Aanslag op oliepijpleiding Caño Limón Coveñas in Arauca

De aanslag vond plaats in het dorp La Pava, in een landelijk gebied van de gemeente Saravena, waar troepen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) actief zijn.

De oliepijpleiding Caño Limón Coveñas, een van de belangrijkste aders voor het transport van ruwe olie in Colombia, is dinsdagmiddag opnieuw aangevallen ter hoogte van het dorp La Pava in een landelijk gebied van de gemeente Saravena (Arauca).

Volgens voorlopige informatie van de autoriteiten is de aanslag toegeschreven aan “onbekende derden”, ondanks het feit dat in het invloedsgebied illegale organisaties zoals het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) en dissidenten van de FARC actief zijn, die ondanks de aanwezigheid van de strijdkrachten directe invloed hebben op het grondgebied.

Als reactie op deze gebeurtenis hebben Ecopetrol en haar dochteronderneming Cenit een nood- en rampenplan (PEC) opgesteld om de gevolgen van deze aanval te reduceren. Daartoe is een team naar het gebied gestuurd om de door de explosie veroorzaakte schade te herstellen.

“Cenit en Ecopetrol verwerpen deze illegale actie en roepen op tot de stopzetting van deze misdaden tegen de infrastructuur die de integriteit van mensen in gevaar brengen, ernstige gevolgen hebben voor het milieu en de activiteiten van gemeenschappen en de olie-industrie beïnvloeden”, aldus de bedrijven.

Tegelijkertijd zijn leden van het nationale leger in het gebied waar de aanval plaatsvond om de omgeving te beveiligen, terwijl de eenheid voor risico- en rampenbeheer van Saravena op de hoogte is gebracht van deze aanval, om de bijbehorende werkzaamheden uit te voeren om de gevolgen in te perken.

Dit is de achtste aanval op dit traject tot nu toe dit jaar. Hierbij moet worden opgemerkt dat ELN-guerrilla’s op 27 maart de pijpleiding in deze zelfde stad in het departement Arauca, in de sector Campo Alicia van de Uwa gemeenschap, hadden aangevallen, hetgeen een milieuramp veroorzaakte.

Op 14 april 2023 was er opnieuw een aanslag op de pijpleiding, ter hoogte van het dorp San Rafael, in een landelijk gebied van de gemeente Arauquita. Deze gebeurtenis werd toegeschreven aan het ELN, die de aanslagen gebruiken als pressiemiddel voor hun criminele doelstellingen.

Tussen 1 januari en 18 mei waren er volgens gegevens van Caracol Radio in totaal 27 aanvallen van deze guerrillagroep op de infrastructuur van Ecopetrol en andere bedrijven in Arauca en Norte de Santander, waardoor dit de 28e aanval was.

Vermeldenswaard is dat deze oliepijpleiding een uitgebreid traject van 780 kilometer beslaat dat loopt van het olieveld Caño Limón naar de haven van Coveñas, gelegen in het departement Sucre, nadat dit gebied in 1983 werd ontdekt door Occidental de Colombia Inc, een dochteronderneming van Occidental Petroleum Corporation (OXY).

Bron :
Foto:elpais.com.co