Monthly Archives: oktober 2024

Militaire basis aangevallen in Catatumbo, één soldaat gedood

Vermeende leden van het ELN hebben de militaire basis in de gemeente Hacari in de regio Catatumbo, in Norte de Santander aangevallen en doodden tijdens de gewelddadige actie een beroepsmilitair.

Caracol Radio vernam dat de gebeurtenissen vanochtend plaatsvonden toen de guerrilla’s de militaire eenheden aanvielen, waardoor een gevecht ontstond en middenin deze gebeurtenissen werd een soldaat gedood door een sluipschutter.

De afgelopen 24 uur is er sprake geweest van een ernstige gewelddadige situatie in het oosten van het land, met twee bloedbaden, aanvallen op de veiligheidstroepen die het leven hebben gekost aan een soldaat en dreigingen van nieuwe gewelddadige acties in het noorden van het departement.

De gouverneur van Norte de Santander, William Villamizar, overweegt de mogelijkheid om in de komende uren een buitengewone veiligheidsraad te houden vanwege de delicate situatie van geweld die de regio op zijn grondvesten doet schudden.

Op dit moment gaan de militaire operaties door in een poging de veiligheid in de regio te herstellen.

Ecopetrol en Petrobras ontdekken gigantisch gasveld in Colombia

Donderdag bevestigde Colombia de belangrijkste gasvondst sinds de jaren ’90 met het Sirius (voorheen Uchuva) project van Ecopetrol en Petrobras, dat de aanwezigheid van 6 kubieke terapieën aardgas aantoonde.

De informatie werd gegeven door Rogeiro Suarez, general manager van exploratieve activa bij Petrobras, tijdens de VII Olie, Gas en Energie Top.

“Petrobras en Ecopetrol zijn verantwoordelijk voor Colombia’s belangrijkste offshore ontdekking, Sirius. We voorzien in de energieduurzaamheid die het land nodig heeft. Dit project kan decennialang energiezekerheid garanderen. Sirius (voorheen Uchuva) heeft reserves van 6 kubieke terapieën, een omvang die alleen te vergelijken is met het Chuchupa-veld dat Colombia de afgelopen 45 jaar van aardgas heeft voorzien,” aldus Rogeiro Suárez, algemeen manager van exploratieactiva bij Petrobras.

Bij het huidige verbruik (0,3 terpapies per jaar) zou dit veld alleen al ongeveer 20 jaar in het verbruik van het land kunnen voorzien. Volgens de Petrobras-directeur is de omvang van dit veld vergelijkbaar met die van het Chuchupa-veld, waarvan de oorspronkelijke reserves tussen de 5 en 5,6 kubieke terapieën gas bedroegen.

Chuchupa kwam in 1979 in productie en nadert momenteel het einde van zijn productiecyclus, hoewel het nog steeds aardgas aan het land levert.

Het idee van Ecopetrol en Petrobras is, volgens wat werd uitgelegd op de top in Cartagena, dat dit project in 2029 in productie zal zijn, maar voordat het zover is moeten ze allerlei operationele, juridische en sociale uitdagingen aangaan.

Het idee om gas te importeren uit Venezuela naar Colombia is een “grote afleiding”, zegt voormalig minister

Het debat in Colombia over de mogelijkheid om gas te importeren uit Venezuela “is een grote afleiding geweest” temidden van zorgen over de toekomstige zelfvoorziening van Colombia op het gebied van energie, zei de voormalige minister van Mijnen en Energie Tomas Gonzalez op woensdag.

De Colombiaanse regering en het energiebedrijf Ecopetrol (ECO.CN), dat voor het grootste deel in handen is van de staat, hebben herhaaldelijk gepleit voor het importeren van gas uit Venezuela. Pas onlangs werd gesuggereerd dat dit wel eens moeilijker zou kunnen worden na de omstreden presidentsverkiezingen van juli in het buurland.

De gasreserves van Colombia daalden met 15,76 procent tot 2.373 giga kubieke voet tegen het einde van 2023, wat overeenkomt met 6,1 jaar verbruik, volgens het Nationale Agentschap voor Koolwaterstoffen.

