Aardbeving van 5.0 trof centraal Colombia zondagochtend

De Colombiaanse Geologische Dienst ( SGC ) meldde zondag rond 1:04 uur ’s ochtends een aardbeving met een kracht van 5,0 – op de schaal van Richter – met als epicentrum Acacías (ten noordwesten van departement Meta).

De aardbeving was sterk voelbaar in het midden van het land en honderden inwoners van Bogotá en Cundinamarca werden gewaarschuwd door het seismische alarm in sommige wooncomplexen die werd geactiveerd.

Wat sommigen van hen echter het meest verraste, was dat het Google Alerts-systeem enkele seconden voor de beving een melding stuurde, zodat ze niet werden gewekt door de beweging zelf, maar door het geluid van hun telefoon die overging.

Ondanks enkele momenten van paniek meldde de brandweer van Bogotá echter geen noodsituaties in de hoofdstad van het land die de viering van Moederdag zouden kunnen overschaduwen.

Dit is echter niet de eerste of enige aardbeving van de week. Volgens de Colombiaanse Geologische Dienst werd op zaterdagavond (13 mei) opnieuw een beving van 4,0 graden geregistreerd in de Mesa de los Sanos, Santander.

En daarvoor was er in de vroege uren van vrijdag (12 mei) nog een aardbeving gemeld, hoewel ten noordwesten van het departement Antioquia, in de gemeente Dabeiba ; waar ongeveer 4,6 op de schaal van Richter sterk werd gevoeld, kort voordat de klok 05.00 uur sloeg.

Bron :
Foto:Mike Blake