Monthly Archives: oktober 2024

Werkloosheid in Colombia licht gedaald tot 9,1% in september

Het werkloosheidscijfer in Colombia daalde van 9,3% in september 2023 naar 9,1% in september 2024. Ondertussen was de totale participatiegraad 63,5%.

Voor vrouwen bedroeg het werkloosheidscijfer voor het nationale totaal in september 2024 11,8% en voor mannen 7,2%, met een genderkloof van 4,6 procentpunten (p.p.).

De werkloze bevolking op nationaal niveau is in september 2024 met 22 duizend personen gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, zonder significante verschillen. De daling deed zich voor in bevolkte centra en verspreide plattelandsgebieden met een procentuele variatie van -17,3%, in 13 steden en grootstedelijke gebieden met -4,3% en het nationale totaal met -1,0%. Daarentegen waren er positieve procentuele variaties in andere hoofdsteden van 13,4% en 10 steden (waaronder Tunja, Florencia, Popayán, Valledupar, Quibdó, Neiva, Riohacha, Santa Marta, Armenia en Sincelejo) van 1,3%.

Steden met de hoogste werkloosheid in het kwartaal juli-september 2024: Quibdó (24,9%) Riohacha (15,0%) Ibagué (14,1%)

De steden met het laagste percentage waren daarentegen: Santa Marta (9,0%) Bucaramanga (8,4%) Medellín A.M. (7,8%)

Hooggerechtshof van Santa Marta herroept de opschorting van de exploratie en exploitatie van Uchuva 2

Het Hooggerechtshof van Santa Marta heeft een eerdere beslissing herroepen die de exploratie en exploitatie van de put Uchuva 2 had opgeschort.

Deze opschorting was aangevraagd door lokale actoren vanwege het ontbreken van voorafgaand overleg met de inheemse gemeenschap van Taganga, die mogelijk door de activiteiten zou worden getroffen.

Het Hooggerechtshof heeft nu bepaald dat de activiteiten mogen worden hervat, maar heeft ook het Ministerie van Binnenlandse Zaken opgedragen om alsnog voorafgaand overleg te voeren met de gemeenschap van Taganga. Dit overleg is essentieel om de rechten van de inheemse bevolking te waarborgen en hen te informeren en raadplegen over projecten die hun territoria en traditionele activiteiten kunnen beïnvloeden.

Het Hooggerechtshof benadrukt dat dit overleg een fundamenteel recht is voor inheemse gemeenschappen in Colombia en dat de regering en bedrijven zich aan de vastgestelde normen moeten houden om schendingen te voorkomen.

De uitspraak maakt het voor de Braziliaanse oliegigant Petrobras en Colombiaanse projectpartner Ecopetrol mogelijk om een gigantisch gasveld, Uchuva 2, in de Colombiaanse wateren te exploreren en te exploreren.

António Guterres roept op tot wereldwijde actie tegen klimaatverandering tijdens COP16

Tijdens COP16 drong VN-secretaris-generaal António Guterres er bij de wereldleiders op aan om meer te doen om de biodiversiteit te beschermen en klimaatverandering tegen te gaan.

In een toespraak tijdens COP16 in Cali benadrukte VN-secretaris-generaal António Guterres dat het plunderen van biodiversiteit dringend een halt moet worden toegeroepen en dat het verzoenen van onszelf met de natuur de belangrijkste uitdaging van de 21e eeuw is. Hij riep ook op tot het versterken van nationale en internationale inspanningen en het erkennen van de praktijken van inheemse volken, Afro-afstammelingen en lokale gemeenschappen, die de biodiversiteit hebben beschermd.

Daarnaast benadrukte hij dat de milieucrisis waarmee de planeet wordt geconfronteerd, dringend moet worden aangepakt. In zijn toespraak waarschuwde Guterres dat de vernietiging van ecosystemen, de vervuiling van rivieren en de aantasting van de bodem een alarmerend niveau bereiken. “We verliezen deze oorlog tegen de natuur en we moeten ons verenigen om deze verwoesting te keren. Ambitie en conflict vernietigen onze planeet,” zei hij.

De secretaris-generaal riep landen op om zich niet alleen in te zetten voor de bescherming van biodiversiteit, maar ook voor een leven in harmonie met het milieu, in de lijn van het Akkoord van Parijs. Hij stelde voor om tegen 2030 de investeringen in hernieuwbare energie, bosherstel en steun voor duurzame waardeketens te verhogen tot 2 miljard dollar.

