181 sociale leiders in 2023 vermoord

In 2023 werden in Colombia 181 sociale leiders en mensenrechtenactivisten vermoord, zei de mensenrechtenombudsman van de regering dinsdag en noemde de situatie een tragedie.

Het aantal vermoorde activisten, bekend als sociale leiders, en mensenrechtenverdedigers in Colombia was in 2023 lager dan het jaar daarvoor, zei de ombudsman, eraan toevoegend dat het aantal moorden in 2022 een recordaantal van 215 bedroeg.

“Het is een onaanvaardbare situatie dat vorig jaar gemiddeld elke twee dagen een sociaal leider of mensenrechtenverdediger werd vermoord in Colombia,” zei ombudsman Carlos Camargo in een verklaring.

De moorden vonden plaats ondanks het “totale vrede”-beleid van president Gustavo Petro, waarvan de regering hoopt dat het een einde zal maken aan het al zes decennia durende binnenlandse gewapende conflict in Colombia, dat aan minstens 450.000 mensen het leven heeft gekost.

“Elk leven dat verloren gaat is een tragedie voor hun families, voor de gemeenschappen en voor de verdediging van fundamentele rechten in het land,” zei Camargo.

De departementen met het meeste geweld waren vorig jaar Cauca, Antioquia en Narino, zei het kantoor van de ombudsman. Alle drie de provincies worden getroffen door de aanwezigheid van illegale gewapende groepen, illegale goudwinning en coca-teelt, het belangrijkste ingrediënt van cocaïne.

Bron :
Foto:lapatria.com