De Colombiaanse regering en de vakbonden van vrachtwagenchauffeurs hebben vrijdag een akkoord bereikt dat een einde brengt aan een staking van 45 dagen. De staking veroorzaakte hoge prijsstijgingen van levensmiddelen die onder andere de export van koffie en restauranthouders hard hebben geraakt.
De twee partijen bereikten een akkoord over de lading prijzen en de geleidelijke afschaffing van oude voertuigen, dat de langste en duurste staking in de Colombiaanse geschiedenis heeft beëindigd, maar zijn niet eens geworden over tolheffingen en brandstofkosten.
“De immobilisatie van vrachtwagenvervoer is opgeheven,” vertelde de minister van Transport, Jorge Eduardo Rojas aan de verslaggevers.
Vakbondsleider Orlando Ramirez zei dat de deal “voldeed aan de behoeften” van de sector.
Eén persoon werd gedood tijdens de protesten en de gouverneur van het departement Boyaca raakte gewond bij een ongeluk op een snelweg dat de autoriteiten de schuld toeschreven aan de demonstranten.
De staking, die in begin juni begon, veroorzaakte forse stijgingen van de voedselprijzen, verstopte havens en raakte de export van de hoge kwaliteit arabica koffie.
“De deal is realistisch en eerlijk. Het niet afstand nemen van de staking door de vakbonden zou een onevenredige en permanente verhoging van de kosten voor gezinnen hebben betekend en een harde klap voor het concurrentievermogen van het land”, aldus President Juan Manuel Santos in een verklaring