33 doden in Risaralda door aardverschuiving die bus bedelft

In het departement Risaralda zijn ten minste 33 doden gevallen nadat een bus werd bedolven door een aardverschuiving. Het ongeluk vond zondag plaats in het noordwesten van het Colombia en werd veroorzaakt door de zware regenval in het land.

In de vroege ochtend van zondag 4 december heeft een grote aardverschuiving een noodsituatie veroorzaakt op de weg die van de gemeente Pueblo Rico, Risaralda, naar het departement Chocó leidt. Volgens het rapport van de autoriteiten kwam een bus van het openbaar vervoer op de route Cali – Condoto met 31 passagiers vast te zitten in de aardverschuiving. Andere particuliere voertuigen zitten ook vast in de modderstroom.

De lichamen van de slachtoffers zijn naar een overdekt sportstadion gebracht, zei de burgemeester van de plaats Pueblo Rico, dat in de buurt ligt van de plek van het ongeluk. President Petro heeft steun beloofd aan de nabestaanden van de slachtoffers. De gouverneur van de provincie, Victor Manuel Tamayo, zei eerder dat reddingswerkers vijf personen levend uit de bus hebben gehaald.

De gouverneur merkte op dat de bus in kwestie toebehoorde aan de maatschappij van Arauca en dat hij bij aankomst ter plaatse werd overvallen door een gevoel van pijn en angst bij wat hij zag. Ook president Gustavo Petro bevestigde dat het aantal slachtoffers is opgelopen tot 33.

“Er waren geen mensen meer in leven. We werkten tot laat in de nacht. Het werk is riskant en moeilijk vanwege de positie waarin het voertuig is achtergelaten met vrees voor verdere erosie, naast het weer dat de operatie niet heeft begunstigd”, becommentarieerde Tamayo de zaak en herhaalde dat deze wegcorridor veel problemen heeft op het gebied van stabiliteit en bestrating.

Ook de gouverneur van Risaralda herhaalde dat er informatie is dat er 25 mensen aan boord zijn gegaan met kaartjes, maar tijdens de reis zijn er zeker meer mensen ingestapt, waardoor we het totale aantal mensen niet met zekerheid kunnen vaststellen.

Het regenseizoen is in Colombia heftiger dan andere jaren. Er zijn in 2022 al minstens 216 mensen overleden ten gevolge van de zware regen; ongeveer 538.000 mensen zijn dakloos geworden. Ook zijn er 48 personen vermist na incidenten die samenhangen met de regenval.

Bron :
Foto:elpais.com