Afgelopen weekend vierden Afro-Colombiaanse vrouwen in Cali het einde van de slavernij door middel van de twaalfde jaarlijkse kapperscompetitie ‘Tejiendo Esperanzas’.
De twaalfde jaarlijkse kapperscompetitie ‘Tejiendo Esperanzas’ vond plaats in de hoofdstad van het departement Cauca om de afschaffing van de slavernij te vieren met als doel de identiteit van de Afrikaanse cultuur van Colombia te doen herleven.
De kapsels in opvallende verscheidenheid van kleuren en stijlen werden in drie categorieën gepresenteerd; vrouwen, mannen en kinderen. Uren aan vlechtwerk resulteerde in prachtige kunstwerken met de meest ingewikkelde vlechtwerken.
Van alles wordt er in het haar verwerkt. Rollen, kleurrijke linten, bloemen en zelfs houten knopen werden verwerkt in de opvallende kapsels van de vrouwen.
De Spanjaarden brachten de eerste Afrikaanse slaven naar Colombia in de 16de eeuw, nadat zij het gebied hadden gekoloniseerd. De slaven werkten op de plantages en de vrouwen vonden na een lange dag werken hun ontspanning in het kammen en vlechten van het haar van hun kinderen.
Prachtige creaties dienden op een gegeven moment ook als middel om te communiceren. Zo kon een bepaald vlechtwerk of kapsel een ontsnapping aangeven om het slopende werk achter zich te laten en een nieuwe leven te beginnen in de jungle. Om de overtocht naar een veilige plek te kunnen overleven werden er zaden onder het vlechtwerk bewaard. Ook de enige waardevolle spullen die de slaven nog hadden werden verstopt in het haar.
Door de onderdrukking konden de slaven hun eigen cultuur niet uitdragen. In 1851 werd de slavernij in Colombia afgeschaft maar gaf niet de garantie dat de slaven hun vrijheid terug hadden. Velen werden nog mishandeld en gedwongen de Afro-Colombiaanse tradities achterwege te houden. Uiteindelijk werden de omstandigheden voor de Afro-Colombianen verbeterd en konden zij daardoor hun tradities weer in ere herstellen.