550.000 Venezolanen naar Colombia gevlucht

De regering van Colombia zegt dat het aantal Venezolanen, dat door een ernstige economische crisis in hun land naar Colombia vluchten, de afgelopen zes maanden met 62 procent is toegenomen.

Immigratieambtenaren zeggen dat meer dan 550.000 Venezolanen nu in Colombia wonen, waarvan de meerderheid illegaal zijn.

De toestroom van Venezolanen zet druk op de regering vooral in grensgebieden om de migranten voedsel, onderdak en medische zorg te bieden.

Het aantal Venezolanen dat door Colombia reist is verdubbeld.

Autoriteiten zeggen dat een miljoen Venezolanen zich hebben geregistreerd voor een migratiekaart waarmee ze over de grens kunnen komen om voedsel en andere schaarse producten in hun eigen land te kopen.

Op een gemiddelde dag in 2017 gebruikten meer dan 30.000 Venezolanen de migratiekaart om de grens van Colombia over te steken, waar smokkelaars steeds meer niet-beschikbare, maar zwaar gesubsidieerde Venezolaanse producten aan Colombianen verkopen.

Van de Venezolanen die in Colombia wonen, hebben 126.000 mensen legaal toestemming om te verblijven, waaronder zo’ n 69.000 mensen die gebruik hebben gemaakt van een humanitair visum dat in juli is ingevoerd.

Vorige week zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, dat de VN bereid was meer hulp te sturen naar Colombia om te helpen bij de groeiende toestroom van migranten.