Monthly Archives: augustus 2024

De prijs van een gallon diesel wordt vanaf 31 augustus $ 1.904 duurder

De regering presenteerde de belangrijkste redenen voor het vaststellen van de stijging van de waarde van diesel, evenals de gevolgen die de maatregel met zich mee zal brengen.

Het ministerie van Mijnbouw en het ministerie van Financiën hebben de resoluties gepresenteerd waarmee de prijs van een gallon ACPM (diesel) vanaf 31 augustus met $1,904 pesos wordt verhoogd.

In een communiqué presenteerde de regering de belangrijkste redenen voor de verhoging van de dieselprijs en de gevolgen van de maatregel.

Volgens de ministeries betaalt een consument die diesel koopt bij een benzinestation minder dan 50% van de prijs die de raffinadeur of importeur van die brandstof in rekening brengt, en betaalt de nationale overheid via de FEPC (Fonds voor de stabilisatie van de brandstofprijzen) de rest, wat heeft geleid tot een fiscaal probleem dat een gecumuleerd bedrag van ongeveer 115 biljoen pesos vertegenwoordigt.

“100% van het FEPC-tekort in 2024 komt overeen met diesel. Dit is een onhoudbare situatie voor het land geworden, die de fiscale levensvatbaarheid van het land in gevaar heeft gebracht en de macro-economische stabiliteit van het land in gevaar kan brengen. Deze subsidie wordt ook ontvangen door de hoogste inkomens onder de bevolking,” aldus de ministeries in een verklaring.

Bovendien verklaarden de instellingen dat het behoud van subsidies voor fossiele brandstoffen in strijd is met de energietransitie en het koolstofvrij maken van de economie.

Om deze redenen heeft de regering besloten om $2.000 per gallon te verhogen, wat tot uiting komt in een stijging van de verkoopprijs: $1.904. Volgens schattingen van de regering zou de stijging van de waarde van diesel eind 2024 een stijging van de totale inflatie met 0,3 procentpunt tot gevolg hebben, en ook een belastingbesparing van 1,6 biljoen pesos opleveren.

Vrachtwagenchauffeurs staken tegen stijging van diesel

Duizenden vrachtwagenchauffeurs gaan vandaag deelnemen aan een staking om te eisen dat de nationale regering de verhogingen van de dieselprijs bevriest.

De Colombiaanse vereniging van vrachtwagenchauffeurs heeft verklaard dat ze op vrijdag 30 augustus om 6.00 uur zal beginnen met een nationale staking, nadat ze er niet in geslaagd is een akkoord te bereiken met de nationale regering over de op handen zijnde verhoging van de dieselprijs.

De steden en regio’s die meedoen aan deze truckstaking zijn Bogotá, Medellín, Cali, Barranquilla, Manizales, Pereira, Ocaña, Ábrego, Cúcuta, Pasto, Ipiales, Popayán, Cartagena, Puerto Asís, Pitalito, Maicao, Villavicencio, Buga, Duitama, Santa Marta, Bucaramanga, Jumbo, Fusagasugá, Aguachica, Huila, Cartago, La Lizama en Barrancabermeja.

De president van Fedetranscarga, Henry Cárdenas, verzekerde dat deze stijgingen de economie van transporteurs beïnvloeden en dat ze de kosten van levensonderhoud verder verhogen. Daarom is het dringend noodzakelijk dat de nationale regering maatregelen neemt.

“Gaan wij als transportsector niets doen tegen de brandstofstijgingen die eraan komen? Als de dieselprijzen stijgen, gaat alles, werkelijk alles in Colombia omhoog, onze kosten van levensonderhoud gaan omhoog. de banden van het transport gaan omhoog, en alle geïmporteerde voorraden die we meenemen gaan omhoog”, benadrukte Cárdenas.

Volgens het ministerie van Financiën is de prijs diesel (ACPM) ongeveer $9.450 (pesos), maar “zou deze $2.000 hoger moeten zijn volgens de inflatie-index voor de transportsector, die al 56 maanden bevroren is, en $3.600 hoger als de cumulatieve inflatie sinds 1 januari 2020 zou worden toegepast”.

