In de omgeving van Zapatoca in het departement Santander zijn 135 miljoen jaar oude fossielresten gevonden van een vliegende dinosaurus.
De ontdekking werd gedaan door paleontoloog Edwin Cadena, een onderzoeker aan de Universiteit van Rosario in Bogotá, die uitlegde dat deze wezens, pterosaurussen, ongeveer vijf meter lang waren als ze hun vleugels uitsloegen.
De pterosaurus woog maar 250 kilo door zijn holle bottenstructuur en at voornamelijk vissen en krabben. Pterosaurussen waren de eerste gewervelde dieren die vlogen. De vliegende dinosaurus zweefde boven Colombia toen het land onder water kwam te staan en Zapatoca een overgang van land en zee was waar schildpadden, krokodillen en grote roofdieren schuilden en zich voedden.
“Zapatoca is een zeer interessante plek voor de Colombiaanse paleontologie omdat er niet alleen schildpadden zijn, maar ook haaien, zeekrokodillen, er zijn zeer goed bewaarde krabben en zee-egels, en nu de pterosaurussen” zei Cadena.
“Helaas is het materiaal dat we vonden fragmentarisch, het is geen compleet exemplaar, wat betekent dat we geen nieuwe soort kunnen definiëren, maar we vonden een deel van een kaakbeen en het stelt ons in staat om vast te stellen dat ze behoren tot de Queiroidean Ornitho”, waarvan er al gegevens zijn in Brazilië, voegde de wetenschapper eraan toe.
Het is niet het enige fossiel dat Cadena en zijn team op Colombiaanse bodem hebben gevonden. In de La Tatacoa-woestijn, in het departement Huila, vonden paleontologen de grootste schildpad uit de geschiedenis, de Stupendemys Geographicus, waarvan het schild bijna drie meter meet en een totale gewicht van 1.100 kilo weegt.