Guterres benadrukte ook het belang van de natuurbeschermingspraktijken van inheemse volken, Afro-afstammelingen en lokale gemeenschappen. “We moeten vrede sluiten met de natuur, de waarde van voorouderlijke kennis erkennen en duurzaam beheer van hulpbronnen bevorderen”, zei hij en benadrukte dat wereldwijde samenwerking essentieel is om de milieucrisis te beteugelen en een toekomst voor de volgende generaties veilig te stellen.

COP16: Wat gebeurt er deze week op de wereldtop over biodiversiteit?

De week van 29 oktober tot 1 november zal cruciaal zijn voor het behoud van biodiversiteit over de hele wereld als er belangrijke beraadslagingen plaatsvinden tijdens de Conferentie van de Partijen (COP16) in Cali. De top, die wereldleiders, milieudeskundigen en vertegenwoordigers van Afro-, inheemse en boerengemeenschappen samenbrengt, richt zich op het vaststellen van effectieve strategieën om de natuur te beschermen en te herstellen.

Een van de meest prominente thema’s is de financiering van het milieu. Op dinsdag 29 oktober zullen staatshoofden en ministers bespreken hoe de financiële middelen kunnen worden gemobiliseerd die nodig zijn om effectieve maatregelen te nemen tegen de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Dit debat is cruciaal, aangezien een gebrek aan financiering een belangrijk obstakel is geweest voor wereldwijde inspanningen voor natuurbehoud. Volgens Razan Al Mubarak, voorzitter van de International Union for Conservation of Nature (IUCN), is het van cruciaal belang om “geldstromen om te leiden van negatieve activiteiten voor de natuur naar effectieve beschermingsinitiatieven”.

Een ander belangrijk evenement is de 30×30 Action Day, ook op dinsdag, die zich zal richten op het doel om tegen 2030 ten minste 30% van de planeet te behouden. De dag omvat rondetafeldiscussies met milieuministers uit verschillende landen over de uitdagingen en vooruitgang op weg naar dit ambitieuze doel. Het programma zal naar verwachting de nadruk leggen op het belang van de erkenning van de rechten van inheemse volken en lokale gemeenschappen bij het beheer van natuurbehoud.

De week zal uitmonden in ministeriële beraadslagingen op donderdag 31 oktober en vrijdag 1 november, waar financiële toezeggingen en concrete acties ter bescherming van de biodiversiteit zullen worden vastgesteld, waaronder een jaarlijks investeringsplan van naar schatting 200 miljard dollar en subsidies voor natuurbehoud die kunnen oplopen tot 500 miljard dollar.

Legervoertuigen in Catatumbo aangevallen met explosieven

Een groep pantservoertuigen van het Nationale Leger die tussen Cúcuta en Tibú reisde, werd aangevallen met explosieven. Er zijn geen gewonden.

Verschillende pantservoertuigen van het Nationale Leger die zich voortbewogen tussen de stad Cúcuta en de gemeente Tibú in Catatumbo werden aangevallen met explosieven in de sector La Florida.

De voertuigen en soldaten van het tiende bataljon grondoperaties sloegen de aanval af en kwamen ongedeerd uit het incident tevoorschijn. Eén van de voertuigen werd echter getroffen door de ontploffing.

De voertuigen voerden deze tactische operatie uit om voedsel te leveren aan de troepen die patrouilleren in dat turbulente gebied in Norte de Santander.

Hoewel de verantwoordelijken nog niet zijn vastgesteld, is er een sterke aanwezigheid van leden van de ELN-guerrilla in dat gebied.

Regering bereikt akkoord met mijnwerkers en zet gesprekken voort met boeren die wegen blokkeren

De Colombiaanse regering bereikte vrijdag een akkoord met mijnwerkers die wegen blokkeerden om te protesteren tegen maatregelen om informele mijnbouw te reguleren, en zette de gesprekken voort met boeren die zich verzetten tegen de invoering van een limiet op landbouwactiviteiten in de páramos.

De minister van Mijnbouw en Energie, Andrés Camacho, vertelde op het sociale netwerk X dat de overeenkomst met de informele mijnwerkers mechanismen omvat om te streven naar hun formalisering, de bevordering van duurzame methoden en het ecologisch herstel van het gebied, waar rivieren zijn aangetast en er sprake is van kwikverontreiniging.

