450 mensen op de vlucht in Norte de Santander na geweldsgolf

De humanitaire crisis op het platteland van Cúcuta en Tibú in het departement Norte de Santander, is dit weekend verergerd nadat in deze regio acht mensen zijn vermoord in het dorp Totumito.

Na het geweld van afgelopen zaterdag hebben ongeveer 450 mensen besloten hun huis te verlaten en hun toevlucht te nemen tot de Rafael García Herreros-school, in het dorp Banco de Arena.

Sommige ontheemde gezinnen, die vrezen voor hun leven, besloten te verhuizen naar Cúcuta en een andere groep mobiliseerde zich in de richting van de gemeente Tibú.

Wilfredo Cañizares, directeur van de Stichting Progresar, een organisatie die zich inzet voor de verdediging van de mensenrechten in Norte de Santander, zei dat hoewel de bewoners vreesden hun bezittingen en familiebezittingen te verliezen, ze besloten om het gebied van geweld te verlaten.

“Er is veel angst vanwege de intimidatie, vanwege de gevechten, vanwege de confrontaties en de gewelddadige gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan. Het bloedbad veroorzaakt door ‘Los Rastrojos’ was de trigger voor de gemeenschap om te vluchten,” zei Cañizares.

De verstoring van de openbare orde door illegale gewapende groepen die de territoriale controle over het grensgebied betwisten, heeft sinds maart ten minste drie bloedbaden en nieuwe ontheemden op het platteland veroorzaakt. Boeren en sociale leiders zijn het meest getroffen.

Elisa Montoya, minister van Post-conflict en Vredescultuur, bevestigde dat er onder de ontheemde groep 23 oudere volwassenen, 132 kinderen, 5 gehandicapten en 47 Venezolaanse migranten zijn.

“We zijn erin geslaagd om de behoeften van deze bevolking in kaart te brengen en we hopen een actieplan te kunnen genereren dat hen in staat stelt om met de nodige garanties naar hun huizen terug te keren”, aldus Montoya.

Jairo Yáñez, burgemeester van Cúcuta, heeft de nationale regering opgeroepen om de veiligheidsproblemen op het platteland van Cúcuta aan te pakken, waar er meerdere botsingen zijn geweest tussen de gewapende groepen Eln, FARC-dissidenten, Los Rastrojos, Los Pelusos en de criminele bende La Línea.

Bron :
Foto:Alcaldía de Cúcuta Twitter