Santos kondigt nieuwe fase in dialoog met FARC aan

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos is maandag begonnen met pogingen zijn vredesproces met de rebellenbeweging FARC te redden. Hij probeert politieke leiders om zich heen te verzamelen om te spreken over de mogelijkheid het afgewezen vredesakkoord in een gewijzigde vorm acceptabel te maken of om een nieuw akkoord te formuleren.

In dit selecte groepje van politieke leiders zijn mensen van uit het kamp van voormalige president Alvaro Uribe belangrijke gesprekspartners. Alvaro Uribe heeft zich altijd fel gekeerd tegen het vredesakkoord omdat volgens hem de FARC-leden te lichte straffen krijgen voor wat ze gedaan hebben.

Ondanks de nederlaag voor Santos blijft hij hoopvol. “Ik zal me niet overgeven en zal blijven streven naar vrede”, aldus de president. Een lichtpuntje voor Santos, de weg naar een dialoog ligt open, omdat niemand de wapens weer wil opnemen. Het staakt-het-vuren blijft voorlopig gelden en de FARC heeft laten weten verder met het woord te strijden voor vrede. Uribe zei een groot nationaal pakt op het oog te hebben dat de tekortkomingen van het bestaande wegneemt.

VN secretaris-generaal Ban Ki-moon verklaarde “bemoedigd” te zijn door de verklaringen van zowel de president als de FARC-leider en heeft maandag zijn speciale gezant Jean Arnault gestuurd om de vrede te bewerkstelligen.

Een kleine meerderheid van de stemmers wees zondag in een referendum het vredesakkoord af. Na bijna vier jaar onderhandelen in Havana bereikten de Colombiaanse regering en de FARC op 24 augustus een akkoord. Het verdrag werd in aanwezigheid van tal van internationale hoogwaardigheidsbekleders maandag 26 september ceremonieel getekend. Opiniepeilingen en Santos dachten dat het referendum positief zou uitvallen voor het akkoord. De media in Colombia stellen dat Santos heeft onderschat hoe groot de afkeer van de FARC is. Alvaro Uribe met zijn nee-campagne wordt gezien als de winnaar van het referendum. De ex-president voerde tijdens zijn presidentschap een harde militaire strijd tegen de guerrillabeweging. Uribe vind daarom de straffen die worden beschreven in het akkoord te mild en wil meer gerechtigheid. Santos is verplicht naar het volk te luisteren en kan dus zonder Uribe geen kant op.