De organisatoren van de stakingen tegen de president Ivan Duque hebben nieuwe voorwaarden geëist voor een dialoog met de regering, waaronder de mogelijkheid om de vredesbesprekingen met linkse rebellen te hervatten. Zij roepen ook op voor een nieuwe stakingsdag op 4 december.
De afgelopen acht dagen hebben demonstranten zich verzet tegen economische plannen zoals een verhoging van de pensioenleeftijd en een verlaging van het minimumloon voor jongeren. Ze zijn ook boos over het gebrek aan overheidsmaatregelen om een einde te maken aan corruptie en de moord op honderden mensenrechtenactivisten.
Het hoofd van de vakbond CUT (Central Unitaria de Trabajadores de Colombia), onderdeel van de groep van vakbonden en studentenorganisatie die de oorspronkelijke staking initieerden, heeft een nieuwe stakingsdag aangekondigd op 4 december.
Het Nationale Stakingscomité, bestaande uit de belangrijkste vakbonden en studentenorganisaties, zei donderdag in een brief aan president Duque dat zijn dialoog “niet voldoet aan de minimumeisen en dat boekt geen vooruitgang”.
“Wij stellen… de vorming van een pluralistische en diverse Nationale Dialoog voor”, stond in de brief, waarin de regering werd geëist eerdere overeenkomsten te sluiten met inheemse groepen en studenten.
In de brief is de regering ook gevraagd om “de volledige uitvoering van het definitieve vredesakkoord en de verkenning van de mogelijkheid om de dialoog met het ELN te hervatten,” verwijzend naar het vredesakkoord van 2016 met de rebellen van de FARC en de spaak gelopen vredesgesprekken met het nog steeds actieve Nationale Bevrijdingsleger (ELN).
Zij eiste ook dat de regering actie onderneemt om de moorden op activisten en voormalige FARC-strijders een halt toe te roepen, de corruptie te bestrijden en het milieu te beschermen.
De regering heeft niet gereageerd op de verzoeken van het Nationale Stakingscomité.