Protest inheemse bevolking blijft in Bogotá totdat regering ATEA-decreet ondertekent

Nadat woensdagmiddag de Minister van Binnenlandse Zaken, Juan Fernando Cristo, niet aanwezig was op de geplande vergadering met de Indigenous Minga in het Parque El Renacimiento, verzekerden de leiders van de inheemse gemeenschap dat ze in Bogotá zullen blijven in afwachting van de uitvaardiging van het ATEA-decreet voor inheemse volkeren.

“De President van de Republiek heeft zijn woord al gegeven, net als de Minister, en ik herhaal dit. Wat we hopen is dat de regering elk moment kan komen om het document te overhandigen aan de gemeenschappen die het kader vormen van de eis en de autoriteiten”.

Over dit decreet legden ze uit dat het een integraal document is dat het milieu, de economie en het grondgebied samenbrengt en dat het werk van de zorg en de economie op hun grondgebied wil versterken.

“Het is een decreet dat gaat over integraliteit, gezag, grondgebied, economie en milieu. Dit betekent dat we al duizenden jaren beschermers van Moeder Aarde zijn, beschermers van het water, beschermers van het leven, en wat het aangeeft is iets wat we al een tijdje doen. Het leidt ons simpelweg naar een pad om onze zorgactiviteiten en onze economische activiteiten in de gebieden te versterken”.

Volgens hen is er ook een route voorgesteld op nationaal niveau om het gewapende conflict in de gebieden te de-escaleren, omdat ze erop wijzen dat het noodzakelijk is dat de inheemse gemeenschappen betrokken worden bij de vredesprocessen die gaande zijn.

“Wij geloven dat de deelname van de bevolking en de autoriteiten die dit conflict meemaken van fundamenteel belang is en daarom geloven wij dat praten over totale vrede betekent dat de dialoog in de gebieden opnieuw gedimensioneerd moet worden. De gemeenschappen moeten betrokken worden bij de zelfbeschermingsmechanismen van de inheemse autoriteiten en gemeenschappen zelf”.

Vervolgens gaven ze aan dat de minga (het protest van de inheemse bevolking) negen dagen na aankomst in de hoofdstad van het land op dit punt in Bogotá zal blijven, en zelfs enkele vervangingen zal evalueren, totdat zijn fundamentele rechten zijn gegarandeerd in de inheemse gebieden van het departement Cauca.

Voormalig president Álvaro Uribe staat strafproces te wachten nadat Hooggerechtshof nietigheidsverzoek afwijst

Dinsdag was een belangrijke dag in de rechtszaak tegen voormalig president en voormalig senator Álvaro Uribe Vélez, omdat het Hooggerechtshof van Bogotá het verzoek tot nietigverklaring verwierp dat was ingediend door zijn advocaat, Jaime Granados, in de zaak waarin hij wordt onderzocht voor vermeende misdrijven van procesfraude en omkoping van getuigen.

Granados voerde voor het Hof aan dat het Openbaar Ministerie onregelmatigheden had begaan tijdens de vervolging van zijn cliënt.

Volgens de verdediging heeft het openbaar ministerie belangrijke termen in de aanklacht gewijzigd, specifiek met betrekking tot de uiteindelijke opzet en directe kwaadaardigheid, wat volgens hem de duidelijkheid en transparantie van de rechtsgang heeft aangetast.

Het Hof vond deze argumenten echter niet gegrond en besloot door te gaan met het proces, waarbij het verzoek tot nietigverklaring werd afgewezen.

Het proces tegen Uribe wordt dus voortgezet in het 44e Strafhof van Bogotá. De hoorzittingen vinden plaats op 6, 12, 17, 18, 19, 20, 23, 24, 25, 26, 27 september en 2, 3, 4 en 17 oktober.

Tekort aan vliegtuigbrandstof opgelost, vluchten worden weer hervat

De Colombiaanse luchtvaartmaatschappijen Avianca en Latam Colombia zeggen dat ze dinsdag de meeste vluchten zullen uitvoeren en woensdag hun volledige schema’s zullen hervatten, nadat ze eerder maandag hadden gewaarschuwd dat ze tientallen vluchten zouden moeten annuleren vanwege een tekort aan vliegtuigbrandstof.

