VS schrappen rebellenbeweging FARC van terreurlijst

De regering van president Biden bereidt zich voor om de Colombiaanse rebellengroep FARC te schrappen van de Amerikaanse lijst van buitenlandse terroristische organisaties, vijf jaar nadat de rebellen een vredesakkoord ondertekenden met de Colombiaansee regering.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag het Congres op de hoogte gebracht van de geplande schrapping van de linkse Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, ook bekend onder het acroniem FARC.

Het schrappen van de terrorisme-indicatie, dat wordt verwacht in de komende dagen, zou kunnen helpen Amerikaanse hulp vrij te maken voor projecten waarbij voormalige rebellen betrokken zijn en zou de overeenkomst in zijn geheel kunnen ondersteunen met een verdere voortgang van Amerikaanse steun.

“We zijn begonnen met het proces van overleg met het Congres over de acties die we ondernemen met betrekking tot de FARC,” vertelde woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens een dagelijkse briefing, en hij voegde eraan toe dat er de komende dagen meer details zouden komen.

Hij weigerde te specificeren of dit zou betekenen dat de FARC van de zwarte lijst van terroristen zou worden gehaald, maar zei dat de regering Biden zich inzet voor de “uitvoering en instandhouding” van het vredesakkoord met Colombia.

De FARC bereikte in 2016 een vredesakkoord met de Colombiaanse regering, waarmee een einde kwam aan haar aandeel in het decennialange binnenlandse gewapende conflict in het Andes-land, dat miljoenen ontheemden en meer dan 260.000 doden heeft geëist.

De deal werd gesloten met de steun van de toenmalige regering van de Amerikaanse president Barack Obama, waarin Joe Biden vicepresident was.

De FARC werd in oktober 1997 door de Verenigde Staten voor het eerst als terroristische organisatie aangemerkt.

Na hun demobilisatie gingen de guerrilla’s de politiek in en noemden zichzelf aanvankelijk de Revolutionaire Alternatieve Gemeenschappelijke Strijdkrachten, waarbij ze de afkorting FARC behielden, en later omgedoopt tot Comunes. De leiders van de partij kregen 10 zetels in het Congres na de ondertekening van het vredesakkoord.

Het vredesakkoord heeft al heel wat voeten in de aarde gehad, zoals het besluit van verschillende voormalige commandanten – die vonden dat het pact niet werd nageleefd – om terug te keren naar de wapens, en de moorden op ongeveer 300 voormalige leden van de FARC in het hele land, volgens de lokale belangengroep Indepaz.

Een van de argumenten om de lijst te schrappen was dat voormalige FARC-leden nu betrokken zijn bij zoveel aspecten van het Colombiaanse politieke en economische leven dat het moeilijk is om bepaalde soorten Amerikaanse hulp te verlenen vanwege de beperkingen die de zwarte lijst oplegt, zei een van de Amerikaanse bronnen.

Groepen op de lijst worden geconfronteerd met het bevriezen van Amerikaanse tegoeden en een verbod voor Amerikanen om hulp te verlenen of zaken met hen te doen.

De Europese Unie maakte deze beslissing al eerder. Kort na het vredesakkoord besloot de EU al de FARC te verwijderen van de Europese terreurlijst.

Bron :
Foto:caracol.com.co