“We hebben een zeer concreet tekort en we moeten dit zo snel mogelijk aanpakken met tastbare, concrete en zekere oplossingen, en Venezuela biedt op dit moment geen van deze oplossingen,” zei González, momenteel directeur van een lokale energie-denktank, in de marge van het forum over olie, gas en energie van de Colombiaanse Petroleum Associatie (ACP).

Colombia dreigt zijn zelfvoorziening in gas te verliezen en de regering van de linkse president Gustavo Petro heeft voorgesteld om gas uit Venezuela te importeren als alternatief, wat kritiek uitlokt van groepen uit de privésector die van mening zijn dat deze mogelijkheid niet erg levensvatbaar is.

Shakira keert terug naar Colombia voor drie Concerten

Na jaren wachten kunnen de fans van Shakira in Colombia eindelijk live genieten van de artieste in haar thuisland, als onderdeel van haar nieuwe internationale tour getiteld “Las mujeres ya no lloran”. De zangeres uit Barranquilla kondigde vandaag de data van haar concerten in Colombia aan.

De superster begint haar Latijns-Amerika tour op 11 februari in Rio de Janeiro en eindigt op 19 maart in Mexico stad.

Na Rio staat de in Barranquilla geboren artiest op 13 februari in Sao Paulo, in hetzelfde land, in het Estadio Morumbis. Daarna gaat de zangeres naar Lima, Peru, in het Estadio Nacional. Daarna komt Shakira aan in Colombia, waar ze op 21 februari als eerste haar geboortestad Barranquilla aandoet, in het Estadio Metropolitano. Op 23 februari treedt ze op in Medellín in het Atanasio Girardot, voordat ze haar tournee door Colombia afsluit in de hoofdstad El Campín op 26 februari.

Naar de drie concerten in Colombia wordt reikhalzend uitgekeken, omdat het niet alleen de eerste keer zal zijn dat Shakira in haar thuisland optreedt sinds 2018, toen ze deel uitmaakte van haar El Dorado World Tour, maar ook omdat het een unieke kans is voor haar Colombiaanse fans om live te genieten van de nieuwe hits die deze fase van haar carrière hebben gemarkeerd.

Naast haar nieuwe nummers zal Shakira ook enkele van de grote klassiekers in haar repertoire opnemen die haar tot een van de meest invloedrijke Latin-artiesten ter wereld hebben gemaakt. Nummers als “Hips Don’t Lie”, “La Tortura”, “Waka Waka” en “Antología” maken deel uit van de enorme nalatenschap die ze in drie decennia heeft opgebouwd.

Fans kunnen vanaf dinsdag 8 oktober kaarten kopen in de voorverkoop. Er zullen nog meer voorverkopen plaatsvinden in de week voorafgaand aan de algemene verkoop, die begint op vrijdag 11 oktober.

Ecopetrol kondigt miljoenen investeringen aan in zoektocht naar olie en gas

Om de zoektocht naar olie en gas te versterken, heeft de raad van bestuur van Ecopetrol zijn investeringsplan aangekondigd voor de periode 2024-2026, ter waarde van een miljard dollar.

De middelen zullen worden besteed aan exploratie- en ontwikkelingsprojecten om de productie en de winning van olie- en gasreserves op het continentaal plat te verhogen.

De president van het Colombiaanse staatsolie- en gasbedrijf Ecopetrol, Ricardo Roa, verklaarde dat de nodige studies en ontwikkelingen zullen worden versterkt om de offshore exploratie-activiteiten in de Caribische Zee uit te breiden, met als doel het opnemen van potentiële reserves van ongeveer 6 kubieke terapies (6TPC).

“Deze investeringen zijn gebaseerd op de voortgang van studies en analyses die Ecopetrol in staat zullen stellen om zijn reserves aan te vullen en zo de beschikbaarheid van energie te garanderen die nodig is om aan de nationale vraag op middellange en lange termijn te voldoen”, aldus het oliebedrijf.

Roa voegde eraan toe dat Ecopetrol ook aandacht heeft voor een snelle oplossing van de rechter over de opschorting van de booractiviteiten in de Uchuva 2 offshore-put, in samenwerking met Petrobras, “een kwestie van groot nationaal belang vanwege het potentieel voor gasreserves in deze bron.”