FARC-dissidenten zijn gevestigd in 41 gemeenten in Colombia, met een grotere aanwezigheid in de departementen Nariño, Cauca, Valle del Cauca, Putumayo en Antioquia, dat zegt de Stichting Ideas para la Paz.
In Nariño, het departement met het grootste aantal illegale gewassen, is het ‘Oliver Sinisterra Front’ aanwezig met als leider Guacho, ‘Las Guerrillas Unidas del Pacífico’ en ‘Los de Sábalo’.
“Het ‘Oliver Sinisterra Front’ onder leiding van Guacho, de ‘Guerrillas Unidas del Pacífico’ onder leiding van David en twee andere kleinere groepen zoals ‘Resistencia Campesina’ en ‘Los de Sábalo’ zijn dominant in hun regio’s”, zegt Andrés Cajiao, onderzoeker bij Stichting Ideas para la Paz.
Ze hebben een grote relatie met de drugshandel en hun legers zijn bolwerken van criminele structuren. Voor het Colombiaanse leger ligt de focus op de belangrijkste leider, Guacho.
“Waar Guacho in slaagde was om netwerken te maken die hem toestonden om dat gebied van het land te controleren en nationale en buitenlandse drugssmokkelaars onder druk te zetten, zodat hij met de drugssmokkelzaken verder kon gaan,” zei Cajiao.
De situatie heeft geleid tot een heroverweging van de strategie door de Colombiaanse regering. Volgens analisten is meer kracht nodig in de strijd tegen de drugshandel en de aanwezigheid van de staat in gebieden waar de FARC vroeger misdaden pleegde van groot belang.
Volgens Cajiao zijn er 1500 FARC-dissidenten actief in het land. De 1500 voormalige FARC-rebellen, keerden hun leiders de rug toe nadat ze het oneens werden over de inhoud van het vredesakkoord dat in november 2016 werd ondertekend door FARC-leider Timochenko en president Juan Manuel Santos.