President Santos schenkt geld van Nobelprijs aan slachtoffers conflict

President Juan Manuel Santos gaat het geld van de Nobelprijs voor de Vrede die hij vorige week kreeg aan de slachtoffers van het conflict in zijn land doneren.

“De Nobelprijs is van de Colombianen, vooral voor degenen die in de oorlog hebben geleden. Samen met mijn familie hebben we besloten het geld aan de slachtoffers te doneren”, twitterde Santos zondag.

Het staatshoofd kreeg vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede en bijna 830.000 euro voor zijn resolute inspanningen om een einde te maken aan de burgeroorlog die meer dan vijftig jaar woedde. Het Nobelcomité prees hem vanwege zijn besluit om het vredesakkoord in een referendum voor te leggen aan het Colombiaanse volk en dat Santos consequent heeft geprobeerd het vredesproces vooruit te stuwen.

De president deed de aankondiging vanuit het departement Chocó, waar hij een ontmoeting had met de overlevenden van het bloedbad in Bojayá in 2002 waarbij meer dan 70 mensen stierven.

“Gisteravond was ik samen met mijn gezin en hebben we besloten om de 8 miljoen Zweedse kronen die bij de Nobelprijs hoort te doneren, zodat slachtoffers kunnen worden verlicht van de schade die ze hebben geleden”, zei de president aan het publiek in Bojayá. Hij voegde eraan toe dat het bedrag zal worden geïnvesteerd in projecten en programma’s die de slachtoffers van het conflict zal verlichten.

santos_bojay_mis_nieuws_colombia

President Santos heeft deelgenomen aan een zondagsmis, gehouden in de San Pablo Apóstol kerk. De mis werd bijgewoond door familieleden van de president, overlevenden van het bloedbad, vicepresident Germán Vargas Lleras; Hoge Commissaris voor de Vrede, Sergio Jaramillo; minister van Binnenlandse Zaken, Juan Fernando Cristo, en andere hooggeplaatste functionarissen.

De Colombiaanse regering bereikte op 24 augustus een vredesakkoord met de guerrillabewering FARC dat een einde moet maken aan een 52-jarig conflict dat het leven heeft gekost aan minstens 220.000 Colombianen. Maandag 26 september werd het akkoord officieel ondertekend, maar werd zondag 2 oktober onverwacht in een referendum door een kleine meerderheid verworpen. Vrijdag zei Santos dat hij geloofde dat een vredesdeal “erg dichtbij” was, ondanks de afwijzing door de bevolking.