President Gustavo Petro ontmoette de Panamese president, Jose Raul Mulino, in het paleis van Heron in Panama City. Twee hoofdonderwerpen domineerden de agenda, terwijl Petro en Mulino het belang bespraken van het verdedigen van de soevereiniteit van Panama en de samenwerking tussen Colombia en zijn noordelijke buren op het gebied van veiligheid, met name met betrekking tot immigratie.
Van cruciaal belang was dat beide leiders bevestigden dat beide landen zich inzetten voor het versterken van hun historische banden, waarbij ze het wederzijdse belang benadrukten dat bestaat voor het verdiepen van de samenwerking tussen Panama en Colombia.
Volgens een verklaring van het kabinet van de president benadrukten zowel Petro als Mulino de noodzaak om de samenwerking tussen beide landen op het gebied van onderwijs, cultuur en wetenschap en techniek te versterken.
De Panamese soevereiniteit is een onderwerp dat de regionale agenda domineert sinds de Amerikaanse presidentscampagne van 2024. Een van de campagnebeloften van president Trump was om het Panamakanaal te “herstellen”. Tijdens zijn campagne en presidentschap is deze retoriek consistent gebleken, want de Amerikaanse president heeft ook soortgelijke opmerkingen gemaakt over Groenland en Canada.
Petro heeft scherpe kritiek geuit op de retoriek van president Trump en zal naar verwachting een wetsvoorstel indienen bij het Colombiaanse Congres om de soevereiniteit van Panama en het Caribisch gebied te versterken. De leiders gaven geen details over hoe het mogelijke wetsvoorstel eruit zou kunnen zien.
Mulino legde uit: “We hebben ook de migratiekwestie in detail besproken, vooral gezien de problemen die dit voor onze beide landen met zich meebrengt, namelijk omgekeerde migratie.”
Colombia en Panama ondertekenden ook een overeenkomst om samen te werken op het gebied van migratie, met name om de terugkeer van migranten naar hun land te vergemakkelijken.
Tijdens de ontmoeting tussen de twee staatshoofden bespraken Petro en Mulino een project voor een schone energieverbinding tussen de twee landen. President Petro zei hierover dat Colombia en Panama “mogelijk de sleutel hebben tot het oplossen van een aanzienlijk deel van de wereldwijde klimaatcrisis.” Het project zal naar verwachting een lijn van 500 km met een gelijkstroom van 400 megawatt hebben.
President Petro zei: “Het gaat niet alleen om de integratie van Panama en Colombia door middel van één of meerdere elektrische transmissielijnen, en het aanpakken van wederzijdse uitdagingen waarmee we steeds vaker worden geconfronteerd – en zullen blijven worden geconfronteerd – in deze tijden van de klimaatcrisis.”
Hij voegde eraan toe: “Aangezien ruwweg de helft van de uitstoot – min of meer – wordt veroorzaakt in Noord-Amerika, China en Europa, heeft Zuid-Amerika een potentieel voor schone energieopwekking dat, zoals de naam al zegt, de fossiele energie van de Verenigde Staten en Canada zou kunnen opruimen.”