18 soldaten werden vastgehouden door gemeenschappen in Guaviare

Het Commando van de Militaire Strijdkrachten meldde dat zaterdag 21 oktober 18 leden van het Specifieke Commando Oost werden vastgehouden door de gemeenschap in het dorp San Jorge, in de gemeente San José del Guaviare.

De eenheid, die onderdeel is van de Joint Task Force Omega, is aangewezen om de veiligheid te bieden bij de regionale verkiezingen van aanstaande zondag 29 oktober. Volgens de klacht van de strijdkrachten verhinderde een lokale bevolking echter de doortocht van de soldaten.

“Tijdens een rel, waarbij verbale en fysieke aanvallen op geüniformeerd personeel duidelijk zichtbaar waren, werd een deel van de eenheid illegaal vastgehouden en naar Puerto Cachicamo gebracht ”, zei het leger in een verklaring.

Op dezelfde manier eisten mensen volgens voorlopige rapporten de terugtrekking van troepen uit een gebied waar Estado Mayor Central (EMC) van de FARC-dissidenten aanwezig is, dat momenteel een bilateraal staakt-het-vuren heeft met de Colombiaanse regering.

Vanwege het bovenstaande wordt er een buitengewone veiligheidsraad georganiseerd met de regering van Guaviare, de burgemeester van San José en andere regionale autoriteiten om maatregelen en overeenkomsten te coördineren die de veilige terugkeer van militair personeel mogelijk maken.

Aan de andere kant benadrukten de strijdkrachten dat de geüniformeerde mannen geen enkele vorm van agressie jegens de gemeenschap uitoefenden, maar integendeel handelden in overeenstemming met de internationale mensenrechtenwetgeving.

Bron :
Foto:@COL_EJERCITO X