Dit zijn problemen die zich al jaren opstapelen en die opnieuw naar boven komen op een moment dat Colombia gastland is voor de Conferentie van de Partijen bij het Verdrag inzake Biologische Diversiteit (COP16), waar wordt besproken hoe het verlies aan biodiversiteit kan worden gekeerd.

Twee motoragenten gedood bij aanslag in Norte de Santander

Een aanslag met explosieven tegen politieagenten vond plaats in de sector Rancho Grande, gemeente El Zulia, Norte de Santander, waarbij twee politieagenten omkwamen en nog eens twee ernstig gewond raakten.

Tot nu toe hebben de autoriteiten de identiteit van de overleden agenten nog niet officieel bekendgemaakt. Volgens de eerste berichten reden de politieagenten op twee motoren in Y de Astilleros om te reageren op een oproep van de gemeenschap terwijl bommen op hun route werden geactiveerd.

De gewonden politiemannen zijn overgebracht naar het Medical Duarte Hospital in Cúcuta voor gespecialiseerde medische zorg en verkeren in kritieke toestand.

Ze onderzoeken of de terroristische aanslag kan worden toegeschreven aan het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), een gewapende groep die actief is in de regio en verantwoordelijk is geweest voor verschillende gewelddaden in het departement. De autoriteiten hebben de nodige onderzoeken ingesteld om de feiten op te helderen en de verantwoordelijken voor deze daad van agressie te vinden.

105 Colombianen uit Beiroet gerepatrieerd

Na een lange vlucht van bijna 24 uur landden 105 Colombianen in Bogotá, die uit Libanon waren geëvacueerd na de escalatie van het conflict in het Midden-Oosten.

Op donderdag 24 oktober rond 2:30 uur landde het vliegtuig van de luchtmacht met de Colombianen uit Beiroet in Bogotá. Onder de Colombianen die terugkeerden naar het land waren 35 minderjarigen, volgens minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo, die de 105 Colombianen ontving.

Volgens de verstrekte informatie steeg het Boeing 737-700-toestel afgelopen maandag van het militaire vliegveld CATAM in Bogotá en maakte het verschillende tussenlandingen in de Dominicaanse Republiek, Portugal en Cyprus, voordat het landde op Libanees grondgebied.

Dit brengt het aantal Colombianen dat is teruggekeerd uit het Midden-Oosten op twee humanitaire vluchten van de luchtmacht op 220.

Zoals bekend is dit de tweede humanitaire vlucht. De eerste kwam aan op 3 oktober, toen 117 Colombianen uit Libanon aankwamen, die hadden aangegeven terug te willen keren naar het nationale grondgebied na de huidige situatie in dat land.

Regering onderzoekt mogelijke dood van ‘Ivan Marquez’, leider van FARC-dissidenten

De Colombiaanse regering heeft dinsdag aangekondigd dat ze onderzoek doet naar de mogelijke dood van de leider van de Segunda Marquetalia, Luciano Marín Arango, alias ‘Iván Márquez’, in Venezuela.

De vredescommissaris van de Colombiaanse regering, Otty Patiño, heeft verzekerd dat ze een onderzoek hebben ingesteld “via verschillende kanalen”, maar heeft volgehouden dat ze op dit moment geen bevestiging of ontkenning hebben in dit verband”. Zoals hij uitlegde in verklaringen aan de media, “de enige informatie is dat hij mogelijk is overleden als gevolg van een niet-militaire operatie, maar eerder een chirurgische ingreep”.

Op de vraag of ze contact hebben opgenomen met de Segunda Marquetalia om deze informatie te bevestigen, gaf Patiño aan dat de regering het aan de dissidenten heeft gevraagd, die geen informatie over de zaak hebben kunnen geven omdat de leider in Venezuela blijft en de fronten in Colombia zijn.

Tot slot zei de vredescommissaris dat als de dood bevestigd wordt, rekening houdend met het feit dat hij een aanslag overleefde waarbij hij een arm en een oog verloor, hij hoopt dat de Segunda Marquetalia verder zal gaan in het vredesproces met de regering, dat eind juni werd opgezet in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

Later, in verklaringen aan Blu Radio, zei Patiño dat, net als elke andere dood, die van ‘Márquez’ “betreurenswaardig” zou zijn en benadrukte hij de “toewijding van de voormalige guerrillaleider aan het vredesproces”.

“Met hem begon een proces van vredesbesprekingen”, herinnerde hij zich in verwijzing naar de Havana akkoorden van 2016, waar hij weliswaar deel van uitmaakte, maar waar hij zich een paar jaar later weer uit terugtrok en de gewapende strijd hervatte samen met andere guerrillaleiders nadat hij de regering van Iván Duque had aangeklaagd omdat deze de akkoorden niet naleefde.