De Colombiaanse luchtvaartmaatschappijen Avianca en Latam Colombia zeiden maandagavond dat ze dinsdag de meeste van hun vluchten zullen uitvoeren en woensdag de volledige dienstregeling zullen hervatten, nadat ze eerder hadden gewaarschuwd dat ze tientallen vluchten zouden moeten annuleren vanwege een tekort aan vliegtuigbrandstof.

Avianca zei dat het bevestiging had gekregen van ’s lands belangrijkste leverancier van vliegtuigbrandstof dat er niet langer beperkingen zouden zijn op de hoeveelheid brandstof die aan luchtvaartmaatschappijen wordt geleverd. Avianca zei dat het daardoor weer tickets kon verkopen voor al haar routes en haar geplande vluchten in acht kon nemen.

Latam Colombia zei dat het de normale operaties woensdag zou hervatten en dat passagiers van wie de dinsdagvlucht werd geannuleerd, werden toegewezen aan andere vluchten op dezelfde dag. Latam had eerder maandag aangekondigd 36 vluchten voor dinsdag te annuleren vanwege brandstoftekort.

De late aankondigingen van de luchtvaartmaatschappijen, die meer dan 70% van de binnenlandse passagiers in Colombia vervoeren, vormden de bekroning van een turbulente dag voor de Colombiaanse luchtvaartindustrie, waarbij honderden passagiers aan de grond werden gehouden en anderen moeite hadden om hun vlucht om te boeken.

Op zondag kondigde de nationale oliemaatschappij van Colombia, Ecopetrol, aan dat ze 100.000 vaten vliegtuigbrandstof had geïmporteerd om de bevoorrading van binnenlandse luchtvaartmaatschappijen te garanderen nadat de maatschappijen hadden geklaagd dat ze niet genoeg brandstof ontvingen van de leveranciers.

De crisis ontstond nadat een stroomstoring op 16 augustus de lokale productie van vliegtuigbrandstof in een raffinaderij van Ecopetrol in de stad Cartagena had verstoord. In een brief die op 21 augustus naar de luchtvaartmaatschappijen werd gestuurd, zei de lokale brandstofleverancier Terpel dat de onderbreking hem zou dwingen om de hoeveelheid brandstof die het op luchthavens in het land kon verkopen te verminderen.

Op maandag zei Ricardo Roa, president van Ecopetrol, dat de productie van vliegtuigbrandstof was hersteld en hij bekritiseerde de brandstofdistributeurs door te zeggen dat ze niet genoeg brandstof importeerden om aan de stijgende vraag te voldoen.

President Gustavo Petro zei op zijn X-account dat er geen tekort was aan vliegtuigbrandstof in het land, maar eerder een “onregelmatige situatie” die “wordt onderzocht”. Minister van Transport María Constanza García zei dat er genoeg vliegtuigbrandstof in het land was, maar dat de luchthavens momenteel te kampen hadden met “logistieke” problemen.

De burgerluchtvaartautoriteit vaardigde zondag een verordening uit die luchtvaartmaatschappijen toestond om tussen 28 augustus en 4 september vluchten te annuleren als er geen brandstof beschikbaar was. Maar maandag laat kondigde het agentschap aan dat de verordening was geannuleerd omdat er nu genoeg vliegtuigbrandstof in het land was om alle geplande vluchten uit te voeren.

James Rodríguez tekent contract bij Spaanse club Rayo Vallecano

James Rodríguez keert terug in Madrid. De Colombiaanse middenvelder, die in het verleden uitkwam voor Real Madrid, gaat spelen voor Rayo Vallecano. Hij tekent een contract voor een jaar bij de LaLiga-club.

James Rodriguez heeft een einde gemaakt aan de geruchten over zijn toekomst. Na de geruchten over zijn komst naar verschillende teams in het oude continent, werd deze maandagochtend bevestigd dat de nummer 10 terugkeert naar de Spaanse competitie. De speler uit Cucuta gaat spelen voor Rayo Vallecano in Madrid.

