Afluisterschandaal stafchef en ambassadeur breidt zich verder uit

Een illegaal afluisterschandaal dat leden van de entourage van president Gustavo Petro (foto: midden) heeft overspoeld, heeft zich dinsdag verergerd nu de hoogste openbare aanklager van het land ervan wordt beschuldigd samen te spannen met tegenstanders van de regering.

De regerende coalitie van het Historische Pact kondigde aan dat ze het Congres zou vragen om een onderzoek in te stellen naar procureur-generaal Francisco Barbosa omdat hij zou hebben aangezet tot daden van “insubordinatie en ongehoorzaamheid”.

Barbosa kondigde vorige week een onderzoek aan naar beschuldigingen van wangedrag tegen Petro’s stafchef Laura Sarabia (foto: rechts) en ambassadeur in Venezuela Armando Benedetti (foto: links), die beiden tot aftreden werden gedwongen.

“In plaats van te handelen als hoofd van het openbaar ministerie, heeft (Barbosa) besloten om zich openlijk te mengen in de politiek en… helaas een woordvoerder van de oppositie te worden,” vertelde senator Maria Jose Pizarro aan verslaggevers.

David Racero, leider van het Huis van Afgevaardigden, voegde eraan toe dat Barbosa “misschien zijn macht gebruikt… tegen deze regering.”

Sarabia en Benedetti kwamen onder vuur te liggen nadat Sarabia’s oppas — die eerder ook voor Benedetti werkte — het slachtoffer zou zijn geworden van illegale surveillance.

Benedetti zei dat hij de kinderoppas, Marelbys Meza, in juni vorig jaar had ontslagen op verdenking van het stelen van duizenden dollars en nadat ze was gezakt voor een leugendetectortest. Sarabia huurde Meza vorig jaar augustus in.

In januari van dit jaar moest de opppas naar verluidt nog een leugendetectortest afleggen, dit keer op verdenking van het stelen van 7.000 dollar uit Sarabia’s huis.

Om toegang te krijgen tot haar gesprekken zou een vals politierapport zijn gebruikt om de oppas in verband te brengen met de georganiseerde misdaad, aldus Barbosa, die in 2020 werd aangesteld onder Petro’s rechtse voorganger Ivan Duque.

Meza heeft ook beweerd dat ze in januari werd onderworpen aan illegale ondervraging en een leugendetectortest in een gebouw dat bij het presidentieel paleis in Bogota hoort. Petro’s voormalige top assistenten hebben elkaar sindsdien beschuldigd van allerlei misdrijven.

Sarabia beweerde dat Benedetti, haar voormalige baas, haar erin had geluisd door haar aan Meza voor te stellen en haar vervolgens chanteerde om zijn kandidatuur voor een ministerspost te steunen in ruil voor het laten verdwijnen van de claims van de oppas. Benedetti beschuldigde Sarabia, die hij aan Petro had voorgesteld, van “machtsmisbruik, ontvoering (van Meza) en intimidatie”.

Op zondag publiceerde de krant La Revista Semana een met scheldwoorden doorspekte opname van Benedetti die Sarabia bedreigt met zijn kennis over vermeende illegale campagnefinanciering van $3,5 miljoen. Benedetti, een belangrijke assistent van Petro’s succesvolle verkiezingscampagne in 2022, zou hebben gezegd dat ze allemaal naar de gevangenis zouden gaan als hij onder druk zou worden gezet om zijn mond open te doen.

De nationale kiesraad van Colombia (CNE) heeft een onderzoek ingesteld naar de beweringen van Benedetti. Later zei hij dat de opnames “gemanipuleerd” waren en bood hij Petro zijn excuses aan. Maandag laat verklaarde Benedetti op Twitter dat hij “in een daad van zwakte en verdriet” over zijn afnemende politieke lotgevallen “zich liet meeslepen door woede en drank”.

Petro ontkende elke vorm van ongepastheid en hekelde in reactie op Benedetti’s tweet “een poging om de strijd tegen straffeloosheid te stoppen”.

Bron :
Foto:caracol.com.co