Doodgewaande FARC-leider Ivan Marquez duikt plots weer op in video

De doodgewaande vroegere nummer twee van de voormalige guerrillabeweging FARC, Ivan Marquez, is zaterdag opnieuw opgedoken in een video. Daarin spreekt hij zijn steun uit voor de voorstellen van de regering van president Gustavo Petro.

Ivan Marquez, toen de tweede bevelhebber van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), hielp bij de onderhandelingen over een belangrijk vredesakkoord in 2016, maar nam in 2019 de wapens weer op.

Hij leidt een FARC-factie die bekend staat als Segunda Marquetalia en die volgens de militaire inlichtingendienst ongeveer 1.600 leden telt.

Colombiaanse media speculeerden in juli over zijn dood na een aanval in Venezuela in 2022, maar de regering verwierp de geruchten. De politie maakte in maart bekend dat hij in Colombia was.

Marquez is te zien terwijl hij een T-shirt en een bril draagt in een fragment van de 16 minuten durende video die zaterdag door de krant El Pais werd gepubliceerd.

“Een Bolivariaanse grondwet voor Colombia zou een buitengewoon idee zijn”, zegt Marquez, wiens echte naam Luciano Marin is, verwijzend naar het voorstel van de Colombiaanse president Gustavo Petro om een grondwetgevende vergadering in te stellen.

“De wind van verandering waait en wekt de hoop van de massa’s,” zei hij.

De opname werd gepresenteerd tijdens een vredesforum in Colombia’s oostelijke regio Vichada, vlakbij de grens met Venezuela, volgens El Pais.

Marquez nam deel aan de onderhandelingen in Havana die leidden tot de historische wapenstilstand van 2016.

Hij keerde kort terug naar het burgerleven en werd gekozen tot senator totdat hij in augustus 2019 verscheen in camouflagekleding en met een geweer in een video waarin hij zijn nieuwe opstand aankondigde.

Petro, de eerste linkse president van Colombia, heeft geprobeerd een einde te maken aan zes decennia van conflict tussen de veiligheidstroepen van het land, guerrilla’s, rechtse paramilitairen en drugsbendes.

In februari kondigden de regering van Petro en de Segunda Marquetalia van Marquez aan dat ze besprekingen zouden beginnen, maar ze gaven geen datum.

Bron :
Foto:eltiempo.com