Rayo Vallecano heeft het aantrekken van James Rodríguez vandaag officieel gemaakt. Via de eigen kanalen bevestigt de club de komst van de voormalig speler van Real Madrid, die terugkeert in de Spaanse hoofdstad.

Rodríguez beschikte over een transfervrije status, nadat hij zijn contract bij São Paulo liet ontbinden. Bij Rayo Vallecano maakt de spelmaker een terugkeer naar Madrid, waar hij eerder speelde voor Real Madrid. Hij sleepte toen een transfer naar Real Madrid (2014 tot 2020) voor 75 miljoen euro in de wacht. De Spaanse krant Marca meldde eerder al dat de Colombiaan graag weer in La Liga zou spelen, het liefst in Madrid. Hij bewaart goede herinneringen aan zijn eerdere tijd.

De 33-jarige middenvelder heeft een contract getekend tot medio 2025, met een optie voor nog een jaar. Hij was in zijn loopbaan goed voor meer dan honderd officiële goals in het clubvoetbal, heeft ruim honderd interlands voor Colombia achter zijn naam staan en was op het WK 2014 topscorer met zes goals. Afgelopen zomer blonk James nog uit op de Copa América, waar Colombia in de finale verloor van Argentinië.

Meer dan 230.000 migranten zijn dit jaar de Darién overgestoken

Meer dan 230.000 illegale migranten zijn dit jaar de Darién overgestoken, de natuurlijke grens tussen Panama en Colombia die Zuid- en Centraal-Amerika met elkaar verbindt. De meesten van hen zijn Venezolanen (66%), gevolgd door Colombianen en Ecuadorianen, meldden de Panamese autoriteiten zondag.

Sinds 1 januari zijn in totaal 231.089 illegale reizigers de jungle overgestoken op weg naar Noord-Amerika, met als belangrijkste nationaliteiten Venezuela, met 153.226 migranten of 66,3%, Colombia, met 14.659 of 6,3%, en Ecuador, met 14.569 of 6,3%, zei het Ministerie van Openbare Veiligheid in een verklaring.

De vierde nationaliteit qua aantal migranten is Chinees met 12.067 migranten of 5,2% van de totale stroom tot 25 augustus, gevolgd door Haïtiaans met 11.224 (4,8%), terwijl 25.330 van andere nationaliteiten zijn die niet gespecificeerd zijn.

“In de loop van dit jaar zijn in totaal 133 alleenstaande minderjarigen in Panama aangekomen en hebben 42 mensen het leven verloren tijdens de gevaarlijke oversteek van de Darién,” aldus de officiële brief.

Illegale migratie door de grensjungle wordt volgens Colombiaanse en Panamese autoriteiten gecontroleerd door de Colombiaanse criminele groep Clan del Golfo. Migranten die de jungle binnenkomen worden geconfronteerd met aanvallen en verkrachtingen en met de ontberingen van de omgeving, zoals wilde dieren en oprukkende rivieren.

Bij aankomst in de Panamese provincie Panama worden de migranten opgevangen in migratieposten waar ze gezondheidszorg en voedsel krijgen en waar hun biometrische gegevens worden opgenomen, zodat de autoriteiten statistieken kunnen bijhouden over overtochten en criminelen kunnen opsporen, zoals ze zelf hebben aangegeven.

Het ministerie van Openbare Veiligheid zei zondag dat in januari 36.001 migranten het land binnenkwamen via de jungle, in februari 37.176, in maart 36.841, in april 29.259, in mei 30.747, in juni 31.049, in juli 20.519 en tot nu toe in augustus 9.497.

De daling van de migrantenstroom in juli en tot nu toe in augustus valt samen met de Panamese maatregel om junglepaden af te sluiten in een poging ze te kanaliseren en de lancering van een gezamenlijk Panamees-VS plan om reizigers die de jungle oversteken te repatriëren.

Tot nu toe heeft de regering van de Panamese president, José Raúl Mulino, “drie vluchten uitgevoerd om migranten uit te zetten die illegaal het nationale grondgebied zijn binnengekomen via de jungle van de Darién-kloof. De eerste vlucht was op 7 augustus, de tweede op 20 augustus en de derde op zaterdag 24 augustus”.

