10 voormalige ambtenaren aangeklaagd in corruptiezaak Odebrecht

Op woensdag werden tien voormalige ambtenaren van het Nationale Agentschap voor Infrastructuur (ANI) beschuldigd van betrokkenheid bij de vermeende fraude met het contract dat was toegekend aan de Braziliaanse multinational Odebrecht voor de aanleg van de snelweg Ruta del Sol II, die het centrum van het land verbindt met het Caribische gebied.

Volgens het Openbaar Ministerie “distantieerden de verdachten zich van hun publieke taken om gezamenlijk deel te nemen aan beslissingen die het oorspronkelijke budget van het contract aanzienlijk verhoogden en uiteindelijk ten goede kwamen aan de concessiehouder, waaronder Odebrecht”.

De aanklacht volgt op de aankondiging van de Colombiaanse procureur op 17 augustus dat meer dan 50 mensen zouden worden aangeklaagd, waaronder 33 huidige en voormalige ANI-functionarissen en de Braziliaanse magnaat Marcel Odebrecht.

ANI-managers worden beschuldigd van betrokkenheid bij illegale handelingen in vier amendementen op een oorspronkelijk contract dat in januari 2010 werd ondertekend.

De vermeende misdrijven zijn contracten die niet voldoen aan de wettelijke vereisten en een ongepast belang bij de uitvoering van de contracten.

De aanklager stelt dat de voormalige werknemers, de aannemer en de voormalige controller “het doel van het oorspronkelijke concessiecontract negeerden en de opname van een nieuwe weg (Ocaña-Gamarra) toestonden die geen relatie of fysiek verband had met het ‘Ruta del Sol II’ project”.

3,17 miljard pesos (ongeveer 712.000 euro) werden toegewezen aan de concessie.

Bron :
Foto:elespectador.com