Segunda Marquetalia is de eerste dissidente groep van de FARC, nadat ‘Márquez’ ontevreden was over de manier waarop de akkoorden van 2016 werden uitgevoerd en in augustus 2019 de gewapende strijd hervatte samen met andere illustere guerrillastrijders, zoals Seuxis Pausias Hernández, alias ‘Jesús Santrich’; Henry Castellanos, alias ‘Romaña’; en Hernán Darío Velásquez bekend als ‘El Paisa’, die in de afgelopen jaren in de strijd zijn gedood.

Márquez’ heeft toenadering gezocht tot de regering. Hij is niet alleen niet in staat om de confrontatie met het leger aan te gaan, maar ook met andere gewapende groeperingen, zoals de dissidenten van Estado Mayor Central (EMC) van de FARC, die Segunda Marquetalia als verraders beschouwt omdat het de erfgenaam is van de guerrillastrijders die het vredesakkoord in de Cubaanse hoofdstad hebben ondertekend.

Colombia verloor meer dan 125.000 hectare natuurparken in de afgelopen tien jaar

In de afgelopen tien jaar, tussen 2013 en 2023, is 125.745 hectare ontbost in de nationale natuurparken van Colombia. Het zwaarst getroffen is Tinigua met 42.478 hectare.

In de afgelopen elf jaar is in Colombia 125.745 hectare beschermd gebied verloren gegaan door ontbossing. Hoewel er de laatste jaren een dalende trend is, hebben hardnekkige problemen zoals extensieve veehouderij, illegale landroof, ongeplande wegeninfrastructuur en illegale economieën bijgedragen aan deze verwoesting. Tussen 2013 en 2023 is een bosgebied gelijk aan 2,5 keer de stad Cali gekapt, net op het moment dat er belangrijke discussies over wereldwijde natuurbescherming plaatsvinden tijdens COP16.

Deze alarmerende statistiek komt uit het 2024-rapport van Parques Nacionales Cómo Vamos (PNCV), een alliantie die sinds 2018 verschillende maatschappelijke organisaties samenbrengt. Volgens het rapport zijn beschermde gebieden van fundamenteel belang voor het tegengaan van klimaatverandering en het leveren van ecosysteemdiensten, zoals het genereren van water in het Amazonegebied, essentieel voor de regenval in de Andes en Bogotá. De 61 nationale parken van het land lijden echter onder een gebrek aan middelen en moeilijkheden bij het beheer ervan.

Het Amazonegebied is het zwaarst getroffen, met aanzienlijke verliezen in parken als Tinigua (42.478 hectare), Sierra de La Macarena (25.736 hectare), Serranía de Chiribiquete (9.610 hectare) en La Paya (8.759 hectare). In andere regio’s, zoals Córdoba en Antioquia, is het Paramillo Park ook zwaar getroffen, met een verlies van 10.505 hectare.

Het PNCV heeft de ambitieuze doelstelling om in 2030 de ontbossing in de nationale parken tot nul te hebben gereduceerd. Dit doel lijkt haalbaar, aangezien de ontbossing is afgenomen van de piek in 2018, toen 21.064 hectare werd gerapporteerd, tot 4.682 hectare in 2023. Daarnaast benadrukt het rapport dat het dringend noodzakelijk is om het uitsterven van soorten een halt toe te roepen, aangezien deze gebieden 32% van de biodiversiteit van het land beschermen. Er zijn echter ook 342 uitheemse soorten geregistreerd die een bedreiging vormen voor ecosystemen.

De deelname van lokale gemeenschappen, de private sector en het maatschappelijk middenveld is cruciaal voor het effectieve beheer van nationale parken. Omar Franco Torres, directeur van PNCV, benadrukte dat de rol van deze parken essentieel is om biodiversiteitsdoelen te halen en mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering aan te pakken.

Ondanks het feit dat 37,63% van de zeegebieden en 31% van de landgebieden in Colombia op de een of andere manier beschermd zijn, blijven ontbossing, mijnbouw en illegale gewassen deze gebieden bedreigen. De behoefte aan een hernieuwde inzet voor behoud en duurzame ontwikkeling is nog nooit zo dringend geweest, vooral in de context van COP16, waar acties worden besproken om het verlies aan biodiversiteit op planetair niveau om te keren.