporteerden wezen erop dat veel migranten proberen legaal de VS binnen te komen via het asielaanvraagproces, dus besluiten ze zichzelf vrijwillig aan te geven bij de autoriteiten om het proces te beginnen. Het aantal afgewezen aanvragen is echter aanzienlijk gestegen, waardoor veel migranten die al een stabiel leven en een baan hadden, gedeporteerd werden en als criminelen werden behandeld.

“De deportatie was erg oneerlijk omdat meerderen van ons hier werkten op zoek naar een betere toekomst. We vertrokken om zes uur ’s ochtends om te gaan werken en ze pakten ons op omdat we geen documenten hadden of omdat we geen asiel hadden aangevraagd. Ze behandelden ons als criminelen”, verklaarde een andere Colombiaan die in Bogotá aankwam.

Een van de moeders van de gedeporteerde Colombianen zei dat de 45 dagen sinds de detentie van haar zoon de meest pijnlijke van haar leven zijn geweest. Ze had nooit gedacht dat de zoektocht naar een betere toekomst voor hem, zijn vrouw en familie zou eindigen in zo’n moeilijke situatie en onder twijfelachtige omstandigheden: “Ze behandelden hem als een crimineel. Alle gedeporteerden verdienen een waardige behandeling”, zei hij.

In de komende uren worden nieuwe vluchten met gedeporteerden uit de Verenigde Staten verwacht, bovenop de meer dan 500 Colombianen die sinds vorige week in het land zijn aangekomen.

Met het oog op de massale repatriëring die de komende weken wordt verwacht, verzekerde president Gustavo Petro dat de nodige maatregelen zullen worden genomen om de terugkeer van de Colombianen te vergemakkelijken en hun terugkeer in waardige omstandigheden te garanderen.

De president opperde zelfs de mogelijkheid om cruiseschepen of boten in te zetten om het proces te versnellen: “En als het aantal Colombianen dat gedeporteerd wordt uit de Verenigde Staten toeneemt, want dat is te verwachten, dan zullen we cruiseschepen of boten sturen. Een cruiseschip kan, afhankelijk van de grootte, 1.000, 2.000, 4.000 of zelfs 6.000 mensen vervoeren. Op deze manier kunnen we het probleem veel gemakkelijker oplossen,” verklaarde Petro.

Bron :
Foto:Cancillería de Colombia