Peiling stijgt in waardering president Petro

Waardering president Gustavo Petro stijgt naar 37% in Invamer peiling, beste in twee jaar

Hoewel het algemene pessimisme aanhoudt, is het imago van de president op zijn best sinds hij zijn coalitie verbrak en gematigde ministers verwijderde.

Opiniepeiler Invamer heeft zijn tweemaandelijkse meting van het politieke klimaat in het land bekendgemaakt en laat zien dat president Petro zijn waarderingspercentage is gestegen van 32% naar 37%, terwijl de afkeuring is gedaald van 63% naar 57%. Hoewel de balans negatief is, zijn dit de gunstigste cijfers voor de president sinds februari 2023, toen hij een kabinet had met gematigde ministers en een brede wetgevende coalitie. Sindsdien is de goedkeuring – die begon bij 56% en met een dieptepunt van 26% in december 2023 – nooit boven de 35% uitgekomen en zijn afkeuring bereikte zelfs 66%.

De peiling, uitgevoerd onder 1.499 mensen in zes hoofdsteden, werd uitgevoerd tussen 21 en 27 april van dit jaar, dagen waarin zijn voormalige minister van Buitenlandse Zaken Álvaro Leyva hem er publiekelijk van beschuldigde problemen te hebben met regeren vanwege een vermeende drugsverslaving. In dezelfde periode won de volksraadpleging die Petro aankondigde nadat de Senaat zijn arbeidshervorming had verworpen, aan kracht op de publieke agenda. Hoewel de specifieke vragen van de volksraadpleging op dat moment nog niet bekend waren, is volgens Carlos Andrés Arias, een consultant in psychologie en politieke communicatie, het vaandel van de rechten van arbeiders een van de redenen voor de opkomst van Petro. “De retorische en narratieve oefening heeft burgers simpelweg doen beseffen dat het ongedaan maken van de hervorming tegen hun arbeidsrechten ingaat,” zegt hij.

Voor Arias, die ook doceert aan de Universidad Javeriana, hebben de symboliek van de president en zijn toespraken in de media hem in staat gesteld om de publieke opinie een adempauze te gunnen, ondanks het feit dat de situatie dramatisch is op andere gebieden, zoals de openbare orde. Dezelfde enquête geeft aan dat de algemene stemming in het land niet best is. Zesenzestig procent van de respondenten vindt dat het slechter gaat en slechts 21 procent vindt dat het beter gaat. Totale vrede, het vlaggenschipbeleid van de president om gelijktijdig met alle gewapende groepen te onderhandelen, stemt niet hoopvol: 67 procent van de ondervraagden zegt dat het slecht gaat, tegenover 25 procent die het tegenovergestelde denkt. Deze cijfers gaan vooraf aan de dood van zeven soldaten in Guaviare en de golf van politiemoorden en aanvallen op politiebureaus.

Volgens de enquête blijven Colombianen sceptisch over belangrijke kwesties met betrekking tot de situatie van het land. Ze geloven, zoals de afgelopen tien jaar en met presidenten van rechts, midden of links, dat de economie, het onderwijs en de gezondheidszorg verslechteren. Wat de corruptie betreft, is het lichte optimisme dat aan het begin van de vierjarige ambtstermijn bestond, toen 25 procent van de ondervraagden zei dat het beter ging, definitief verdwenen; het cijfer is gestagneerd op 15 procent in de laatste metingen.

De beste waarderingspercentages voor de president zijn te vinden in Cali en Barranquilla, met 45% voorkeur, waar Petro comfortabel won in de eerste ronde van de verkiezingen van 2022. Daarna volgt Bogotá, waar hij met 39% werd verslagen door de centrist Sergio Fajardo. De slechtste index is in Medellín, met 74% van de respondenten tegen en slechts 22% voor. In leeftijdscategorie zijn degenen die de president het meest steunen degenen jonger dan 34 jaar.

“Petro slaagt erin zijn imago los te koppelen van het pessimisme dat het land omringt”, verklaart analist Sergio Guzmán van Colombia Risk Analysis. Volgens hem promoot de president een verhaal waarin hij suggereert dat hoewel Colombia het niet zo goed doet, het niet noodzakelijk zijn schuld is. Hij waarschuwt dat “het nog maar een maand oud is en we nog niet van een trend kunnen spreken”, maar benadrukt dat het de president is die het verhaal in de media domineert; daarom “dringt zijn discours zich op als het dominante”.

Arias waarschuwt dat de steekproef geen plattelandsgebieden of tussenliggende steden omvat, terwijl Guzmán opmerkt dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken over de impact van deze gegevens op de parlements- en presidentsverkiezingen van 2026. “Petro is van oudsher niet erg goed in het overbrengen van zijn voorkeur naar derde partijen in electorale contexten,” legt hij uit.

Bron :
Foto:radionacional.co