Luis Gilberto Murillo wordt minister van Buitenlandse Zaken

Luis Gilberto Murillo, die tot vandaag minister van Buitenlandse Zaken was en verantwoordelijk was voor Colombia, zal die positie volledig op zich nemen, volgens een publicatie van het presidentschap dat hem benoemde tot volwaardig minister van Buitenlandse Zaken.

Door officieel het hoofd van de diplomatie van het Zuid-Amerikaanse land te worden, zal de functionaris niet langer de ambassadeur van Bogotá in Washington zijn.

Hij werd op 8 februari benoemd ter vervanging van Álvaro Leyva, die door het Openbaar Ministerie was geschorst wegens vermeende onregelmatigheden tijdens het biedingsproces voor paspoorten, dat door president Gustavo Petro werd omschreven als een manoeuvre van reactionaire sectoren.

Murillo is mijnbouwingenieur met een specialisatie in leiderschap in de 21e eeuw, chaos, conflict en moed, en een master in technische wetenschappen.

Hij werkte in het gouvernement van Chocó (noordwesten) en in het administratieve departement van het presidentschap in de regering Juan Manuel Santos (2010-2018), waar hij ook minister van Milieu was.

Tijdens het vervangen Álvaro Leyva kreeg hij te maken met kritieke momenten in het buitenlands beleid, zoals de diplomatieke spanningen met Argentinië, na de beledigingen van president Javier Milei aan het adres van zijn Colombiaanse ambtgenoot en de breuk in de betrekkingen met Israël vanwege de genocide op de Palestijnse burgerbevolking.

Bron :
Foto:semana.com