Colombia stemt tegen het vredesakkoord met FARC

Het Colombiaanse volk heeft in een referendum tegen het vredesakkoord met de FARC gestemd. De resultaten van het referendum over het vredesakkoord tussen de regering en de FARC wijzen uit dat het nee-kamp heeft gewonnen met 50,2 procent van de stemmen. De voorstanders van het akkoord behaalden een minieme minderheid van 49,8 procent. Zo’n 13 miljoen Colombianen gingen naar de stembus, een opkomst van tegen de 40 procent en ruim voldoende om het referendum rechtsgeldig te maken.

Het volk mocht zich in een referendum uitspreken over het akkoord dat een einde aan 52 jaar oorlog moet maken en ervoor moet zorgen de FARC-strijders zich ontwapenen en kunnen terugkeren in de maatschappij.

Opiniepeilingen hadden en ruime overwinning voorspeld voor het ja-kamp dat het vredesakkoord steunt dat president Juan Manuel Santos met de FARC vorige week heeft ondertekend. De peilingen gaven steeds een lichte meerderheid aan die voor het akkoord waren. In de laatste peilingen was dit gestegen naar 62%.

Op 24 augustus sloten na jaren onderhandelen op Cuba het akkoord dat een eind moet maken aan een 52 jarige gewapende strijd in het land. De ondertekening van dit akkoord vond vorige week in Cartagena plaats onder toezicht van vele internationale hoogwaardigheidsbekleders. Dit verdrag is nu officieel door het referendum ongeldig verklaard. Wat nu de gevolgen zijn is nog onduidelijk.

President Santos heeft erkend dat de bevolking het vredesakkoord heeft verworpen en zei dat de wapenstilstand met de FARC van kracht blijft. De FARC heeft na de uitslag aangegeven te willen blijven werken aan de vrede, dat heeft FARC-leider Timochenko vanaf Cuba laten weten. “De FARC blijft bij haar bereidheid om alleen nog woorden als wapen te gebruiken in het bouwen van een toekomst. Aan het Colombiaanse volk dat van vrede droomt, reken op ons, vrede zal zegevieren”, aldus de leider van de FARC.

De voormalige president Alvaro Uribe heeft een harde campagne gevoerd tegen het akkoord, omdat hij vindt dat de FARC-strijders te makkelijk wegkomen van hun straf. Hij zei voor het referendum dat hij gerechtigheid wil voor de slachtoffers van de FARC en dat de overheid terug moet keren naar de onderhandelingstafel als ‘nee’ wint.

Hoe het nu verder moet is de grote vraag. De president wil vandaag met alle politieke partijen overleggen om een uitweg in het vredesproces te vinden. President Santos zei eerder dat er geen “plan B” is. FARC-leider Timochenko heeft aangegeven alleen nog met woorden de toekomst te bouwen. President Santos zei: “Ik geef niet op. Ik zal tot aan het eind van mijn mandaat blijven streven naar vrede.” De ‘nee’-stem zal geen gevolgen hebben voor de stabiliteit van Colombia, zei hij.