De vlucht van 20 augustus “werd betaald door de Verenigde Staten”, in het kader van de bilaterale overeenkomst die op 1 juli werd ondertekend, voegde de brief van het ministerie van Openbare Veiligheid eraan toe.

Het voegde eraan toe dat de volgende vlucht met uitgewezenen zal plaatsvinden op 29 augustus naar Ecuador, de volgende dag naar Colombia en op 3 september naar India.

Hooggerechtshof van Bogotá zal op 27 augustus toekomst bepalen van voormalig president Álvaro Uribe

Het Hooggerechtshof zal bepalen of de beschuldiging tegen de voormalige president wegens getuigenmanipulatie al dan niet nietig zal worden verklaard.

Op 27 augustus zal het Hooggerechtshof van Bogotá uitspraak doen in het hoger beroep van de verdediging van voormalig president Álvaro Uribe Vélez, waarin hij verzocht om nietigverklaring van de volledige beschuldiging tegen hem voor het onderzoek naar een vermeend geval van omkoping van getuigen.

De verdediging van de voormalige president beweert dat het Openbaar Ministerie naast de misdrijven van procedurele fraude en omkoping in de strafzaak, in de aanklacht het misdrijf van omkoping heeft toegevoegd in de zaak van de voormalige openbare aanklager Hilda Niño.

Dit laatste misdrijf maakte echter geen deel uit van de tenlastelegging in de fase van de tenlastelegging.

Advocaat Jaime Granados zei op zijn beurt dat hij een verzoek indiende om de strafzaak tegen voormalig president Álvaro Uribe Vélez nietig te verklaren, omdat hij het een oneerlijke daad vindt, aangezien het Openbaar Ministerie de juridische aanklachten tegen hem wijzigde door hem te beschuldigen van vermeende omkoping van getuigen en procedurele fraude en dit een schending is van de rechten van het voormalig congreslid.

Deze hoorzitting is cruciaal voor de gerechtelijke toekomst van ex-president Uribe, omdat het Hof tijdens deze hoorzitting zal beslissen of de aanklachten tegen hem al dan niet worden ingetrokken. Zo niet, dan blijft de aanklacht gehandhaafd en wordt het voorbereidende proces voortgezet.

Dit beroep is behandeld door de magistraat van de strafkamer van het Hooggerechtshof van Bogotá, Manuel Antonio Merchán Gutiérrez.

Aan de andere kant verzekerde de eerste afgevaardigde openbare aanklager bij het Hooggerechtshof, Marlenne Orjuela, die momenteel belast is met de zaak, dat de aanklacht die destijds was geformuleerd tegen voormalig president Uribe duidelijk en nauwkeurig was en dat de aanklacht ook specifiek was door te stellen dat de voormalige president zich moest verantwoorden voor directe kwaadwilligheid.

Gezien dit scenario vroeg de plaatsvervangend openbare aanklager de magistraten van het Hooggerechtshof van Bogotá om niet in te gaan op het verzoek van de verdediging en, integendeel, de strafzaak tegen voormalig president Álvaro Uribe in stand te laten.

Wielrenner Rigoberto Urán stapt uit Vuelta na val

De Colombiaanse wielrenner Rigoberto Urán is na een valpartij in de zesde etappe uit de Vuelta gestapt. De 37-jarige coureur heeft donderdagavond een medisch onderzoek gehad waaruit bleek dat hij een breuk heeft opgelopen in zijn linkerheup. Urán is bezig met zijn laatste maanden als prof en heeft zijn afscheid aangekondigd.

Rigoberto Uran reed met de Vuelta zijn laatste grote ronde. In rit 6 ging het mis. “Röntgenfoto’s hebben een breuk aangetoond in de grote trochanter van de linkerheup”, meldde zijn Amerikaanse team EF Education-Easy Post op sociale media.

