3,5 ton cocaïne onderschept van Usuga clan in Chocó en Antioquia

De 3,5 ton cocaïne van de Usuga clan blijkt uit onderzoek van de politie bestemd te zijn voor de markten in Centraal- en Noord-Amerika, aldus de Colombiaanse autoriteiten in een verklaring.

De eerste vangst was een operatie van de Colombiaanse marine. Donderdag werd 1173 kilo cocaïne onderschept van een zeilschip die de Mulatos dok uitzeilde gelegen in het departement Antioquia. Het zeilschip werd bemand door vier leden van Usuga clan die uiteindelijk wisten te ontsnapten.

De nationale politie vond bijna twee ton cocaïne verborgen in de jungle in de gemeente Acandi in het departement Choco. Daarbij werden ook vuurwapens en brandstof in beslag genomen.

De autoriteiten hebben ook in een derde operatie 227 kilo alkaloïde gevonden die waren verborgen in een truck en op een parkeerplaats stond in de stad Turbo (Antioquia). De Usuga clan gebruikt de alkaloïde, dat ontrokken wordt uit cocabladeren, om cocaïne mee te vervaardigen.

De politiecommandant in Urabá, Jose Mendoza zei dat dit het resultaat is van de inzet die de overheid doet tegen de drugshandel en benadrukte dat dit niet het hoofddoel is, dat is namelijk het oppakken van de kopstukken van de Usuga clan.

De Usuga clan, ook bekend als Los Urabeños, is een criminele bende, beschouwd als de meest gevaarlijke van Colombia. De clan is voortgekomen uit een rechtse paramilitaire beweging bestaande uit 2.650 leden en is voornamelijk bezig met afpersing en drugshandel. De Urabeños zorgen in het departement Antioquia voor veel onrust en angst door gevechten met de linkse guerrillabeweging FARC. In januari raakten honderden mensen op de vlucht vanwege de gevechten tussen beide partijen. Een belangrijke kopstuk van de Usaga clan is Dairo Antonio Úsuga alias Otoniel en is niet voor niets de meest gezochte persoon in Colombia.

Tot nu toe hebben de Colombiaanse autoriteiten dit jaar 28 ton cocaïne in beslag genomen in het land.