De minister van financiën in Colombia heeft een wetsvoorstel ingediend om drie nullen van het geld af te halen. Een peso wordt dan duizend keer zoveel waard. Op het moment van schrijven is een euro ongeveer 3300 peso’s waard. De herwaardering vergemakkelijkt het economische verkeer, maar heeft ook nadelen.
Er zullen nieuwe biljetten gedrukt en munten geslagen moeten worden en dat is duur. De Centrale Bank van Colombia, de Banco de la República, reageerde op het plan met de waarschuwing dat de kosten al gauw (omgerekend tegen de koers van 14 april) 125 miljoen euro zullen bedragen, meer dan de begroting van het ministerie van wetenschapsbeleid, zo meldt het Colombiaanse zakenblad ‘Dinero’ (4 april 2018). Dat is gelijk aan 0,04% van het Colombiaanse bbp. De Centrale Bank voegde daar wel aan toe dat de kosten moeilijk te schatten zijn. Dit omdat in het verleden, telkens als een land het betaalmiddel veranderde, dit gebeurde onder druk van hyperinflatie. Die creëert omstandigheden waardoor de werkelijke kosten van economische activiteiten niet meer te schatten zijn; omstandigheden, dus, die ook het bepalen van de kosten van de omwisseling lastig maken.
Volgens de krant zal eerst een transitieperiode tussen 2020 en 2022 gehanteerd worden, waarin de drie nullen worden vervangen door het woord ‘mil’. Pas daarna verdwijnen de duizendtallen geheel. Dat betekent dat tot twee keer toe nieuwe biljetten ontworpen en gedrukt moeten worden. Een voordeel dat nieuw geld normaal gesproken heeft is dat de bezitters van zwart geld worden beroofd. Bij een transitieperiode zal dit voordeel zich echter niet voordoen, omdat ze dan ruim de tijd krijgen hun zwart geld wit te wassen.
De krant ‘El Espectador’ (11 april 2018) meldt dat dit al de vijfde keer is dat men probeert de nullen te schrappen. De eerste keer was in 2000. De openbare aanklager was deze maal de instigator van het voorstel, omdat zo baar geld aan het illegale circuit onttrokken wordt. Maar de vermeende voordelen zullen zich volgens gremia van de financiële sector niet voordoen. Uit de mond van de voorzitter Santiago Castro van de Asociación de Instituciones Financieras y Bancarias (ASOBANCARIA) tekent de krant op dat het beter zou zijn de nullen te laten en meteen gewoon nieuwe biljetten te laten ontwerpen (El Espectador 20 maart 2018). Dat ontneemt de zwart-geldbezitters ook hun vermogen. ASOBANCARIA raamt de kosten volgens deze krant zelfs op het dubbele van wat de Centrale bank berekent. De minister van financiën, Mauricio Cárdenas, wijst er echter op dat ook in het internationale geldverkeer en bij bedrijfsboekhoudingen het verdwijnen van de nullen veel praktischer is.
Filosoof en econoom aan de Rijksuniversiteit Groningen