De 37-jarige Colombiaan – in 2017 tweede in de Tour de France en eerder ook tweemaal op de dichtste ereplaats in de Giro d’Italia – kondigde zijn afscheid van de koers al in februari aan. “Het is iets waar ik lang en diep over nagedacht heb. De waarheid is, dat het eng is. Wielrennen heeft me alles gegeven in het leven. Bijna 23 jaar lang stond ik op, ontbeet ik en stapte ik dan op mijn fiets. Ik was onderdeel van een team dat me meenam naar de grootste wedstrijden ter wereld. Nu komt daar een einde aan”, klonk het toen.

Het is nu afwachten of Uran zijn laatste doel van het jaar, Il Lombardia op 12 oktober, nog haalt om zijn carrière toch nog op een degelijke manier te kunnen afsluiten.

Een dode en drie gewonden na blokkade van de Panamerican Highway

Midden in de operaties om de Panamerican Highway, die sinds afgelopen dinsdag geblokkeerd is door inheemse gemeenschappen, weer open te krijgen, vond er een aanslag plaats op de politie en de ME die met traangas de weg probeerde af te breken en weer onder controle te krijgen ter hoogte van de sector El Túnel in Cajibío (Cauca).

Bij de explosie vielen een dode die niet aan de protesten deelnam, een zwaargewonde politieagent die naar het San José ziekenhuis in Popayán werd gebracht en twee lichtgewonde burgers die in het gezondheidscentrum van Piendamó worden behandeld.

De gouverneur van Cauca, Octavio Guzmán, bevestigde wat er was gebeurd en wees het feit van de hand dat gewelddadige mensen gebruik maken van de facto middelen om aanslagen te plegen tegen de politie en de burgerbevolking.

“We veroordelen de terreurdaad die is gepleegd op de Pan-American Highway nadat de UNDMO deze had vrijgegeven,” zei hij.

Bij het protest, dat was georganiseerd door de inheemse autoriteiten van het zuidwesten (AISO), vielen niet alleen doden en gewonden, maar werden ook enkele kiepwagens en auto’s in brand gestoken, bomen omgehakt die de doorgang voor voertuigen blokkeerden en heuvels in brand gestoken.

“Dit zijn geen vreedzame daden die het algemeen welzijn van een heel departement en het zuidwesten van Colombia bedreigen,” voegde Guzmán eraan toe.

Na de botsingen en de aanslag slaagden de autoriteiten erin de weg vrij te maken en de demonstranten te verjagen. Het Consortium van Nuevo Cauca, dat verantwoordelijk is voor de weg, voerde daarna schoonmaakwerkzaamheden uit om het verkeer door te kunnen laten.

De mobilisaties zijn een reactie op het feit dat de nationale regering haar belofte niet is nagekomen om op 20 augustus een decreet uit te vaardigen om tegemoet te komen aan de behoeften van de inheemse gemeenschappen in Cauca.

Volgens AISO-leiders beloofde de minister van Binnenlandse Zaken, Juan Fernando Cristo, aanwezig te zijn op de vergadering van de organisatie die tussen 2 en 7 augustus werd gehouden, maar hij kwam niet en leverde het decreet niet af.

Minister Cristo antwoordde via zijn X-account aan de inheemse bevolking dat hij de “onbuigzame houding” van de AISO betreurt, die weigert een juridische dialoog aan te gaan over het decreet en in plaats daarvan zijn toevlucht neemt tot de facto acties.

Wij betreuren de onbuigzame houding van de leden van de AISO-beweging die illegaal de Pan-Amerikaanse snelweg blokkeren en de rechten en garanties van de meerderheid van de inwoners van Cauca en Nariño aantasten. De juridische discussie over het decreet is essentieel om ervoor te zorgen dat het…
- Juan Fernando Cristo (@CristoBustos) 21 augustus 2024

“De juridische discussie over het decreet is onmisbaar om ervoor te zorgen dat het in overeenstemming is met de grondwet en de wet. Het weigeren van deze dialoog is onbegrijpelijk. We verwerpen de de facto manieren die de voortgang van de rondetafelgesprekken belemmeren en herhalen de bereidheid van de regering om te blijven zoeken naar oplossingen,” concludeerde Cristo.