Alertheid bij leger vanwege infiltratie door FARC-dissidenten

Het onderzoek naar de soldaat die dinsdag drie soldaten van een bataljon in Putumayo vermoordde is een volle gang. De soldaat bleek een infiltrant van FARC-dissidenten te zijn.

De infiltrant die beschuldigd wordt van de moord op een kapitein, een sergeant en een soldaat van het 49ste Bataljon in La Tagua, Putumayo, is overleden. Hij raakte blijkbaar gewond nadat politieagenten hem onderschepten toen hij in een kano op de Caquetá-rivier vluchtte.

De schokkende video van het moment van gevangenneming wordt nog onderzocht. De opname van het moment waarop Orozco door de geüniformeerde agenten wordt gered om hem primaire medische zorg te geven, is echter vrijgegeven. Hij werd uit de rivier getrokken en vervolgens op een brancard getild om te worden overgebracht naar het dichtstbijzijnde medische centrum.

Volgens de politie werd de infiltrant vergezeld door een andere verdachte die gevangen werd genomen en het geweer werd teruggevonden.

De infiltrant die zich als een soldaat voordeed was afkomstig het Carolina Ramirez Front, ofwel FARC-dissidenten die in Putumayo actief. “Er zijn aanwijzingen dat er mogelijk sprake is van een infiltratie of penetratie door een van de overgebleven georganiseerde gewapende groepen, vermoedelijk de Carolina Ramírez structuur,” zei brigadegeneraal Vladimir Nossa, commandant van de Zesde Divisie van het leger.

Dit wordt bevestigd door een onderofficier die op de plaats delict was: “Een geïnfiltreerde soldaat. De man vuurde eerst een schot af, alsof hij de revue liet passeren. Nadat hij het schot had afgevuurd, draaide mijn kapitein zich om om hem zich te laten melden, de man kwam op hem af en schoot hem in het hoofd”.

Maar het onderzoek wordt steeds intensiever, er zijn nog drie andere infiltranten die nu in handen zijn van de inlichtingendienst. De autoriteiten onderzoeken ook of er een aanbod tot betaling aan militairen achter het criminele plan zit.

Op dinsdag 27 februari meldde het commando van de Zesde Divisie van het leger in een communiqué dat in het Selva Bataljon nr. 49, gelegen in La Tagua, een soldaat die dienst deed als schildwacht drie leden van het leger dood schoot en nog twee soldaten verwondde.

“Volgens de eerste informatie vuurde deze soldaat zijn geweer af op het personeel en ontsnapte met het vuurwapen uit de militaire eenheid,” zei het leger.

De autoriteiten hebben een plan in werking gesteld om de verblijfplaats van de vermeende dader vast te stellen. “In samenwerking met de Marine Infanterie en in coördinatie met de Nationale Politie is een lockdown plan geactiveerd om de verblijfplaats van de infiltrant vast te stellen en mogelijke schade en risico’s voor de burgerbevolking te voorkomen. De bevoegde justitiële autoriteiten zijn naar de plaats van het incident gestuurd om dringende acties uit te voeren”.

Bron :
Foto:bluradio.com